Domů » Rady

Rady

Jak na údržbu funkčního oblečení?

Jak na údržbu funkčního oblečení?

Jak se starat o kolo pravděpodobně víte a pokud ne, jistě jej na pravidelné servisní prohlídky svěřujete do rukou odborníků. Péči však potřebuje nejen vaše kolo, ale zaslouží si ji i vaše sportovní oblečení, do kterého jste sice investovali o něco méně financí, než do kola, nicméně ani tyto částky nebývají zanedbatelné.

Jelikož finanční obnos vynaložený na nákup kvalitního cyklistického oblečení obvykle nebývá zanedbatelný, zaslouží si naše dresy, kraťasy, cyklistické sukýnky, lehké bundy s membránou i moirové ponožky náležitou péči, aby nám sloužily dlouho a hlavně v dobré kondici a neztrácely své funkční vlastnosti. Proto vám dnes poskytneme několik tipů, jak se speciálním sportovním oblečením zacházet a jak o něj pečovat.

Při manipulaci s nejen sportovním oblečením se v každém případě vyplatí dbát pokynů výrobce uvedených na cedulce na oblečení

 

1) Oblečení perte bez aviváže
Aviváž sice pěkně voní, např. ručníky příjemně změkčí, ale vaší pokožce, zvláště máte-li sklony k ekzémům, příliš nesvědčí. Podobně je na tom i funkční oblečení. Aviváž totiž může zapříčinit snížení kapilárního výkonu vlákna, jinými slovy ucpe póry tkaniny a funkčnost materiálu (např. termoprádla) pak rapidně klesá. Nevhodné je i použití jakýchkoliv změkčovačů vody.

2) Funkční prádlo nesmí přijít při praní do styku se suchým zipem
Asi jste si všimli, co umí suchý zip provést s vaším dresem. Suché zipy způsobují u jemnějších pletenin drobná zatržení a při opakovaném kontaktu nevratná poškození tkaniny. Před praním zkontrolujte, zda jsou všechny „sucháče“ zapnuté. Oblečení však můžete tímto způsobem znehodnotit i během normálního používání (pozor na suché zipy na batozích apod.).

3) Na nepromokavé oblečení a oděvy s membránou kupte speciální prací prášek
Speciálních prací prostředky z outdoorových obchodů pomáhají zachovávat funkčnost membrány a prodloužit životnost impregnace, jsou sice dražší, avšak vzhledem k četnosti praní vám vydrží dlouho.

4) Funkční oblečení zbytečně neždímejte, zato dobře vymáchejte
Opakovaným ždímáním může dojít k porušení membrán. Dobře vymáchané oblečení, zbavené všech zbytků pracího prostředku pouze rozklepněte a pověste.

5) Žádné žehlení!
Jelikož se většina oblečení na cyklistiku i další sporty nemačká, je naprosto nesmyslné jej žehlit. Stejně by se vám to ve většině případů pravděpodobně nepovedlo. Např. termoprádlo by se mohlo spálit, nemluvě o dresech z polypropylenu. Lehoučké přežehlení na nejnižší stupeň snese polyester, ale je to vcelku zbytečné.

6) Prádlo perte naruby a raději nesušte v sušičce
Funkční prádlo se kvůli co nejdelšímu udržení optimálních vlastností materiálu doporučuje prát na ruby, obvykle do teplot okolo 40 stupňů. Pokud jste „dresík“ pouze propotili, klidně jej přemáchněte v ruce. Sušení v pračce je sice praktické, ale funkční prádlo schne i na vzduchu rychle, tak proč jej zbytečně namáhat.

7) Neperte v mýdlovém roztoku ani nepoužívejte chemické čištění
Perete-li oblečení s membránou v ruce, raději nepožívejte mýdlový roztok ani pracím prostředek, který po sobě zanechává viditelné zbytky. Tyto zbytky mají vliv na snížení funkčnosti materiálu a podílejí se na jeho zvýšené propustnosti. Nevhodné bývá i chemické čištění, jenž má na membrány destrukční vliv.

Recenze praček Philco

 

10.06.2011 - Ostatní - autor: Martina Machová - 13567x

Související články

  1. Dres z vlny? Krok zpět nebo vpřed?
  2. Icebreaker uvádí na trh řadu oblečení pro cyklisty
  3. Pozor na aprílové počasí
  4. Craft posouvá komfort sportovních podprsenek

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama