Domů » Rady

Rady

Dětské rukavice: odřené ruce nejsou v záruce

Dětské rukavice: odřené ruce nejsou v záruce

Je notoricky známé, osvědčené a zákonem stanovené, že na kolo dítko usedá výhradně s cyklistickou přilbou. Cyklistické rukavice sice tak významnou funkci nemají, avšak jejich zařazení do „povinné výbavy“ vašeho malého cyklisty jej uchrání v případě pádů před odřeninami dlaní i hřbetů ruky.

Univerzálními léky mého tatínka byl šipkový čaj, potní kůry, francovka a kysličník. Poslední jmenovaný superlék léčil všechny moje odřeniny. Léčil mě dokonale, po jeho aplikaci na štěrkem pihatá kolena, mě celý týden nenapadlo dělat na kole blbiny. Dnes už jsou na trhu nedráždivé dezinfekce, což však neznamená, že odřenina nebolí, nepálí a je-li na dlani, je velmi nepraktická. Odřeninám na dlaních lze však velmi jednoduše předcházet.

 

 

 

Při výběru stačí dvě pravidla

Jak vybrat rukavice, které by malému jezdci nekazily požitek z jízdy? Jelikož z menších dětí příliš podrobných informací nevypáčíte a větší se zase mají tendenci rozhodovat spíše dle designu a značky, bych doporučení zjednodušila na dvě základní pravidla. Navíc děti velmi rychle rostou, a dle mého se nevyplatí investovat horentní částky do rukavic, které po letních prázdninách odložíte a příští rok už neobléknete.

Pravidlo č. 1 – „Musí se líbit!“
Děvče, co má rádo indiány a koně, vám pravděpodobně bude tvrdit, že jí ty růžové rukavice s Barbie škrtí. Klouček, který se shlédl ve Spidermanovi, nebude ochoten brázdit cyklostezky s rukavicemi s medvídkem Pú. (Vypadal by přeci jak mimino, že!)

Pravidlo č. 2„Sevře-li dítě ruku v rukavici v pěst, nesmí jej rukavice škrtit!“
Rukavice by však neměly být ani příliš velké, aby na dlaních v kontaktu s gripy nedělaly „varhánky“, které mohou při delší trase jednoduše tlačit, podobně jako ponožky shrnuté v botě. Takže nevybírejte takové, které vzhledem k velikosti vydrží 5 let a pokud možno nekupujte je přes internet. Rukavice je prostě nutné vyzkoušet!

 

 

 

Nejen kvůli odřeninám!

I méně cyklisticky protřelí rodiče tuší, že dobré rukavice toho umí více, než pouze ochránit ruku před případnou odřeninou. Rukavice, zvláště dobře padnoucí gelové či pěnové, změkčují úchop řidítek a částečně eliminují převod mírných vibrací na dlaň, tlumí nárazy a zabraňují sklouznutí ruky z řidítek v případě, že je dlaň zpocená. A menší děti se jak známo potí mnohem více, než mnohý dospělý.

 

Náš tip:

Velmi se mi osvědčilo, pokud to prošlo přes „cenzuru“ mé dcery, kupovat rukavice maximálně barevné, ideálně žluté, oranžové apod. Takové rukavice při odjezdu ze zastávky na louce či u potoka jen tak nepřehlédnete. Zato černé či šedé se vzhledem ke své nenápadnosti a titěrnosti ztrácí jako na běžícím páse.

 

Cyklistické rukavice, podobně jako přílbu, navíc dítko využije nejen na kole, ale také například při jízdě na kolečkových bruslích a klidně i na koloběžce.

24.05.2011 - Pro děti - autor: Martina Machová - 16455x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Ve Vídni staví cyklopark pro zlepšení motoriky dětí
  3. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  4. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  5. Nova Cup 2018: děti si zazávodí zcela zdarma!
  6. Nová dětská kola a přilba k nim zdarma na Koloshop.cz
  7. Na Designbloku se představí dřevěné celoodpružené dětské kolo
  8. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  9. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  10. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Reklama