Články

Monstrózní mistrovství světa bude v roce 2023 hostit Glasgow

Monstrózní mistrovství světa bude v roce 2023 hostit Glasgow

Hned třináct cyklistických disciplín bude v roce 2023 usilovat o tituly mistra světa ve skotském Glasgow. Dohodla se na tom Mezinárodní cyklistická unie se zástupci skotské metropole, Skotska a dalších institucí.

 

Horská kola, silniční kola, bikros, trial, indoorové cyklistické disciplíny, ale i paralympijské kategorie budou v roce 2023 součástí cyklistického mistrovství světa v Glasgow. O medaile tak budou v součtu bojovat tisíce účastníků třinácti disciplín, v nichž Mezinárodní cyklistická unie UCI vyhlašuje oficiální mistrovství světa. Bude to nebývalá a inovativní akce dosud nepoznaného rozsahu, která potrvá celkem dva týdny.

Glasgow a Skotsko již s organizací mistrovství světa a dalších vrcholných cyklistických akcí mají své zkušenosti. Ve Fort William se kromě závodů Světového poháru v roce 2007 uskutečnilo MS horských kol, samotné Glasgow bylo také hostitelem Světového poháru na dráze a cyklistických disciplín v rámci Commonwealth Games 2014. A vloni se tu uskutečnily Evropské hry, a to včetně závodů na silnici, horských kolech nebo BMX a dráze.

Největší skotské město má k tomu špičkovou infrastrukturu: velodrom nesoucí jméno nejúspěšnějšího britského cyklisty historie Sira Chrise Hoye a Glasgow BMX Centre předurčuje Glasgow k pořádání akcí v těchto disciplínách bez nutnosti budovat pro ně nové zázemí.

Počínaje rokem 2023 chce Mezinárodní cyklistická unie UCI pořádat společné mistrovství světa pro všechny disciplíny každé čtyři roky, tedy vždy v roce předolympijském. Hostitelské město nebo region se tak stane na pár týdnů doslova hlavním městem cyklistiky. Přenosy z jednotlivých disciplín ukáží daný region celému světu, přilákají desítky tisíc návštěvníků a podpoří tím turistický ruch v oblasti. Glasgow je již nyní jedním z turisticky velmi oblíbených měst. Po Londýnu a Edinburghu je to třetí nejnavštěvovanější město Velké Británie a také výchozí město pro turisty, kteří směřují za cestami do celého Skotska. Na uspořádání mistrovství světa 2023 se UCI dohodla s organizacemi EventScotland, Glasgow Life, UK Sport a Britským svazem cyklistiky. 

Skotsko se také chce prezentovat jako schopný organizátor velkých sportovních akcí. A protože ve Velké Británii je cyklistika velmi populární, státní instituce chtějí díky pořádání těchto akcí podpořit mimo jiné cyklistiku jako formu veřejné dopravy. "Naším cílem je, aby byli Skotové jedním z nejvíce cyklistických národů v Evropě. Aby jízda na kole byla jejich oblíbeným způsobem jak cestovat do práce či školy, efektivní cestou ke zlepšování zdraví a oblíbenou aktivitou pro vyplnění volného času," potvrzuje ministryně vlády pro kulturu, cestovní ruch a vnější vztahy Fiona Hyslop.

"Glasgow je jedno z pěti nejvíce sportovních měst na světě," říká předseda organizace Glasgow Life a předseda rady města Glasgow David McDonald. "Že jsme získali důvěru v pořádání takové velké cyklistické akce je skvělou vizitkou pro naše město a pomůže Glasgow i Skotsku upevnit jejich pozici světového lídra a inovátora v plánování a pořádání velkých sportovních akcí" doplnil McDonald.

 

10.02.2019 - Sport - autor: Tomáš Gladiš - 4119x

Související články

  1. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  2. Startuje mistrovství světa horských kol! Proč dorazit na Vysočinu?
  3. Obrazem: Pět vteřin Adama Vágnera
  4. Fotogalerie z MS 2009: Downhill
  5. Fotogalerie z MS XC 2009: ženy
  6. Fotogalerie z MS XC 2009: Cross Country muži
  7. Fotogalerie z MS XC 2009: 4X
  8. Fotogalerie z MS XC 2009: muži U23
  9. Fotogalerie z MS XC 2009: junioři
  10. Fotogalerie z MS XC 2009: ženy U23

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama