Domů » Rady

Rady

Kolo a kontaktní čočky

Kolo a kontaktní čočky

Při jízdě na kole je zrak velmi důležitý, ať pro pokoukání při jízdě krajinou nebo pro dobrou orientaci při rychlejší jízdě v závodě. Někdy není jiná možnost než spolehnout se na dioptrickou pomůcku, nejlépe kontaktní čočky, které oproti brýlím nabízejí spoustu výhod. Jak si s čočkami zpříjemnit jízdu na kole a čemu se pro jistotu vyhnout se pokusíme poradit v tomto článku.

Jasnou výhodou čoček je zkvalitnění vidění – oproti brýlím nabízejí možnost periferního vidění, lepší vnímání prostoru a vyhodnocení vzdáleností. Kontaktní čočka se totiž pohybuje spolu s okem, a proto se vždy díváme přes střed optické zóny, která poskytuje nejostřejší vidění.  Díky čočkám můžete mít také neomezené zorné pole, což může být někdy s obroučkami brýlí problém.

Čtěte také: Na kolo s kontaktními čočkami

S čočkami taky máte mnohem větší volnost ve výběru slunečních, ochranných nebo polarizačních brýlí, s čočkami se při případném pádu nezraníte. Levné kontaktní čočky mohou být ve výsledku lepším řešením než brýle s dioptrickým klipem.

 

Správná volba kontaktních čoček

 Pro různorodý sport, jakým je cyklistika, se vyplatí volit kvalitní produkty a hlavně kontaktní čočky vždy před koupí vyzkoušet zkušebním párem u očního specialisty. Proč?

Za prvé si můžete vyzkoušet, jestli vám při jízdě nevysychají oči. Např. u hydrogelových čoček s vysokým obsahem vody se v horkých dnech a při rychlé jízdě v nich obsažená voda vypařuje a čočka si ztracenou vláhu bere ze slzného filmu. Proto doporučujeme spíše silikon-hydrogelové čočky, které mají zvlhčující složky pevně zabudované do svého materiálu, konkrétně pak kontaktní čočky Acuvue Oasys nebo jednorázové 1-Day Acuvue TruEye.

Za druhé tím předejdete možným komplikacím. Neodborně vybrané čočky mohou škrábat nebo dokonce vypadávat (což se u dobře vybraného typu nestane). Také vyzkoušíte ostrost vidění  - tu mohou maximálně vylepšit kontaktní čočky s asférickou plochou.

 

Čemu se s čočkami na kole vyhnout

Bez ochranných brýlí se s kontaktními čočkami určitě vyhněte silně prašným cestám. Drobný štěrk a prach z očí standardně vyplavíme slzami a promnutím očí, s čočkami v očích je to ale problematičtější a nečistoty v oku zůstávají, dokud čočku nevyjmete z oka a neočistíte. Mnutím oka zas hrozí vypadnutí čočky. Stejné pravidlo platí pro rychlou jízdu na blátě.

Obecně pro každý outdoorový sport platí zlaté pravidlo: mějte s sebou náhradní čočky nebo brýle, malý roztok pro očištění čoček a zvlhčující kapky.

 

20.06.2014 - Ostatní - autor: Press news - 10701x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  3. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  4. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  5. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  6. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy
  7. Podmínky pro jízdu na kole a chůzi jsou lepší
  8. Bezpečnost cyklistů v New Yorku zvyšují i laserová světla
  9. Za větší bezpečnost: Shield TL upozorní auto na cyklistu
  10. Jak vybrat cyklistikou helmu a jak má správně sedět?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama