Výlety

Krajem Karla Klostermanna po Otavské cyklostezce

Krajem Karla Klostermanna po Otavské cyklostezce

Jedna z páteřních tras pro cyklisty na jihu Čech začíná v Modravě a vede podél řeky Vydry a Otavy až na Zvíkovské podhradí. Celkem má cyklostezka měřit 166 kilometrů, práce na ní stále ještě pokračují. Co na ní je k vidění? A jaké tipy na výlety vám Otavská cyklostezka přináší?

Jméno cyklostezce dala řeka Otava, zlatonosná řeka, jež je levostranným přítokem Vltavy. Na jejích březích se dříve rýžovalo zlato, lovily se v ní perlorodky, rozšířená na ní byla v 18. a 19. století i voroplavba a splavovalo se po ní dřevo. Celková délka jedné z nejčistších řek České republiky je 113 kilometrů, vlévají se do ní například řeky Lomnice a Blanice a sama Otava vzniká soutokem Vydry a Křemelné. Při své cestě k Vltavě protéká Otava například městy Sušice, Horažďovice, Strakonice či Pískem. Od Písku si řeka razí cestu hlubokým údolím a do Vltavy se vlévá pod hradem Zvíkov. Poslední kilometry toku pod Zvíkovem jsou již součástí Orlické přehrady.

 

Projekt vzniku Otavské cyklostezky byl podpořen z dotačního programu Interreg IIIA Bavorsko - Česká republika. Cílem je vybudování cyklistické stezky podél řeky Otavy v celé její délce. Páteřní body stezky mají být osazeny informačními panely připomínajícími mimo jiné osobnost Karla Klostermanna, šumavského spisovatele a představitele tzv. venkovské prózy.

 Cyklostezka je jednou z páteřních cyklotras na jihu Čech. Začíná na Šumavě v západočeské Modravě a vede podél řeky Vydry a Otavy přes Hartmanice, Sušici, Horažďovice, Strakonice až na Zvíkovské Podhradí. Celá trasa měří 166 kilometrů, prochází územím Plzeňského, a zejména pak Jihočeského kraje a vždy po několika kilometrech jsou na cyklostezce odpočinková místa s mapami a základními informacemi o památkách v okolí. Na některých místech budou vybudována dětská odpočívadla, která zatraktivní cyklostezku a přiláká i rodiny s dětmi. Navíc má být Otavská cyklostezka napojena na sítě cyklistických cest a stezek na rakouské a bavorské straně. Tipy na výlety najdete například na www.jihoceske-cyklostezky.cz

Využít při cestách po Otavské cyklostezce můžete i populárních šumavských cyklobusů. Během prázdnin jezdí denně. Autobus s vlekem pro jízdní kola jezdí z Plzně přes Klatovy na Špičák, na něj navazuje spoj ze Špičáku přes Železnou Rudu, Prášily, Srní a Modravu na Kvildu. Připomeneme, že k dispozici je v cyklobusech výhodná jednodenní jízdenka NP-Ticket, která za 80,- Kč umožňuje cestovat linkami celý den a nově je i přenosná. Více informací o cyklobusech například v našem přehledu cyklobusů 2011.

 

Seznam stránek článku:

  1. Krajem Karla Klostermanna po Otavské cyklostezce
  2. Zajímavosti Otavské cyklostezky
  3. Tip na výlet okolo Písku
27.07.2011 - V Česku - autor: redakce - 37284x

Související články

  1. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  2. Lucie a Michal zvou na premiérový Podzimní Cyklofest
  3. Písečtí cyklisté usilují o vybudování trailu v Píseckých horách
  4. Šumavu projedete nově po cyklostezce z Gerlovy Hutě až do Srní
  5. Bohemian Gran Fondo se znovu pojede první říjnovou sobotu
  6. K nové rozhledně na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce
  7. Vrchařská koruna jižních Čech 2015
  8. Modravská osmička přes dvě Kvildy
  9. Rovinky a silnice z jihočeské Lomnice nad Lužnicí
  10. Údolím Roklanského potoka k Poledníku a přes slatě zpět

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama