Výlety

K největšímu českému rybníku - Rožmberku

K největšímu českému rybníku - Rožmberku

Malebný okruh rovinatým Třeboňskem vás zavede nejen k rybníku Rožmberk, ale i k dalším skvostům jihočeského rybníkářství. Pojedete kolem rybníku Víra, Naděje, Rod, okolo rozlehlého Horusického rybníka a mnoha dalších. Stezky jsou převážně rovinaté, klidné, krajina krásná, vesnice vlídné a hospůdky časté. Zkrátka okruh jako stvořený pro poklidnou rodinnou cyklistiku.

Startem i cílem okružního výletu je malé jihočeské městečko Lomnice nad Lužnicí. V Lomnici velmi pohodlně (a v rámci možností bezpečně) zaparkujete na Náměstí 5. května. Do městečka jezdí i vlak, a tak pokud nemáte k dispozici auto, není problém se i s kolem na místo dopravit a vyrazit rovnou z nádraží. A pokud jste doma zapomněli něco na zub, nic se neděje, v Lomnici lze bez problémů koupit svačinu na cestu, najíst se v několika restauracích, a jako zákusek „vyplenit“ skvělý místní antikvariát (www.melcer.cz). 

 

Z Lomnice přes Vlkov až do Veselí nad Lužnicí (0 - 15)

Z náměstí vyrážíme (směr nádraží) po rušnější silnici vedoucí do nedaleké vesničky Klec. Na konci Lomnice přejedeme koleje a uháníme zhruba 2 km po pěkné silničce mezi poli až do Klece. Před obcí přejedeme most přes Lužnici a asi po 20 m zabočíme za prvním domkem doleva, kde se ihned napojíme na červenou značku. Ta nás bude doprovázet až do Vlkova. Za Klecí před prvními rybníky míjíme občerstvení U Kačerů (asi jsme neměli štěstí, nikdy nám zde nechutnalo). Od Kačerů, kde se lze i ubytovat pokračujeme i nadále po červené. Jedeme hezkou cestou po hrázích rybníků Víra, Naděje, Rod, Překvapil a Krajina až k rozlehlému Vlkovskému rybníku. Na jeho břehu jistě nepřehlédnete příjemnou hospodu s venkovním posezením (naopak tady nám vždy chutnalo). Od rozcestníku u hospody pak pokračujeme po žluté značce. Cesta vede kolem unikátního písečného přesypu, dále poblíž pláže (pozor, i nudistické) u pískoven mezi Vlkovem a Veselím nad Lužnicí.

 

Podél Zlaté stoky k rybníku Dvořiště a dál (15 - 34)

 Ve Veselí nad Lužnicí nás žlutá značka převede nejprve přes most přes Nežárku a chvíli na to i přes řeku Lužnici. Za druhým mostem zabočíme doleva a podél řeky uháníme směrem k Horusickému rybníku. Na hrázi rybníka projedeme chráněným stromořadím a začneme pozvolna kopírovat tzv. Zlatou stoku; 500 let starý umělý kanál propojující několik jihočeských rybníků. Cesta nás zavede mezi významná pramenná rašeliniště Ruda a Hovízna, za nimiž starobylý kanál opustíme a pokračujeme dále po žluté značce přes obec Záblatí, po hrázi Záblatského rybníka až pod vrcholek zvaný V Americe. Krajina je zvlněná, my se rozloučíme se žlutou značkou a napojíme se na zelenou. Tu však po necelých dvou kilometrech opět v obci Smržov opustíme. Ve Smržova se necháme „svést“ červenou, která nás zavede až k Dvořišti, čtvrtému největšímu rybníku v Čechách. S obrovským Dvořištěm se však rychle rozloučíme a po červené značce stoupáme směrem na Horní Slověnice.

 

Ze Slověnic po starobylé rožmberské hrázi (34 - 51)

Cestou ze Slověnic se můžete začít těšit na „chrabrý“ Rožmberk, jehož staviteli Jakubovi Krčínovi z Jelčan (a zhruba 800 dělníkům) postavili vděční Jihočeši pomník, neboť jen díky jeho geniálnímu dílu nepřipravila v roce 2002 ničivá povodeň stovky rodin o střechu nad hlavou. Ze Slověnic jedeme po zelené značce mezi poli až do Dunajovic, odkud pokračujeme asi 2 km po silnici do vesničky Přeseky. Z obce uháníme i nadále po silnici nedaleko Zlaté stoky až k železničnímu přejezdu. Zde se přehoupneme přes koleje a po zhruba 0,5 km se ocitáme u tzv. Rožmberské Bašty. Napojíme se na červenou turistickou značku a těšíme se na velmi pěkný úsek cesty po hrázi rybníka (nevysbírejte nám zde bedly a hřiby!). Hráz je osázena až 76 duby, nyní již staletými, velmi fotogenickými. Jízda po hrázi je romantická, cesta rovná, na konci hráze u další výpusti začíná Hodějovský les. Lesní cesty a silničky jsou stinné, příjemné, voňavé. Červená nás po několika klidných lesních kilometrech „vyplivne“ u Rybníka Potěšil a Klec. K již známé vesničce Klec od rybníků jedeme remízky, lesíky a hlavně mezi malebnými pastvinami. Zhruba 300 m před vesnicí se s rybníky symbolicky rozloučíme. Poslední sbohem nám zašplouchá rybník Stehlík a poměrně nový (obnovený) miniaturní rybníček s krásnými růžovými a bílými lekníny.

 

A pokud si celý okruh nechcete projet ještě jednou, musíte na již známé silnici u vesničky Klec odbočit do leva a vrátit se úvodní rozehřívací cestou zpět do Lomnice nad Lužnicí.

 

Start i cíl: Lomnice nad Lužnicí
Délka trasy: 51 km
Obtížnost: lehká

Povrch: asfalt, zpevněné polní a lesní cesty
Vhodné kolo: trekové, horské
Občerstvení: restaurace U Kačerů, restaurace u Vlkovského rybníka, restaurace ve Veselý n. L., restaurace ve Smržově a u rybníku Dvořiště, hospoda v Horních Slověnicích, kiosek na hrázi Rožmberka

Doprava: vlakem nebo autem do Lomnice nad Lužnicí
Zajímavosti: malebné hráze mnoha rybníků, kanál Zlatá stoka, rašeliniště Ruda a Hovízna, Rožumberk - největší rybník v ČR, chráněné staleté stromořadí na hrázi Rožmberka

Aby se děti nenudily: malé hřiště u restaurace U Kačerů, trampolína a minihřište u restaurace U Vlkovského rybníka, koupání v pískovnách mezi Vlkovem a Veselým n. L., koupání v rybníku Dvořiště, půjčovna lodiček u Dvořiště

Naše rada: V letních měsících oceníte, přibalíte-li si s sebou nějaký repelentní přípravek, navečer se mezi rybníky totiž obvykle prohání hejna krvežíznivého hmyzu

 

29.08.2012 - V Česku - autor: Martina Machová - 11326x

Související články

  1. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  2. Písečtí cyklisté usilují o vybudování trailu v Píseckých horách
  3. K nové rozhledně na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce
  4. Vrchařská koruna jižních Čech 2015
  5. Rovinky a silnice z jihočeské Lomnice nad Lužnicí
  6. Kašperskohorský okruh po šumavských silnicích a stezkách
  7. Stezka korunami stromů a Alpská vyhlídka: okruh z Frymburku
  8. Z Českého Krumlova přes Rožmberk a Vyšší Brod k Lipnu
  9. Cyklistika boří hranice: projeďte Horní Rakousko a jižní Čechy
  10. České rovinky: 4 tipy na nenáročné výlety

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama