Domů » Rady

Rady

5 tipů jak nepřijít o kolo

5 tipů jak nepřijít o kolo

Jaro znamená také začátek letošní cyklistické sezony. Kromě důkladného servisu jízdního kola bychom ale neměli zapomenout ani na jeho zabezpečení. Přinášíme několik tipů, které pomohou vaše kolo ochránit před nenechavci.

 

Jen za loňský rok bylo nahlášeno téměř pět tisíc krádeží kol a celková škoda se vyšplhala přes 96 milionů korun. Kola patří mezi nejoblíbenější cíle zlodějů především kvůli tomu, že s nimi lze lehce manipulovat a jejich krádež často projde zcela bez povšimnutí. Mnohdy navíc zlodějům nahrávají majitelé, kteří kolo nezabezpečí. Na co si dát pozor?

 

  1. Nenechávejte kolo neuzamčené

Základní pravidlo zní jasně – nikdy nesmíte nechat vaše kolo neuzamčené, a to i v případě, že si chcete odskočit jen na minutu. Zloději jsou neuvěřitelně rychlí a stačí jim jen chvilka vaší nepozornosti. Nenechte se ukolébat ani tím, že ve vaší ulici se přece nekrade – na krádeže kol se někde specializují i celé gangy, které neustále mění působiště.

 

  1. Na noc patří kolo dovnitř

Necháváte kolo v noci u domu nebo na chodbě, protože se vám nechce ho odnášet dovnitř? Pak děláte chybu, která se vám může lehce vymstít. Pro zloděje není nic jednoduššího než v noci nepozorovaně vytipované kolo odnést. Kolo vždy uzamkněte buď do bytu, do garáže nebo tzv. “kolárny“ ve sklepě apod. „Pokud někdo skladuje kola například ve sklepě nebo na chalupě, doporučujeme sáhnout po bezpečnostním mechanismu z řady X Safety Box, ke kterému lze pomocí ocelového lanka nebo řetězu připevnit větší předměty jako kola nebo i motorky. Běžný zloděj se přes tento typ zabezpečení nedostane, případně ho odradí i od samotného pokusu o krádež,“ dodává Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz.

 

  1. Chraňte i výbavu

Kromě uzamknutí samotného kola myslete i na výbavu, kterou na kole máte. Mnozí zloději nepohrdnou světly, taškami, lepšími blatníky nebo cyklistickou helmou. Věci, které lze ke kolu připevnit, uzamkneme na lankový zámek s kódem. Na kole nikdy nenechávejte tašky nebo kabelky s osobními věcmi.

 

  1. Vybírejte, kam kolo zamknete

Kvalitní zámek nestačí, pokud kolo zamknete k nestabilnímu předmětu, třeba chatrnému dřevěnému plotu, který lze vyvrátit. Vybírejte si pevné věci, dobře ukotvené k zemi. Ideální jsou kovové ploty, mříže, lavičky nebo bytelné stojany na kola.

 

  1. Nechlubte se novým kolem

Pořídili jste si nejnovější model kola a chcete se o radost podělit? Dobře zvažte, komu o vašem novém cyklo-přírůstku říct. Fotka na sociální síti se může rychle rozšířit a zbytečně přitáhne pozornost zlodějů, kteří se specializují na hodnotnější kola a úlovky hledají právě na internetu.

 

09.04.2020 - Ostatní - autor: Martin Thoř - 10198x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Jarní sezóna láká nejen cyklisty. Jak vyzrát na zloděje?
  3. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  4. Krádeží elektrokol přibývá
  5. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  6. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  7. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy
  8. Textilní zámek na kolo? Prý nejlepší volba!
  9. Podmínky pro jízdu na kole a chůzi jsou lepší
  10. Bezpečnost cyklistů v New Yorku zvyšují i laserová světla

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama