Pozdní kolínské ohlédnutí

Vychladly vášně, tak se pojďmě ještě jednou podívat do Kolína na šampionát. Z poklidného mistráku se vyklubal pěkný rošťák...

Autor: Tomáš Ježek, Jan Němec
Pozdní kolínské ohlédnutí

 
Vrchol domácí sezony se jako každý rok povedl, hojná účast diváků přímo v Kolíně i další statisíce u televizních obrazovek jsou důkazem, že cyklokrosový šampionát byl bedlivě sledovaný. Možná až příliš bedlivě... 

Ťoupalík vs. Boroš, šampion znám již před startem?

Nejvíce otazníků, komentářů, diskuzí nenávistných, ale i podporujících komentářů se vztahuje k zisku titulu Michaela Boroše a taktice jeho týmu Elkov Kasper. Jasným cílem třech startujících - Adama Ťoupalíka, Jakuba Ťoupalíka a Michaela Boroše z této silniční stáje bylo pomoci získat 5. titul mistra republiky Borošovi. To se jim povedlo. Těsně. Byl to fér souboj, nebo jen hra? Podle mnoha odborníků na sociálních sítích to celé byl podvod.

Michael Boroš krátce po startu upadl, nabral velkou ztrátu a po většinu závodu stahoval náskok Jakuba Ťoupalíka, který se zase naopak krátce po startu od zbytku soupeřů odpoutal. V posledním kole udělal Jakub chybu v písku a z náskoku 10 sekund na Boroše ztratil téměř vše, navíc ještě prohrál závěrečný spurt a z titulu se radoval obhájce Michael Boroš.

Když se to píše, vypadá to jednoznačně jasně, že? Před závěrečným pískem se ale na kamerách objevila ruka mávající na Ťoupalíka dvěma zdviženými prsty a gesto symbolizující zpomalení. Náhoda? Netroufneme si soudit, proto jsme pro osvětlení celé situaci oslovili přímo Jakuba Ťoupalíka, který odpověděl stručně: "Já Boryho zkrátka vyhrát nenechal, ruka se tam sice objevila a vím o tom, dostal jsem z týmu pokyn ke zpomalení, ale po celém tom odtahaném závodě jsem to opravdu nechtěl jen tak vzdát a nechat vyhrát Boryho. Jezdil jsem celej závod odjetej, dával jsem si jako blázen. Taková příležitost vyhrát mistrák se mi už třeba nemusí nikdy naskytnout. To, že jsem prohrál, mě mrzí do teď, bohužel se ale objevilo několik lidí, co mi píší, za kolik jsem titul prodal a tak, myslím si, že je to zbytečné, protože jsme si to ve spurtu rozdali na férovku."

A i kdyby to pravda nebyla? Kdyby Kuba svého nového týmového kolegu nechal vyhrát záměrně? Kdyby uposlechl pokyn z týmu? Vždyť je to na silnici naprosto běžná věc a nejen tam. Ano, mohlo by to leckoho mrzet, ale to je tak asi všechno. A navíc by Kuba Ťoupalík musel být geniální herec, protože to, co předvedl nejen v posledním kole a zejména pak po dojetí v cíli, kdy se mu při rozhovoru rozčarováním klepala brada, jde jen těžko natrénovat předem. Pokud to celé ovšem byla hra, je na čase nominovat Ťoupiho na mužský herecký výkon. Ve vedlejší roli, pochopitelně. 

Nerozsvícené světlo na startu

Nemilá komplikace přišla hned na startu závodu elitních mužů. Z pohledu jezdců se na pravé straně nerozsvítilo světlo signalizující start závodu. Ta jsou po stranách dvě - na každé jeden. Bohužel na pravé straně se nerozsvítilo a polovina jezdců tak vyrazila později. To odnesl i domácí Tomáš Paprstka (Express CZ Tufo Team Kolín), kterého chyba techniky výrazně zbrzdila.

"Bohužel se to světlo rozsvítilo o vteřinu pomaleji, takhle to nic neznamená, ale při startu to může být rozdíl několika metrů. Levá strana tak vyjela mnohem rychleji a na pravé to navíc ještě spadlo. Rozhodčí nám před startem ještě říkali, že při ulitém startu se bude startovat od znovu. Já si celou dobu myslel, že ten start byl ulitej, když levá strana vyjela o tolik dřív, ale nebyl, byla to chyba techniky a s tím nikdo nic neudělal. Navíc jsem se ještě při nájezdu do terénu zasekl v pádu Boryho a Matěje Stránského, takže začátek závodu nebyl nejlepší," hodnotil po závodě Tomáš Paprstka, jemuž by více seděl měkčí podklad. "V sobotu to bylo jako ušité pro silničáře...."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tomáš Paprstka (@paprstkatomas)

Příliš vysoké schody

Co se také probíralo horem a dolem, byla nově "zrekonstruovaná" pasáž v písku, respektive schody v ní. Trojice schodů dělala problémy nejednomu závodníkovi, zejména ale pak těm menším. Co je ale těžké pro závodníky, je vítané koření pro diváky. A že jich v dané pasáži bylo. Ono to nakonec ani nebylo místo, kde se závod nějak dramaticky rozhodoval. Pasáž zmiňujeme jen proto, že nás na ni upozornil pozorný anonym - pozor, nejedná se o TNT bikera - schody totiž měly v nejvyšším místě až 53 cm a podle regulí UCI by překážky na trati měly být vysoké maximálně 40 cm. Dalším parametrem je šířka trati, která by dle regulí měla být po celé déle trati alespoň 300 cm. Takže nakonec by leckdo mohl volat po opakování šampionátu.   

Nejmladší česká šampionka

Kristýna Zemanová nejen že přeťala pětinásobnou šňůru neporazitelnosti Pavly Havlíkové, ale stala se, byť jen velmi těsně, nejmladší českou šampionkou v cyklokrosu. V době konání šampionátu jí bylo přesně 18 let a 42 dnů. Do té doby tento primát držela Kateřina Bohatá, jež 13. 12. 2003 vyhrála na šampionátu v Podbořanech. Bylo jí 18 let a 98 dnů.  

První start Stránského v dresu týmu ATT Investment

Matěj Stránský je bývalým členem mladoboleslavského Brilon Racing Teamu, od Nového roku je ale nováčkem v silniční stáji ATT Investment, která se zaměřuje především na výchovu silničářů. Matěj ale dle svých slov na cyklokros nezanevřel a nadále zůstává jeho hlavní disciplínou: "V cyklokrosu budu určitě pokračovat, je to disciplína, ve které jsem zatím posbíral největší úspěchy své kariéry a hlavně mě baví. Přestup do týmu ATT Investment je pro mě obrovským posunem z hlediska kvalitního silničního programu. I na silnici ale budu mít své úkoly a cíle," uvedl osmnáctiletý Matěj, jehož nejbližším cílem je světový šampionát v cyklokrosu v americkém Fayetteville.

Bikerky vyšly medailově na prázdno

Mezi deseti startujícími ženami v kategorii Elite byly zároveň i české reprezentantky na horských kolech. Bohužel se tentokrát nedostala ani jedna z nich na stupně vítězek. Důvody byly v některých případech kuriózní. 

Nejblíže medaili měla Jana Czeczinkarová (LIV Mistral), dojela čtvrtá. Bronz jí utekl o dvanáct vteřin. I jí se totiž staly osudnými startovní světla. "Pořád jsem čekala, že padne výstřel.... a holky najednou jely. Dost jsem se vyšťavila dojížděním a na konci mi chyběly síly." 

Šestá Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) si zase postěžovala na minelu v depu. "Dostala jsem kolo s defektem..."

A osmé Karle Štěpánové (Cyklostar Head Pirelli) - vloni na MČR bronzové - se premiéra v novém dresu také nevyvedla dle představ. Trápil ji totiž kotník, který si pochroumala při tréninku na již zmiňovaných schodech, den před startem šampionátu.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Therese Tvarůžková (@terina.tvaruzkova)

Poslední závod Václava Metličky

"Metla" za sebou zametl. Jeho poslední závod. Hotovo. Goodbye! Po téměř čtyřiceti letech bojů v terénu se 48letá legenda z Plzně postavila na start svého posledního šampionátu. "Natrénováno nemám, takže nic velkého od sebe neočekávám, ale úplně propadnout nechci. Víc než o výsledek mi však jde o možnost setkat se s kamarády,“ řekl před závodem v rozhovoru pro Plzeňský deník.

A kamarádi byli kolem trati slyšet, s pivkem v rukou hnali Metlu do cíle. Nakonec ze 34 startujících dojel na 28. příčce, takže se v podstatě dá hovořit o zdařilé rozlučce. Zvlášť vezmeme-li v potaz, že nejmladší startující - prvoročáci v kategorii U23 - byli o třicet let mladší než on! 

Původně se chtěl loučit už v minulé sezoně, ale plány mu zhatila koronavirová pandemie a s ní spojená opatření a zákazy. „Nešlo se setkávat ve větším počtu lidí a rozlučka tím ztrácela na smyslu,“ vysvětlil. 

Ta kolínská se vydařila. 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárNa úvodní závod ČP do Města Touškov míří obhájci Terpstra i Cink
    Na úvodní závod ČP do Města Touškov míří obhájci Terpstra i Cink
  2. Český pohárMěsto Touškov se pomalu chystá na bikovou nálož. Ve středu generálka na víkendový Český pohár
    Město Touškov se pomalu chystá na bikovou nálož. Ve středu generálka na víkendový Český pohár
  3. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  4. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  5. Mistrovství světaČeský tým šestý ve štafetách, Francouzi vítězí
    Český tým šestý ve štafetách, Francouzi vítězí
  6. Mistrovství světaZemanová před MS: "Tlak si nepřipouštím, chci si hlavně vychutnat atmosféru"
    Zemanová před MS: "Tlak si nepřipouštím, chci si hlavně vychutnat atmosféru"

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #14 Pavel Nový - vloženo: 18.01.2022 v 18:05:07

    Co ponožky mistryně Hladíkové? Nepřipadají vám delší než do půlky lýtek?

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #13 tntbiker - vloženo: 18.01.2022 v 10:18:51

    odpověď na rotik — #11 Ono je spíš blbý, že tady ty články, testy apod. nejsou označeny jako reklama, když za to firmy platí. Kdyby to tak bylo, tak by se čtenář na ty testy díval jinak.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #12 Babaja - vloženo: 18.01.2022 v 00:03:04

    odpověď na tgi — #8 By mě zajímalo, proč to teda dělají :-)

    Připomíná to přístup Bóďase.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 rotik - vloženo: 17.01.2022 v 22:54:00

    Jo, v dnešní době lze marketingovými bláboly obhájit opravdu cokoliv. A o marketing jde na tomto webu především. Nechápu, jak může někdo v tomto přirovnávat cyklokros k silnici. To gesto bylo jasné a jen naivka si může myslet, že znamenalo něco jiného. Jak se v konečném důsledku projevilo, to už je jiná věc, ale účel splnilo. Tady souhlasím s tím, co psal Aleš.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #13
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #10 Tommy_25 - vloženo: 17.01.2022 v 15:05:59

    odpověď na tgi — #9 Mohlo to znamenat ledasco. Stejně tak na něj mohl cokoliv zakřičet. Pokud ovšem ale nechtěl aby to slyšelo i okolí.

    Pro konspirační teorie je tu prostoru spousty :)

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #9 tgi - vloženo: 17.01.2022 v 13:19:02

    odpověď na Aleš Procházka — #3 A nemohlo to gesto znamenat: "Jeď na jistotu, jste tam dva (ze stejného týmu) ?

    1. na tento komentář reaguje Tommy_25 — #10
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #8 tgi - vloženo: 17.01.2022 v 13:17:15

    odpověď na Babaja — #5 Reprezentační trenér p. Klouček, ale v přímém přenosu říká, že ani jeden Ťoupalík jet na MS nechce.....

    1. na tento komentář reaguje Babaja — #12
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #7 tntbiker - vloženo: 15.01.2022 v 09:19:22

    odpověď na Frybis — #4 A on snad ten Ťoupalík nemá ty roky před sebou i bez účasti na MS v cyklokrosu? Co by tam dělal? Umístil by se v TOP čtyřicítce? :-) Na našem mistráku se umístil, protože to byl kriťas a ne cyklokros.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #6 trance28 - vloženo: 14.01.2022 v 21:54:04

    odpověď na Babaja — #5 jj, velka skoda, byt v prvni tricitce by byl super vysledek

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #5 Babaja - vloženo: 14.01.2022 v 21:03:11

    Je strašná škoda, že na MS nejede taky Ťoupalík. A asi "všichni" pochopí proč je to škoda :-)

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #6
    2. na tento komentář reaguje tgi — #8
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #4 Frybis - vloženo: 14.01.2022 v 17:24:17

    odpověď na Aleš Procházka — #3 Přesně tak. No ono by možná bylo zajímavější sledovat Jakuba, jak jede MS. Rozhodně by mohl více překvapit, než Bory. A hlavně, měl by x let před sebou.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #7
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #3 Aleš Procházka - vloženo: 14.01.2022 v 08:51:13

    odpověď na Tommy_25 — #2 Historie se neptá a za chvíli se na to zapomene, bohužel. Mně je líto Kuby Ťoupalíka, vůbec ho neviním z nějakého sehraného divadla. Má 20 roků a kdyby na mně týmovej direktor zařval "bomba, dávej, už je to jen kousek, jedeš si pro titul", tak se tam totálně vygumuju a pobliju. Jenže když ti tam těsně před cílem ukáže dvojku a brzdi, kámo, tak to ti tak rozjebe hlavu, že chyby přijdou samy. Pro fanouška sportu zklamání, zbytek bude obhajovat, že je to běžný. Raději se pojďme těšit na MS, pozoruhodná je úroveň našich juniorek i juniory máme fajn, klobouk dolů tomu podhoubí, kdo je vychoval.

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #4
    2. na tento komentář reaguje tgi — #9
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #2 Tommy_25 - vloženo: 14.01.2022 v 08:33:34

    To gesto o zpomalení je podle mě celkem nespochybnitelné. To jestli to Ťoupalík záměrně ovlivnil ví 100% pouze on. Takže je to pouze o jeho svědomí. Za mě osobně to do závodu o titul nepatří, ale tým to prostě viděl jinak a nic s tím nikdo neudělá.

    1. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #3
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #1 tntbiker - vloženo: 14.01.2022 v 07:17:51

    Možná by se ti pánové měli předem domluvit, co kdo bude říkat. Na Roadcycling nás přesvědčuje trenér Fiala, že poslední okruh byl na férovku, že byl opravdový. Že jsme nebyli o nic ochuzeni. Tady v rozhovoru Ťoupalík přiznává, že tu ruku, co ukazovala aby zpomalil, viděl. Takže tým asi nechtěl, aby to bylo na férovku. Pokud by vyhrál Ťoupalík, tak bych osobně tomu všemu věřil. Má náš cyklokros, při té vší mizérii na mezinárodních závodech, toto všechno zapotřebí?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744