Výlety

Bike Park Kyčerka na vlastní kůži

Bike Park Kyčerka na vlastní kůži

Hotový bikerský ráj vyrostl na Valašsku. Tři sjezdové traily doplněné o dřevěné překážky, pumptrack a půjčovnu kol a vybavení najdete v nedávno otevřeném Bike Parku Kyčerka. A tak jsme se vydali na východ Moravy vyzkoušet, co nabízí...

V obci Velké Karlovice, jednom z turistických center Valašska, byl nedávno slavnostně otevřen Bike Park Kyčerka. Zbrusu nový areál, kde si na své přijdou zkušení bikeři i rodiny s dětmi, využívá zázemí lyžařské sjezdovky v malebném prostředí česko-slovenského pomezí a je nejnovějším lákadlem Specialized Bike Resort Valašsko, který je projektem Valašské rekreologické společnosti. Právě ta stojí za přípravami a otevřením bike parku, kde najdete tři sjezdové traily o celkové délce 2,5 kilometru doplněné o dřevěné překážky a další prvky.

 

Bližší informace o Bike Parku Kyčerka jste si na našem serveru Kolo.cz mohli přečíst již v úvodní reportáži ze slavnostního otevření areálu, který byl vybudován s cílem vytvořit na Valašsku zábavný bike park pro všechny kategorie bikerů. Na přípravách tratí se spolupodílel Erik Burgon, jehož rukopis mají i některé traily provozované v Itálii a nebo ve Francii, a právě jméno tohoto Kanaďana staví Bike Park Kyčerka mezi již zavedené věhlasnější bike parky v Evropě. Vyrazili jsme tedy na východ Moravy traily na Kyčerce vyzkoušet a projet.

 

Bike Park Kyčerka si klade za cíl uspokojit zájem a požadavkykaždého cyklisty bez ohledu na věk, velikost a dovednost. Součástí tohoto centra je proto i půjčovna horských kol a cyklistického vybavení jako jsou přilby nebo chrániče. Horská kola má ve své režii značka Specialized, z jejíhož sortimentu můžete sáhnout mimo jiné po celoodpružených modelech Epic, Camber nebo Enduro FSR. Jsou tu ale také dětská kola a hardtail Hardrock 29. Jako první přišel na řadu švihácký Epic, kterého jsme prověřili při vyjížďkách po okolí Velkých Karlovic, do bike parku ale využijeme raději těžší kalibr. Chceme si totiž jízdu v trailech, které byly slavnostně otevřeny na konci června, dosyta užít a vychutnat, takže jasně vítězí 160mm all-mountain Enduro FSR EVO.

 

Ze všeho nejdřív míří naše kroky na další novinku – pumptrack, kde se návštěvníci Bike Parku Kyčerka mohou seznámit s půjčeným kolem a vyzkoušet si práci s těžištěm při překonávání vlnek a zákrut dřevěné dráhy. Kdo jízdu na kolo skutečně ovládá, nemusí na pumptracku vůbec šlapat. Dostatek kinetické energie mu dají vlnky a pokud si jezdec s kolem rozumí, dokáže změnami těžiště jízdu krásně regulovat. A nutno říci, že je to překvapivá dřina, při které zapojíte snad všechny svaly na těle

 

Traily pro všechny

 

Bike Park Kyčerka nabízí cyklistům tři sjezdové traily o celkové délce 2,5 kilometru doplněné o dřevěné překážky a další prvky. Tyto traily jsou navíc propojeny dvěma stezkami umožňujícími je kombinovat a vše doplňuje výstupový trail pojmenovaný trefně „I have no money trail“. Ten umožňuje dostat se během 1257 metrů k začátku trailů na vrchol sjezdovky vlastními silami a bez využití lanovky, která je však v časté permanenci. Po druhém, třetím vyšlápnutí poměrně prudké sjezdovky si to totiž většina návštěvníků bike parku rozmyslí a ostatní jízdy již absolvují pohodlně a bez námahy zaháknutí řídítky za lanovku. Celkově je v Bike Parku Kyčerka vybudováno 7,2 kilometru trailů.

 

Pro začátečníky, ale i děti, je ve spolupráci s experty z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci vybudován modrý „University Trail“ o délce 1333 metrů. I ten však nabízí klopenky, dropy a na závěr ještě dřevěnou houpačku. Fakt, že je primárně určen pro začátečníky tedy jeho kvality nijak neshazuje a užije si jej i zkušený rider. První jízda je na seznámení a trocha obezřetnosti není ku škodě. Je potřeba si "osahat" trať, zvyknout si na kolo a nastavit si hranice, co si ještě můžete dovolit. Pak už to ale jde lépe a lépe a po druhé, třetí, čtvrté jízdě si již sjezd užijete bez zábran.

Jednotlivé trasy jsou barevně označeny stejným systémem jako sjezdovky. Náročnější „Playful trail“ je tedy označen červenou barvou. Měří 1210 metrů a odlišuje se ostřejším sklonem, větším množstvím klopének a větší technickou náročností. Nejnáročnější je pak „Scramble Trail“ určený pro opravdu zkušené jezdce a označený černou barvou.

Jak se jezdí na modrém trailu se můžete podívat na tomto videu:

 

Bike Park Kyčerka nabízí kompletní zázemí od půjčení kol a doplňků přes zábavné poježdění až po možnosti občerstvení v hospodě Kyčerka, která je hned u dolní stanice lanovky. Pokud si tedy chcete užít odpoledne na biku, ať už s přáteli nebo rodinou, je tento areál ve Velkých Karlovicích jasnou volbou. 

V průběhu srpna a září budou navíc v bike parku probíhat různé akce (kalendář zde) včetně například atraktivního večerního bikování, v rámci něhož bude nasvícen červený trail.

Více na http://www.kycerka-bikepark.cz

13.08.2012 - V Česku - autor: Petr Novák, Tomáš Gladiš - 12667x

Související články

  1. Vrchařská koruna Valašska letos i s beneficí
  2. Spojte podzimní cyklistiku s Karlovským gastrofestivalem
  3. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  4. Vrchařská koruna Valašska pokračuje v překonávání rekordů
  5. Vrchařská koruna Valašska 2016 bude rekordní
  6. Účastníci a příznivci Vrchařské koruny Valašska se sešli na Soláni
  7. Vrchařská koruna Valašska 2016 startuje 2. dubna
  8. Vrchařská koruna Valašska 2016: zážitky i poznání
  9. Ve Velkých Karlovicích si můžete na výlety půjčit elektrokolo
  10. Novinky pro cyklisty ve Zlínském kraji a na východní Moravě

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama