Výlety

Malý rodinný okruh u rybníku Velké Dářko

Malý rodinný okruh u rybníku Velké Dářko

Velké Dářko je opravdu velké. Je totiž největším rybníkem Českomoravské vrchoviny. Jeho poklidná hladina je způsobně usazená do lesnaté krajiny Žďárských vrchů, do kterých vás zavede i náš dnešní tip na výlet. Dětem přátelských 18,5 km mohou zdatnější členové výpravy prodloužit. Možností je k tomu dost.

Dnes se opět vydáme po stopách jednoho legendárního dogtrekkingového závodu zvaného Jednooký vlk, který se pořádá jako připomínka na posledního zastřeleného vlka v těchto krajích. Psím sportovcům dnes však konkurovat nebudeme a okruh si s ohledem na malé cyklisty poněkud upravíme a zkrátíme, a to na vlídných 18,5 km. I tak bude výlet v okolí rybníku stát za to. Okruh však vzhledem k charakteru terénu vyžaduje „suché“ počasí, neboť se budeme zhruba 1,5 km pohybovat na stezce v blízkosti rašeliniště. Stezka je sice půvabná, ale po dešti blátivá s kluzkými kořeny.

Auto doporučuji odložit u některého z kempů u Velkého Dářka, omezený prostor pro parkovaní je též u skvělého občerstvení Na Hrázi, kde dobře vaří a je tu příjemná atmosféra. Během roku se zde koná mnoho zajímavých akcí (www.obcerstveni-darko.cz).

Nyní však hurá do sedel a vyrážíme po červené turistické značce, nejprve po silničce a pak po příjemné lesní i polní cestě, kolem hájovny i rybníků do obce Polnička. Cestou plánujte, jak děti z Polničky dostanete, je tu totiž úžasná restaurace Vagón, zřízená ve skutečném železničním vagónu, kolem restaurace je pro děti postavená malá železniční trať s tunelem a mininádražím. Až děti vylákáte z vlaku, nechte je ještě mrknout na zvířátka a pokud dopravy nebylo málo, mohou si zařádit na čtyřkolkách. Z Polničky však nepokračujete po značce, ale doprava po silnici s cyklotrasou č. 5061 až do Račína (www.obecracin.cz). V nohách máte 6,5 km a z vesničky s pěkným hotelem míříte po cyklostezce č. 5061 k dalším rybníkům.

 

 

 

Kolem rybníků, zelenými lesy až k rašeliništi

Zhruba po 1,5 km ujetých na silnici lemované lesy se ocitáme u dvou rybníků Vepřovského nového a Nadvepřovského. Zde zahýbáme doprava mezi rybníky a následujeme zelenou turistickou značku.  Šlapeme po lesní cestě a zhruba po 1,5 km se opět napojujeme na silnici a po zelené značce jedeme lesem přes místo zvané Žlábek až k další silnici. Zde opustíme značku a pokračujeme opět doprava, necelé 2 km po silnici až k značené cyklotrase.  Po té se vydáme doleva směrem na Radostín (www.radostin.cz). Než však dorazíme do obce, připojí se k silnici i modrá turistická značka a my se můžeme těšit na rašeliniště a krajinu podobnou severské tajze.

 

 

Projedeme Radostínem a nadále zachováváme věrnost modré turistické značce, ta nás velmi pěknou cestou dovede až k výchozímu místu okruhu. Cesta vede lesem přímo mezi rašeliništi, zpočátku na ní nebudete mít na kole žádný problém. Nicméně v podmáčenějších úsecích doporučuji i vzhledem k ochraně krajiny slézt z kola a pěknou lesní cestu si náležitě a pomaloučku vychutnat. Stezka vede po rovině, ve stínu, a tak se nemusíte bát, že své malé cyklisty naprosto zničíte. Úsek, kde bude vhodné z kola slézat, je dlouhý zhruba 1 km. Děti se na něm přiučí úctě k přírodě a společně se můžete těšit na koupání v cíli a zmrzlinu za statečnost.

 

 

 

Start i cíl: Velké Dářko, kemp nebo restaurace Na hrázi:
Délka trasy: 18,5 km
Obtížnost: lehká, vhodná pro rodiče s dětmi
Povrch: méně frekventované komunikace, lesní a polní stezky
Vhodné kolo: horské, trekingové
Občerstvení: bufet u kempu Velké Dářko, restaurace Na hrázi u Velkého Dářka, restaurace Vagon v Polničce, restaurace v Račíně
Doprava: auto (parkování u výchozího místa)
Zajímavosti: rašeliniště Dářko, miniželeznice v Polničce

NÁŠ TIP: Zatímco zdatnější či méně obětavý rodič odjel dohnat svou porci kilometrů, vy a děti si můžete půjčit katamarán, kajak či šlapadlo a vyrazit prozkoumat vody rozlehlého rybníka. Více zde www.slapadla.cz

Další související odkazy: www.zdarskevrchy.cz, www.velkedarko.eu

 

Foto: Martina Machová

08.06.2011 - S dětmi - autor: Martina Machová - 19265x

Související články

  1. Nejkrásnější cyklostezky na Vysočině vhodné i pro děti
  2. Cykloturistika není jen o zážitcích v sedle kola
  3. Vrchařská koruna Vysočiny není jen pro místní
  4. Za malebností k hradu Pernštejn
  5. Zubří stezky: nové trasy v okolí Bystřice nad Perštejnem
  6. Jihlava chystá několik nových cyklostezek
  7. K nejmenšímu náměstí na světě do Třech Studní
  8. Světový pohár horských kol na Vysočině za necelé dva měsíce
  9. V Novém Městě finišují přípravy
  10. Na Vysočině se pojede světový pohár horských kol

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama