Výlety

Cyklovýlet okolo Klopeiner See a dalších pěti jezer v Korutanech

Cyklovýlet okolo Klopeiner See a dalších pěti jezer v Korutanech

Koupání a cyklistika - co více si o letní dovolené přát? V regionu jižních Korutanech, v okolí nejteplejšího místního jezera Klopeiner See, to jde snadno. Jezer je tu navíc nepočítaně, takže by bylo hříchem nevyrazit na okruh okolo šesti z nich.

 

Region Klopeiner See - Südkärnten nabízí pro cyklisty neuvěřitelně bohaté vyžití. Vyznačeno je tu více než 1200 kilometrů cyklotras a největším lákadlem je malebná kombinace vysokých hor a azurových jezer. Těch je ve spolkové zemi Korutany nespočet a co vás možná překvapí, je v nich výborné koupání – voda v nich totiž není studená, jak by se dalo čekat, ale v létě má až 28 stupňů! Navíc v regionu vyrostl nový bikepark s nejdelším trailem v Evropě: Flow Trail Petzen, který je novým lákadlem pro cyklisty v Korutanech.

Klopeiner See z vyhlídky na Kitzelbergu

Jedním z oblíbených turistických center je právě jezero Klopeiner See. Bývaly doby, kdy místní hotely registrovaly až 1,5 milionu turistů ročně. Toto číslo se v současnosti s větší dostupností leteckých zájezdů sice zmenšilo, ale pořád je Klopeiner See velmi oblíbenou destinací nejen pro místní Rakušany. Z České republiky to k jednomu z nejteplejších přírodních jezer v Evropě také není daleko, z Brna asi pět hodin autem a z Prahy necelých šest. Není divu, že Češi podle informací místní turistické centrály oblast postupně objevují a jezdí jich sem čím dál více.

 

Okolo šesti jezer

Právě z Klopeiner See, kde jsme našli ubytování v útulném rodinném hotelu Silvia, jsme se vydali na túru okolo šesti jezer jižních Korutan. V tropickém vedru, které nás v Rakousku zastihlo, se tato trasa zdála být ideální volbou s mnoha možnostmi úniku před vedrem do osvěžující vody s neuvěřitelně sytou azurovou vodou.

 

Trasa se nazývá trefně 6-Seen-Runde a měří 54 kilometrů. Z velké části vede po asfaltových cestách, ale chvílemi i po lesních cestách nebo šotolině, takže ideální volbou je buď trekingové/krosové kolo nebo horské kolo. Převýšení není nikterak extrémní, takže trasu zvládnou objet i větší děti.

Od infocentra v Seelachu u Klopeiner See se vydáte z kopce dolů a pokračujete okolo hotelů až k odbočce na Steinerberg, kde se dáte doprava. Po pravé ruce budete brzy míjet jezero Kleinsee. Až si řeknete, že jestli to takhle rychle půjde dále, sfouknete těch šest jezer cobydup a nemáte do oběda co dělat. Jenže k dalším jezerům už je to nejen dál, ale také je úvod okruhu trochu náročnější na orientaci. Oblast je totiž protkána bezpočtem cest a tak vás může zmást odbočka na 3-Seen-Runde, která za Kleinsee vede doleva na kopec Kitzelberg. Je odtamtud sice pěkný výhled na jezero, ale zajedete si. Trasa totiž pokračuje po asfaltu směrem na St. Veit im Jauntal a přes Nageltschach dál do obce St. Primus. Tam přejedete silnici na Lauchenholz a přijedete k jezeru Turnersee.

 

U hostince Piroutz je třeba se držet vpravo a přes přírodní rezervaci Sablatnigmoor přijedete do Gösselsdorfu a doprava k dalšímu jezeru Gösselsdorfer See po pravé straně. Cesta kolem něj pokračuje podél silnice na Sittersdorf, odkud pokračujete přes Sielach a Tichoju a po levé straně se vám objeví Sonnegger See. Přes vesničky Kristendorf a Unterbergen pokračuje trasa, která je již nějaký čas opět výborně značená, dále do obce Jaunstein.

V Jaunsteinu budete mít možnost si výlet zkrátit. Pokud vám třeba dojdou síly, můžete zamířit doleva po značkách 6-Seen-Runde na Eberndorf a zpět k jezeru Klopeiner See. Cyklotrasa ale jinak pokračuje do Globasnice (Globasnitz) a k Pirkdorfer See. Pak už se trasa vrací do Jaunsteinu z velké části stejně a v Jaunsteinu se napojíte na již popsanou cestu přes Eberndorf do St. Kanzian ke Klopeiner See. Pokud toho budete mít málo, můžete si cestu zpět ještě zpestřit výšlapem ke kapli nad obcí Unterberg, ze které jsou také pěkné výhledy na okolní krajinu. Pak už můžete klidně skočit do vyhřátého jezera Klopeiner See!

 

Nezdá se to, ale 6-Seen-Runde má celkové převýšení opravdu oněch uváděných 765 metrů. Posbíráte je ale postupně, takže nemějte strach z kdovíjakých vrchařských výkonů. Trasa se pohybuje přibližně mezi 450 a 600 metry nad mořem. Nejde o obtížnou trasu, ale půl dne si na ni přesto vyhraďte, se zastávkami na koupání může jít klidně o příjemný celodenní výlet. Kromě jezer a hor, které chvílemi vytvářejí opravdu nezaměnitelná panoramata, je na trase také několik zajímavých námětů na zastávku – Vogelpark Turnersee (více zde), archeologické muzeum v Globasnici, klášter v Eberndorfu a nebo zámek Elberstein v Globasnici. Všimnete si také toho, že mnohé názvy vesnic a obcí se objevují na cedulích dvojjazyčně, což je dáno blízkostí slovinské hranice.

 

 

6-Seen Runde

Délka trasy: 54 km

Převýšení: 765 metrů

On-line mapa trasy: http://touren.kaernten.at/de/tour/radfahren/6-seen/4339671/#dm=1

Podrobnosti o trase (s možností vytištění v PDF včetně mapy): http://touren.kaernten.at/de/tour/radfahren/6-seen/4339671/

 

Pokud jedete do Korutan na více dní a máte v plánu je poznat více do hloubky, doporučujeme vám vyřízení slevové karty Kärnten Card. S tou můžete využívat slev u několika desítek partnerů a některé turistické cíle s ní můžete navštívit zcela zdarma. Karta je k dostání například v turistikých infocentrech a na týden stojí 36 Euro pro dospělého (16 Euro pro dítě). V některých hotelech ji dostanete zdarma k ubytování. Více informací najdete na www.kaerntencard.at.

 

Chcete-li o Korutanech vědět více, navštivte webové stránky www.korutany.com, které jsou i v češtině. Pokud vás zajímají i jiné trasy, doporučujeme odkaz www.touren.kaernten.at, kde jich je celá řada včetně důležitých informací, mapových podkladů, profilů převýšení a tipů na zajímavá místa k zastávce.

 

Foto: autor

16.06.2015 - Za hranicemi - autor: Tomáš Gladiš - 18705x

Související články

  1. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  4. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  5. Na cyklodovolenou i s dětmi? Zkuste Dolní Rakousko
  6. Saalfelden a Leogang lákají na e-biking a kulinářské speciality
  7. Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9
  8. Drávská cyklostezka a Via Carinzia
  9. Vyzkoušeli jsme nejdelší trail pro horská kola v Evropě!
  10. Cyklistická sezóna se v Saalfelden Leogang spustila naplno

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama