Články

Na kole kolem světa za 1413 dní

Na kole kolem světa za 1413 dní

Muž, který jako první dánský cyklocestovatel objel svět. Čtyřiatřicetiletý Nicolai Bangsgaard projel šest kontinentů a třiapadesát zemí, přičemž našlapal více než 62 tisíc kilometrů. Poznal přitom svět, ale i sebe.

Nikdy se nevěnoval závodní cyklistice, nesledoval Tour de France a ani ho kdovíjak neoslovovaly barevné cyklistické dresy. Přesto v něm dřímal sen dlouhé cesty na kole. Poté, co Nicolai Bangsgaard ukončil svá vysokoškolská studia, začal se věnovat cyklotoulkám a cyklistické brašny ho provázely rok co rok. Začal Norskem a postupně projel pětatřicet zemí světa - na přelomu let 1996 a1997 Latinskou Ameriku od Mexika po Brazílii, pak potkával lvy v Tanzánii, se sestrou měsíc jezdil po Kubě, od psaní rigorózní práce si jel před pěti lety odpočinout do pouští Maroka…

Nicolai Bangsgaard projížděl i Tibetem

 

Nicolai Bangsgaard vystudoval etnografii a sociální antropologii na univerzitě a Aarhusu. Pak se za dalším studiem přesunul do Kodaně a v rámci své diplomové práce čtyři měsíce sledoval stres jako sociální a kulturní fenomén mezi zaměstnanci dánské pošty. Dnes už je dokonce kandidátem věd v oboru antropologie a zároveň pracuje jako konzultant dánské cestovní agentury. Díky svým zkušenostem může být hodně nápomocen jiným lidem, kteří mají cestovatelské sny. „I mě cestování pomohlo porvat se s našimi dlouhými a studenými zimami, které tady ve Skandinávii máme,“ vysvětlil Nicolai Bangsgaard, který mluví dánsky, anglicky a španělsky.

"Vidět celý svět z kola? Nemohl jsem odolat!"

Důvody, proč se vydat na cestu kolem světa, byly prosté. Má rád výzvy, které prověří mentální i fyzickou stránku člověka (mimo jiné se zúčastnil s pár přáteli DTU Adventure Race). Předchozí cestování mu navíc posloužilo jako malá ochutnávka toho, co svět nabízí. A příležitosti projet na kole celý svět, což uznejte že zní naprosto fantasticky, nemohl odolat.

V zimě před pěti lety se rozhodl. Uskuteční si svůj sen. Usedl nad mapu světa a vymyslel trasu, která nakonec měřila 62 tisíc kilometrů, které skutečně zdolal v sedle svého kola! Naplánoval si svou cestu z Dánska přes Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Turecka, Arménie a Ázerbájdžánu. Asii projel od Turkmenistánu přes Tibet, Nepál, Japonsko až do Indonésie a pokračoval přes Austrálii do Jižní Ameriky a USA. V jeho dvaatřicetistránkovém pasu za tu dobu přibylo 131 razítek.

„Moje cesta nebyla o tom, kolik ujedu kilometrů a jak rychle. Je to o mně. O mně a poznávání světa. Cesta antropologa různými kulturními, sociálními a přírodními kouty světa. Jen jsem si prostě jako cestovní prostředek zvolil kolo,“ řekl Nicolai Bangsgaard. Prožil roky daleko od rodiny, dokonce i jeho přítel Martin, s nímž na cestu kolem světa původně vyrazil, svůj vztah k tomuto dobrodružství přehodnotil a rozhodl se v cestě pokračovat. Nicolaie to ale neodradilo, přestože jeho průvodcem zůstala už jen hudba ve sluchátkách. „Nejhorší to bylo ve Vietnamu, kde jsem za celé čtyři týdny vedl jen tři rozhovory,“ popsal pro někoho nepředstavitelné sociální odloučení Bansgaard.

Cesta plná extrémů

Projížděl nehostinnou krajinou i městskými aglomeracemi. Nejnáročnějším úsekem jeho cesty bylo překonávání vysokohorského tibetského plató, které překonával v říjnu a listopadu roku 2006. Jeho průměrná rychlost klesla pod 10 km/hod., v sedle trávil i deset hodin denně. Vůbec nejvíce kilometrů za den zdolal v australské buši, a to 226 kilometrů! Kvůli vysokým teplotám vypil 22 litrů vody denně, ale největší horko zažil v Turkmenistánu a Ázerbájdžánu, kterým projížděl pět dní za průměrné teploty 43 stupňů Celsia. Nejvýše se dostal, když projížděl sedlem Tong La Pass v nadmořské výšce 5050 metrů. Kromě testu fyzické kondice a psychické odolnosti je jeho dobrodružství také ukázkou toho, co vydrží materiál. Nicolai měl třeba na předním kole obutý plášť, na němž ujel více než 24 tisíc kilometrů! A to s jedním jediným defektem…

Nicolai Bangsgaard v Mali

Kamarádi o Nicolaiovi něm mluví jako o Forrestu Gumpovi s kolem. A skutečně jej zastaví máloco. Na Jávě třeba zažil noční zemětřesení o síle 7,9 Richterovy stupnice. V Rumunsku jej pětkrát zastavily hlídky kvůli ptačí chřipce, v západní Argentině se mu postavila do cesty písečná bouře a v Tibetu jej potkal škaredý pád. Nicolai Bangsgaard to ale nevzdal, i když přiznal, že chvílemi už nemohl.

„Nabíjeli mě lidé svou pohostinností a přátelskou povahou, bylo jedno v jakém koutě světa jsem byl“. Lidé jej často zvali k sobě na jídlo, nabídli mu i nocleh. „Nejdéle jsem vydržel, aniž bych vytáhl z kapsy jediný cent za ubytování, jet 73 dní v kuse. Děkuji všem,“ vzkázal prostřednictvím svého webu http://www.worldtravellers.dk dojatý cestovatel, který během své 1413 dní dlouhé cesty zvládnul nafotit přibližně sto tisíc snímků.

Nicolai Bangsgaard 

Výběr fotografií z cest i videosekvence přiveze Nicolai Bangsgaard ukázat i českých cykloturistům a cestovatelům. Jeho multimediální show budete moci shlédnout během festivalu Cyklocestování na veletrhu Bike Brno již v sobotu 9. října, a to od 13.45 do 15.45.

 

Více o veletrhu Sport Life a Bike Brno čtěte v článku Veletrh Bike Brno je za dveřmi.

03.10.2010 - O čem se mluví - autor: TomasGladis - 14068x

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama