Články

ČeskOOkolo - jedinečný cyklozážitek napříč Českem

ČeskOOkolo - jedinečný cyklozážitek napříč Českem

Společnost BIKO Adventures organizuje cyklistické výlety po celém světě. Jak si ale asi dokážete představit, současné dění ve světě kvůli pandemii velkému cestování nepřeje, takže i v BIKO Adventures museli přijít s něčím novým. Tento projekt se jmenuje Česko Okolo.

 

"Začali jsme pracovat na velkém národním projektu pro českou cyklistickou komunitu. Něco velkého a ambiciózního, co do teď neexistovalo," prozradil Filippo Mari z BIKO Adventures. Ve zkratce se jedná o webové stránky zdarma, kde mohou lidé najít vše, co potřebují k naplánování jejich jedinečného cyklistického zážitku použitím jednoho z pěti okruhů. Tyto okruhy přitom protínají všechna nejkrásnější místa naší země.

 

"Důvod, proč jsme se do projektu pustili byl takový, že webových stránek se spoustou krásných tras je mnoho, ale žádné, které je spojují. Chtěli jsme, aby lidé nechali auta doma a cestovali na kole a vlakem. A také jsme chtěli, aby lidé jezdili do všech koutů Česka a ne jen ta nejznámější místa. Díky tomu mohou i malé podniky profitovat z cykloturismu," vysvětluje Mari.

Postupně tak vzniká webová stránka https://www.ceskookolo.cz s pěti velkými okruhy, které mají okolo 10 etap každý. Prvním spuštěným je Střední Okruh, na dalších čtyřech se pracuje.

 

Jednoduché plánování výletů

O co tedy jde? Ve zkratce, lidé se registrují na webové stránce https://www.ceskookolo.cz a najdou tam vše, co potřebují k naplánování jejich výletu. Všechno je samozřejmě zdarma. Stránka je jedinečná tím, že je vše popsané do detailu. Nemluvíme jen o GPX trasách ale i o radách na co se po cestě podívat, kde spát, kde se dobře najíst, jak si trasu zkrátit vlakem, které aplikace si stáhnout, kde si nabít elektrokola v průběhu cesty a mnoho dalších. Autoři spolupracují s jednotlivými obcemi, kterých se okruh týká (je jich mnoho), aby měli ty nejaktuálnější a velmi detailní informace o jednotlivých úsecích.

"Zároveň to není jen pro lidi, kteří chtějí jet celé okruhy, ale Česko Okolo můžou používat všichni od příležitostných cyklistů až po vášnivé jezdce. Silniční cyklisté mají své dedikované trasy," doplňuje Filippo Mari.

 

ČeskOOkolo je jedinečné tím, že to není jednorázová záležitost. Lidé mohou odjet jeden okruh ročně a pak začít od znova, protože mezitím zapomenou, jak krásný je ten první. Nebo může jít o dlouhodobý projekt s dětmi a přáteli. Mohou odjet kratší sekce okruhu a později začít tam, kde skončili díky skvělé vlakové síti.

Nic jako Česko Okolo na trhu v současné době není, plánování výletů je díky tomu velmi jednoduché. Zároveň to není jen pro lidi, kteří chtějí jet celé okruhy, ale Česko Okolo můžou používat i lidé, kteří chtějí naplánovat jen malý výlet kdekoli, třeba i v okolí jejich chalupy. Je to největší organizovaná cyklistická databáze v Česku. LA třešničkou na dortu je, že cyklisté mohou sbírat razítka do brožurek, které vytvoříme, a dostávat ceny za své výkony. Vím, že Češi mají takové aktivity velmi rádi, a já jsem si to také velmi oblíbil, takže se na to moc těším," dodává Filippo Mari.

Pro ty, kteří chtějí cestovat v klidu, nabízí BIKO Adventures i logistickou podporu (převoz zavazadel, půjčení kol, rezervace hotelů, atp.). Webová stránka má nyní mobilní verzi, ale mobilní aplikace by měla být připravena na příští sezónu.

 

Jak překonat covid-19

Důvodů proč se do tak složitého a drahého projektu pustit je podle jeho tvůrců mnoho. "Hlavní z nich je, že chceme přispět do naší cyklistické komunity. Ve skutečnosti, za posledních 10 let co organizujeme zájezdy, využíváme Greenways, Labskou stezku, Trutnov trails a cesty vytvořeny lidmi, kteří do toho vložili mnoho energie. Nyní je čas, abychom pomohli cyklokomunitě my" vysvětluje Filippo Mari. "Také se snažíme udržovat náš tým zaměstnaný smysluplným způsobem abychom je neztratili až nám opět začne sezóna".

Projekt je taky vytvořen pro to, aby pomohl podnikům po celém Česku a ne jen těm, kteří jsou na těch hlavních turistických místech. V neposlední řadě má projekt ambici snížit provoz. Kvůli výbuchu místního turismu je na silnicích mnohem více aut, protože je místní používají jako preferovaný způsob dopravy, takže brzy (nebo už nyní) nebudou mít města kapacitu pojmout všechna auta. S ČeskOOkolo budou lidé používat kola + vlaky, takže auta nebudou na lokální cestování potřeba.

 

"Věříme, že až se o nás lidé dozví, projekt si zamilují a stane se z toho všeobecně používaná a uznávaná platforma. Ale k tomu, abych v tomto krásném projektu mohli pokračovat potřebujeme podporu. Doufáme, že lidé, kteří okruh jeli nebo pojedou, přispějí nějakými penězi a doufáme, že najdeme jak velké sponzory, tak i menší a budeme moci pokračovat," uzavírá Filippo Mari.

 

07.08.2020 - Akce - autor: redakce - 9717x

Související články

  1. Jarní Kypr znovu láká na trénink a závody, obnovuje Sunshine Cup
  2. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  3. 3 tipy na skvělé cyklotrasy v Evropě
  4. Cyklomapa, která toho poví víc
  5. Pozvánka na Jarní Cyklofest 2018
  6. Cestovatel Andrew Sykes o cestě na kole ze Španělska do Norska
  7. Češi mapují v Africe stezky pro horská kola
  8. Chcete vyjet na Mount Everest?
  9. Za opravdovým poznáním: cyklozájezdy s CK Kudrna
  10. Do Polska na svítící cyklostezku

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #5 martina tvrzova - vloženo: 04.09.2023 v 19:19:07

    Osobní finanční půjčka s pojištěním. Jsme soukromý poskytovatel, který Vám nabízí výhodné finanční půjčky od 10 000 Kč/euro do 90 000 000 Kč/eur s nízkou úrokovou sazbou. Tato nabídka platí pro občany celé ČR od , Jasná a srozumitelná smlouva, jasné podmínky dostupnosti. Neváhejte nás kontaktovat, jsme k dispozici 24 hodin denně

    E-mail: berankovar6@gmail.com

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 Ondrej.kasta - vloženo: 25.08.2020 v 13:56:46

    Ano do 25 km/h pomáhá motor elektro kola. Potom ale z kopce můžete jet klidně rychleji nebo pokud to normálně přešlapete na větší rychlost, tak motor nebrzdí. Kupoval jsem kolo za 50 z obchodu www.fitham .cz, mají velice dobrý zákaznický servis.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Martas741 - vloženo: 24.08.2020 v 16:55:11

    Nejvyšší rychlost to má těch 25 km/h a více to nejede? Za kolik jste koupil elektro kolo? můžete mi nějaké doporučit?

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Ondrej.kasta - vloženo: 21.08.2020 v 20:39:09

    Ano přesně tak, elektro motor na kole pomáhá ve šlapání, nikdy kolo nejezdí samo. Mohl bych to přirovnat tak, že když jedete do kopce, tak je to jako po rovině. Jezdím na elektro kole už druhou sezónu a jsem hodně spokojený.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Martas741 - vloženo: 19.08.2020 v 00:27:35

    Už bych chtěl také začít více jezdit. Zvládnu za den tak cca 40 km. Chtěl bych jezdit na delší výlety, tak se začínám dívat po elektro kole. Jak to u toho kola funguje? motor pomáhá ve šlapání nebo to kolo jede kompletně samo?

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama