Články

Jízdní kola lze postavit i ze dřeva

Jízdní kola lze postavit i ze dřeva

Překvapuje vás, že dřevo lze jako materiál použít nejen pro skříně, ale i pro výrobu bicyklů? Skutečně je tomu tak a je to vlastně návrat ke kořenům cyklistiky. Již vůbec první kola, tzv. velocipedy, byla vyrobena ze dřeva. S ním pracoval i Leonardo da Vinci, tvůrce prvního známého jízdního kola. Ani dnes ale dřevo neztrácí svůj půvab. Posuďte sami.

Cyklistický trh je zaplněn karbonem, titanem a různými slitinami. Proč tedy v moderní době mluvíme zrovna o dřevě? Není to krok zpátky?

Podle společnosti Renovo, výrobce dřevěných kol z amerického Oregonu, ne. Dřevo si pro výrobu rámů zvolili nikoliv proto, že je jiné. Nikoliv protože je alternativní. Zkrátka proto, že jeho vlastnosti perfektně vyhovují požadavkům většiny cyklistických použití, a to prý lépe, než jakýkoliv jiný materiál. Dřevo je po staletí osvědčený materiál, stavěla se z něj i letadla, lodě nebo hydroplány. Možnosti, které tento materiál provázejí, zkrátka uchvátily i vývojáře firmy Renovo. A to i přesto, že dřevo bylo v posledních dekádách prakticky vytěsněno kovy a plasty.

 

V neprospěch dřeva pro užití v průmyslu mluvilo více faktorů, především finančních. Práce se dřevem je totiž výrazně dražší, navíc má své limity a vlastnosti materiálu se hodně liší podle druhů. To bránilo jeho masovému uplatnění ve výrobě. Ani v cyklistice se zatím ještě neuchytilo všude, kde by jej někteří vyznavači rádi viděli. Podle firmy Renovo totiž má jeho použití pro ráfky, vidlice nebo řidítka své stinné stránky. Proto společnost z Oregonu zatím zůstává jen u rámů, s nimiž již má zkušenosti.

 Každý použitý kus dřeva je prověřován na přítomnost poruch a defektů, pak je materiál tříděn podle barvy, tvrdosti a struktury. Měří se i vlhkost dřeva, které je případně vysoušeno ve speciálních troubách. Pak je teprve dřevo nařezáno na kusy, které procházejí šestkrát dalším obráběním a vysoušením, každý krok je přitom kontrolován ve svém průběhu i výsledku. Renovo vyrábí své rámy ze dvou shodných půlek pomocí CNC obrábění s přesností 0,13 milimetru.

Každý rám se skládá ze čtyř dílů precizně spojených nejsilnějších a nejspolehlivějším dostupným způsobem a slepených zvláštní pryskyřicí. Hlavová a sedlová trubka jsou doplněny kovovou vložkou. Celý proces výroby je od začátku do konce dá se říci ruční práce, kde hraje velkou roli zkušenost a preciznost.

Hmotnost dřevěných rámů Renovo dosahuje 1,5 – 2,5 kilogramu, celé kolo pak podle údajů výrobce váží mezi sedmi a půl až devíti kilogramy. Největšími pozitivy dřeva je jeho unikátní schopnost absorpce vibrací a nárazů a tudíž velký komfort jízdy. Z hlediska tuhosti rámu se dřevo s fundovanými karbonovými rámy srovnávat nemůže, ale podle výrobce je pro běžného jezdce tuhost dřevěného rámu zcela dostačující.

 

Co může v souvislosti s použitím dřeva být hlavním problémem je jeho životnost. Ale závěry jsou překvapující, protože dřevěný cyklistický rám je prý s životností na úrovni karbonu a předčí hliník či ocel. Jeho život nezkrátí ani vlhkost, protože rámy jsou zevnitř chráněny zvláštní ochrannou vrstvou, na povrchu jsou pokryty lineární vrstvou polyuretanu (znáte možná z lodí nebo drahých automobilů). Zajímavé také je, že podle testů jsou trubky použité pro výrobu cyklistických rámů tvrdší než třeba baseballové pálky. Svým způsobem jsou dřevěné rámy nesmrtelné, protože je lze i po desítkách let znovu ošetřit, natřít a vyleštit, takže vypadají jako nové.

 

Za rámy Renovo zaplatíte od 1500 amerických dolarů za rám městského kola Pandurban (na snímku) nebo základní silniční model Century. Střední třidu představuje model Badash, 29" palcové horské kolo, s cenou 2400 USD. Nejdražším modelem v nabídce firmy je triatlonový speciál Hoodoo, který mimo jiné závodil i na mistrovství světa ve dlouhém triatlonu IronMan na Hawaji. Hoodoo přijde zájemce na 3200 dolarů. Více najdete na stránkách výrobce www.renovobikes.com.

 

„Skutečná krása dřevěného kola se projeví při jízdě. Kosmetická krása je jen bonus,“ tvrdí na svých stránkách výrobce dřevěných kol Renovo. Podle ohlasů jejich zákazníků jsou dřevěná kola lehká, tuhá při šlapání a spolehlivá. Dřevěné rámy jsou z dostupného materiálu a tudíž jsou i přátelské vůči životnímu prostředí, což se o karbonových nebo hlavně hliníkových rámech již nedá tolik říci.

11.12.2010 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 20918x

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama