Domů » Rady

Rady

Kolo pro dítě pod stromeček? Jaké vybrat?

Kolo pro dítě pod stromeček? Jaké vybrat?

Přemýšlíte, že byste vašemu malému cyklistovi pořídili jako dárek pod stromeček dětské kolo? Máme pro vás pár tipů od odrážedel až po celoodpružená kola pro skutečné bikery...

Výběr kola pro malého cyklistu není jednoduchý. Je dobré zvážit celou řadu faktorů – především věk dítěte, jeho výšku, hmotnost a v neposlední řadě také jeho schopnost se na kole pohybovat. Na našich stránkách jste již obecné rady pro Výběr dětského kola mohli najít v jednom z předchozích článků.

Stejně tak jsme se věnovali tomu, jak dítě naučit jezdit a jakým chybám se vyhnout, pokud chcete svému potomkovi pomoci vytvořit si k jízdě na kole pozitivní vztah.

Jednotlivá dětská kola různých velikostí se liší nejen průměry kol, ale také výškou rámu, řidítek a nebo vzdáleností šlapadel od země. Bicykly s velikostí kol 12 – 16“ jsou pro malé děti s věkem mezi třemi až sedmi lety a taková kola by měla mít kryt na řetěz a odnímatelná balanční kolečka. Tato kola mívají zadní protisměrnou brzdu (torpédo), některá navíc i přední pákovou brzdu. Předškoláci a školáci od přibližně šesti let věku již mohou díky své tělesné výšce jezdit i na větších bicyklech s průměrem kol od 20“. A větší děti s tělesnou výškou nad 130 centimetrů už mohou jezdit na kolech s průměrem kol 24“, na kterých kromě přehazovačky najdeme i přesmykače, čímž výrazně naroste škála možných převodů a uplatnění kola.

 

Vánoční tipy redakce

Odrážedlo - skvělý vynález pro mrňouse - zrychlí jim krok, naučí rovnováze. Je určeno dětem jako příprava udržení stability a rovnováhy. Je to příprava před prvním kolem, kdy se děti naučí bez stresu udržet rovnováhu a nemají strach z kola. Odrážedlo Galaxy Kosmík navíc disponuje koly s nafukovacími pneumatikami a má hlavové složení se zarážkami proti přetočení řídítek. A na výběr je z mnoha barev.
Doporučená cena: 1.490,- Kč
www.cyklosvec.cz

Cyklistické začátky může dítě sbírat třeba na kole Superior Hero 12, jež má i balanční kolečka. Je dostupné v designu pro kluky i pro holky, takže dítě bude jízda i bavit. Navíc je vybaveno ochrannými prvky, takže i vy jako rodič můžete být v klidu.
Doporučená cena: 3.999,- Kč
www.superior.cz

Trochu odrostlejší děti už mohou jít o level výše, tedy k 16“ kolům. Model Trek Jet 16 nabízí vzhled závodního stroje, má i blatníky a povedený design. Brzdí se na něm stále ještě šlápnutím dozadu a se stabilitou vypomáhají malým závodníkům balanční kolečka.
Doporučená cena: 4.290,- Kč
www.trek-bikes.cz

Značka Merida nabízí dětský model Dakar 620 v několika barevných kombinacích. Kolo je vybaveno odpruženou vidlicí , přehazovačkou Shimano, ale i praktickým stojánkem. Pro první samostatné jízdy s rodiči ideální výbava malého cyklisty.
Doporučená cena: 7.190,- Kč
www.merida-bike.cz

Dětské kolo Giant XtC Jr 1 Lite má dvacetipalcová kola představuje přechod k větším kolům. Nabízí řazení, které je díky otočnému mechanismu snadné i pro děti. Přesmykač na kole chybí a to je řazení pro dítě jednodušší. Lehký hliníkový rám má pro děti atraktivní barvu rámu, sedlo je od značky Giant přizpůsobené dětem.
Doporučená cena: 8.190,- Kč
www.giant-bicycles.cz

Dvacetipalcová kola jsou tím jediným, co naznačuje tomuto modelu od značky GT příslušnost do dětské kategorie kol. Jinak je to horské kolo se vším všudy. Rám s pro značku typickým konstrukčním řešením "Triple Triangle", odpružená vidlice, véčkové brzdy a k tomu sedmirychlostní přehazovačka. Kolo je k dodání ve dvou barevných variantách a k mání v akční ceně.
Doporučená cena: 5.990,- Kč
www.expressbike.cz

A spektrum dvacetipalcových kol doplníme třeba i tímto modelem francouzské značky Lapierre. Kid 20 Lite má hliníkový rám ze slitiny 7005, odpruženou vidlici SR Suntour, šestirychlostní přehazovačku Shimano, přesmykač a véčkové brzdy.
Doporučená cena: 7.499,-
www.mojekolo.cz

Pro opravdové bikery je určeno celoodpružené horské kolo. Jak vysvětlíte svému potomkovi, že vy jezdíte na fullu zatímco on má obyčejného „pevňáka“? Než doroste pro „dospělácké“ kolo, můžete mu pořídit vlastní „celopéro“ s průměrem kol 24“. Pro děti, které už nějaký ten pátek na kole jezdí a chtějí mít kolo jako taťka nebo mamka, je tu totiž Ninety-Six Junior od značky Merida.
Cena: 8.490,- Kč
www.merida-bike.cz

Už jen krok k dospělému kolu představuje Apache XC. Má už běžná šestadvacetipalcová kola a rám z hliníkové slitiny velikosti 14“. Kromě přehazovačky a přesmykače má také odpruženou vidlici, takže opravdu působí jako jízdní kolo pro dospěláky.
Doporučená cena: 7.490,- Kč
www.apache-bike.cz

 

12.12.2012 - Pro děti - autor: redakce - 20414x

Související články

  1. Ve Vídni staví cyklopark pro zlepšení motoriky dětí
  2. Plánujete pořízení horského kola? Poradíme, jak si vybrat to správné
  3. Marin Four Corners: gravel bike za pár kaček
  4. Nova Cup 2018: děti si zazávodí zcela zdarma!
  5. Nová dětská kola a přilba k nim zdarma na Koloshop.cz
  6. Na Designbloku se představí dřevěné celoodpružené dětské kolo
  7. Jaké jsou nešvary při výběru dětského kola? A jaké tedy vybrat?
  8. Kolo vhodné velikosti pro děti? Pujčte si ho!
  9. Počet aut před českými a slovenskými školami poklesl o více než čtvrtinu
  10. Osmiletý cyklista zdolal Tourmalet, Mont Ventoux i Stelvio

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama