Články

3 dny zbývají do startu ultramaratonu 1000 Miles

3 dny zbývají do startu ultramaratonu 1000 Miles

V neděli 5. července 2015 v 15.00 hodin odstartuje v Nové Sedlici na Slovensku extrémní ultramaraton bez zajištění ISOMA 1000 Miles Adventure. Zúčastní se jej 150 dobrodruhů...

 

Už jen dny zbývají do startu pátého ročníku extrémního závodu ISOMA 1000 Miles Adventure. Letošní Isoma 1000 Miles Adventure má na startovní listině "jen" 150 jmen, ale nutno dodat, že účastnický limit byl naplněn jen 3 minuty po spuštění on-line registrace! O účast v závodě je zkrátka mezi cyklisty-dobrodruhy veliký zájem - urazit tisíc mil na kole přes Česko a Slovensko je pro každého dobrodruha výzva.

Otcem závodu je extrémní biker Jan Kopka, který jako první Čech vyhrál závod napříč zamrzlou Aljaškou v délce 1800 km. Zkušenosti z tohoto a dalších extrémních závodů pořádaných ve světě dovedly Jana Kopku k myšlence uspořádat v Evropě ojedinělý extrémní ultramaraton bez zajištění napříč bývalým Československem, který se startuje v lichých letech ze Slovenska a v sudých letech opačně z České republiky.

Závod 1000 Miles Adventure odstartoval poprvé 3. července 2011 a zúčastnilo se ho 89 závodníků ze tří států, před čtyřmi roky premiérový závod vyhráli Zdeněk Kříž a Zdeněk Tomeček. Trať dlouhou 1600 km mezi Novou Sedlicí na Slovensku a Skalnou na Chebsku zvládli za 8 dnů a 8 hodin.

Foto: Pavel Chrenčík

Start 5. ročníku ISOMA 1000 Miles Adventure je naplánován na 5. července 2015 v 15.00 hodin z nejvýchodnější obce na Slovensku – Nové Sedlice, která se nachází u slovensko-polsko-ukrajinských hranic. Cíl je v obci Skalná v chebském výběžku. Pro závodníky, kteří si netroufnou na celou trasu, je připravena „kratší verze“, která končí zhruba v polovině trasy ve Františkově v Jeseníkách.

Na start se připravuje 150 dobrodruhů ze 7 států světa. Závodníci překonají při svém putování trať v délce cca 1620 km s celkovým převýšením přibližně 40 km napříč bývalým Československem. Stanoven je pouze start, cíl a trasa, kterou musí závodníci dodržet. Spaní a jídlo je jen na závodnících. Cílená podpora je zakázána. Závodníci musí vystačit s výbavou, kterou mají s sebou. I tato skutečnost prověří fyzickou a psychickou připravenost závodníků. V letošním roce se budou o zdolání náročné trasy pokoušet nejen chodci, běžci, bikeři a koloběžkáři, ale nově se do závodu přihlásili závodníci na dvojkole a paraglidista, který se mimo soutěž pokusí překonat vzdálenost vzduchem a být rychlejší než pozemní souputníci. Již po dva roky úspěšný handicapovaný biker se v letošním ročníku pokusí zdolat trasu tentokrát jako chodec.

 

O trase

Trasa závodu Isoma 1000 Miles Adventure 2015 začíná v obci Nová Sedlica, což je nejvýchodnější slovenská dědina u ukrajinsko-polsko-slovenského trojmezí. Vede po lehkých úsecích, ale jsou tu i místa nesjízdná. Cílem pořadatele je vést trať co nejvíce přírodou a mimo civilizaci. Každý rok se trasa nepatrně mění. "Přes Vizovickou vrchovinu pojedeme východněji, v Krkonoších tentokrát vynecháme Strážné. Byla vylepšena část trasy před Děčínem, v okolí vodní nádrže Fláje v Krušných horách jsme zařadili atraktivní singlovku po starém náhonu," vypočítává Honza Kopka, hlavní organizátor akce Isoma 1000 Miles Adventure.

Zajímavými body trasy jsou například nádherné scenérie pod Nízkými Tatrami, divoká Velká Fatra s úchvatnými výhledy, kde se nachází i nejvyšší bod celé trasy – Krížna (1574 m n. m.). Kromě stávajících brodů na Slovensku přes Laborec a Ondavu se závodníci mohou těšit také na brodění Váhu u Trenčína.

 

Největším strašákem na trase, tedy po té slovenské části, zase budou medvědi. "Vzhledem k hojnému výskytu medvědů musí závodníci absolvovat slovenskou část trasy s rolničkou," upozorňuje Kopka.

Slovensko-českou hranici překročí závodníci na vrcholu Javorníku (782 m n. m.) v Bílých Karpatech. Trasa opět vede kolem evropské rarity, horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, která se v roce 2005 zařadila na první místo ze sedmi divů Česka.

Přibližně v polovině závodu je vypsán cíl kratší Finish 500 v Jeseníkách, v zázemí X-parku Františkov. Tady se mohou závodníci rozhodnout, zda budou pokračovat dál do cíle celé trasy 1000 mil nebo zde skončí. Trasa závodu odtud vede přes pusté Jeseníky, hřebeny Orlických hor, skalnaté Broumovsko, náročné Krkonoše, malebné Jizerské hory a lesnaté Lužické hory. K nejsevernějšímu bodu trasy i České republiky, mystickému místu Nordkap, vede obávaná divoká stezka. Následně se pokračuje nádhernými cestami Českým Švýcarskem, úchvatnými Labskými pískovci a nekonečnými Krušnými horami.

Cíl závodu bude tradičně v nádherné hrázděné chalupě chebského stylu ve městě Skalná v západních Čechách. Nejrychlejší závodníci budou v cíli očekáváni po 8 dnech, nejpomalejší bikeři a pěší po 3 týdnech.

 

Něco o účastnících

Na startu 1000 Miles Adventure bude biker, chodec, běžec, boxer i letec. Zkrátka co startující, to příběh. Možná by bylo dobré zpočátku říci, že 144 jmen je mužského pohlaví a 6 ženského. A ty si samozřejmě můžeme vyjmenovat, protože jsou to úžasné hrdinky. Tak tedy: Jana Doležalová, Jiřina Lipová, Zuzana Išuninová, Michaela Pajkrtová, Lucie Otáhlová, Katarína Ludvíková.

Touhu zvítězit mají mladí i postarší. Nejstarší závodník je Zdeněk Martinak ve věku 68 let a ten nejmladší, Peter Krajčovič, ve věku pouhých 21 let. Na startu je možné potkat zástupce ze 7 evropských států. Nejvíce zavodníků je z České republiky, ale zůčastní se také 11 Slováků, 10 Němců, 3 Poláci, 2 Britové, 1 Španěl a 1 Švýcar.

Foto: Pavel Chrenčík

Nejčastější prostředek, za jehož pomoci se pokusí závodníci překonat 1000 mil je samozřejmě horské kolo, dále je početně zastoupena skupina běžců (6) a 2 koloběžkáři, Petr Ozogán a Láďa Barnet. Výjimky tvoří dvojice na tandemovém kole, Lukáš Kopecký a Milan Panzer a paraglidista, který se pokusí stejnou trasu absolvovat ze vzduchu Jan Škrabálek

Nováčkem závodu, který se zúčastní mimo startovní listinu, je paraglidista Honza Škrabálek, extrémní sportovec, který kromě potápění, seskoků s padákem nebo maratonských běhů zasvětil svůj život hlavně paraglidingu. „Protože jsme s Honzou Kopkou stejně sportovně postižení, jeho nabídka účasti na závodě 1000 Miles se pro mě stala výzvou. Obávám se počasí, které nemohu ovlivnit, ale které je důležité pro úspěšné létání. Těším se na dobrodružství a poznávání nových lidí a míst".


Richard Štěpánek - handicapovaný biker, který dokázal dvakrát dojet celých 1000 mil. Nyní se celou trať pokusí překonat pěšky (foto: Vít Huspenina)

Handicapovaný biker Richard Štěpánek se chystá na tento závod již potřetí. Dvakrát absolvoval závod na speciálně upraveném horském kole pro jednu ruku, neboť v roce 1999 přišel při autonehodě o celou levou paži. V letošním ročníku se pouští do další výzvy – překonat 1000 mílí v kategorii chodec/běžec. Kolo opustí pro letošek i Láďa Barnet. Na kole jel "Míle" už třikrát, proto tentokrát zkusí trasu zvládnout na koloběžce. „Očekávám daleko větší utrpení a sáhnutí si ještě hlouběji, tím pádem ještě intenzivnější zážitky. Těším se na atmosféru závodu, kámoše a vypláchnutí mozku. Netěším se na eventuální chvíli, kdy bych musel ze zdravotních důvodů odstoupit".

Stejný způsob pohybu po trase volí pro letošek i Petr Ozogán. Ten je už ostříleným vlkem závodu - jako jeden ze dvou letošních účastníků startoval zatím každý rok, poprvé tedy v roce 2011, a vždy v kategorii chodec/běžec. Teprve loni došel až do úplného konce závodu a v cíli si slíbil, že už nikdy nepůjde. Dle jeho slov možná ze zbabělosti zvolil pro letošní ročník koloběžku (dětskou, z bazaru, kterou mu kamarád upravil).

Petr Ozogán, jeden ze dvou lidí, kteří zatím startovali v každém ročníku. Letos je pro něho novou výzvou koloběžka (foto: Tomáš Zamec)

„Možná budu tentokrát rychlejší než pěšák, možná budu pomalejší, to netuším. Hlavně to bude pro mě velká změna a zažiju si plno nových situací. Koloběžku jsem si pořídil pouhých 36 dní před startem, takže nemám dostatečně natrénováno. Možná, že mé chodecké zkušenosti mohou být pro mě výhodou, když koloběžku potáhnu občas na zádech. Těším se hlavně na změnu, i když se té změny současně i bojím. Pěšky by mě asi už jít nebavilo," zamýšlí se Petr. Jako úplný nováček vstupuje do závodu v kategorii horských kol i jeho syn Michal. Kolo si koupil v dubnu, chyby v ježdění prý už vychytal a zbývá mu už jen sehnat návod jak přenocovat v lese a utéct medvědovi.

Na startu se objeví letos poprvé účastníci na tandemovém kole Milan Panzer a Lukáš Kopecký. „Na tandemu jezdíme už nějaký pátek a rádi bychom posunuli naše zkušenosti o kus dál. Těším se naopak na západy slunce, bezstarostnost závodu a rád bych spatřil medvěda, samozřejmě na bezpečnou vzdálenost," zasnil se Milan Panzer.

Dalším v řadě závodníků je bývalý slovenský profesionální boxer Fero Kasanič. K prvnímu startu v loňském roce ho vedla skutečnost, že přestal profesionálně boxovat a chtěl stále zůstat kolem extrémního sportu, takže vlastně výzva a zvědavost, co dokáže na horském kole, které předtím nikdy ani neměl. K opětovné účasti v ultramaratonu jej podle jeho slov vede touha po nových zážitcích, plány na prodej kola po loňském závodě už ho opustily.

Jan Tyxa při přejezdu Velké Fatry v roce 2013, kdy zvítězil (foto: Jan Kopka)

Do závodu se přihlásil i vítěz z roku 2013 Jan Tyxa. Ten jel vloni jen krátkou trasu, letos se vrací připravený na nejhorší a s jediným cílem. Zvítězit. „Dlouho jsem přemýšlel, co vše by se muselo stát, abych letos nevyhrál. Na nic jsem nepřišel," říká Honza sebejistě. Jedinou obavu má prý z kopřiv a z komárů, které k smrti nesnáší. "Těším se hlavně na medvěda, že si vysypu z hlavy starosti a zbytečnosti a na jízdu v noci".

Popřejme všem závodníkům hodně síly, optimismu a pevné vůle při úspěšném zdolávání letošních mílí!

Průběh závodu můžete i letos sledovat na stránkách http://www.1000miles.cz/

02.07.2015 - Akce - autor: redakce - 5782x

Související články

  1. Přispějte na dobrou věc a získejte dres Sagana či Kulhavého
  2. Ultramaratonec Svaťa Božák skončil třetí v závodě okolo Rakouska
  3. Poohlédnutí se za silničním závodem Tour de San Luis
  4. Češi jsou národem cyklistů. Potvrdila to anketa Sport roku 2014
  5. Jaký sport mají Češi nejraději? Zvolte sport roku 2014!
  6. Craft 1000 Miles Adventure 2014 má dva vítěze
  7. Craft 1000 Miles Adventure 2014 odstartoval
  8. Extrémní ultramaraton Craft 1000 Miles Adventure je za dveřmi
  9. Bike Adventure 2014 tentokrát na západě České republiky
  10. Duatlonem ve Velkých Karlovicích pokračoval seriál Valachy Tour

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama