Výlety

Na kolech po Kozích hřbetech

Na kolech po Kozích hřbetech

Nejedno české pohoří má své Kozí hřbety, my se dnes vydáme na lesnatý „hřbet“ v západní části Českého Středohoří, kde nás sice nečeká žádné zpestření jízdy v podobě různých pamětihodností, zato si však budeme užívat divokou a místy až liduprázdnou krajinu poblíž neuvěřitelně špičaté Milešovky. 30 km dlouhý okruh je rodinný, vhodný i pro zdatnější děti.

 Studený podzim barví krajinu do teplých odstínů, ty nás sice potěší na duši, ale na těle nás rozhodně nezahřejí. Což však stejně není potřeba, protože se dnes zahřejeme na pěkném okruhu v západní části Českého Středohoří. 

Takřka dvě třetiny okruhu vedou výhradně v lesích, na mezích a loukách – lidí ani cyklistů tu zvláště na podzim příliš nepotkáte. A to i přesto, že krajina pod nejvyšší horou Českého Středohoří a největrnější horou Čech Milešovkou (837 m. n m.) je velmi pěkná, a to nejen pro cyklisty, ale i pro pěší turisty. Ty vábí svými typicky špičatými vrcholy (Lovoš, Boreč, Lipská hora atd.).

Do navigace si tedy zadejte vesničku Dřevce a vyrazte. Pokud k vesnici jedete směrem z Červeného Újezdu, nezajíždějte až k Dřevcům, ale auto zaparkujte zhruba 200 m od vesnice na rozcestí značených cest. Rozcestník hledejte vlevo, kde je velmi dobré místo k zaparkování několika aut. Auto lze samozřejmě nechat i ve vesnici.

 

Po „hřbetu kozy“ až do Lukova (9,5 km)

Směr Kozí hřbet vyrážíme po červené značce. Lesní stezka se vine pod vrchem Ostrý, cesta je zvlněná, rovinaté úseky střídá mírné stoupaní i klesání. Na Kozím hřbetu pokračujeme vpravo po červené značce velmi příjemnou liduprázdnou lesní stezkou, ta nás přivede až k silnici mířící do nedaleké osady Štěpánov. K silnici se svezeme z poměrně dlouhého kopce. Na konci Štěpánova pak najdete restauraci se zahrádkou a odpočívadlem a také výživné stoupání do Lukova. Stoupáme zhruba 1 km po silničce, odměnou za dřinu jsou krásné rozhledy do krajiny. Lukov je menší poklidná obec a žádnou restauraci zde bohužel nenajdete. Cyklisté i turisté zde ocení pouze pěkné odpočívadlo na konci obce.

 

 

 

Spanilá jízda pod Milešovkou (10 km) 

Rozloučíme se s Lukovem a pokračujeme po červené turistické značce. Ta nás vede asi 1,5 km po silničce lemované několika jabloněmi a hrušněmi, jejichž sladké úrodě nelze na podzim odolat. Stále sledujeme značku a spolu s ní nezapomeneme zabočit ze silnice prudce do leva. Lesní stezka nás přivítá smíšenými lesy rozbrázděnými rypáky divočáků a také neméně divokým „dokopcem“ i několika místopisnými tabulemi naučné stezky Březina. Po vystoupání si opět užíváme příjemné lesní roviny, na níž budeme po levé straně míjet rozsáhlé rašeliniště, kde údajně roste i naše nejznámější masožravka rosnatka okrouhlolistá (pozor na děti :-). Asi po 5 km jízdy z Lukova se ocitáme v místě zvaném Pod Březinou, i zde pokračujeme po červené a také modré značce až na rozcestí se zelenou, kterou budeme následovat. Další cesta bude zelená nejen barvou, ale i okolím – hustými hlubokými lesy. Po zelené značce obkroužíme kamenitý vrch Zvon, až se ocitneme na silnici do Milešova, po níž pokračujeme až na místo zvané Pod Březinou.

 

 če

 

 

Okolo Březiny do Lukova a Dřevce (11,5 km)

Z Březiny vyrážíme příjemným lesním tichem po modré značce (červenou už máme projetou), projíždíme mezi vrchy Pařez a Kleč, kudy nás značka dovede zpět do Lukova. Před vesničkou budeme muset řádně přibrzďovat, neboť „zkopec“ je zde poměrně prudký. Z Lukova nás čeká další, již známý sešup do Štěpánova. Ze Štěpánova pokračujeme po silnici a červené značce až k místu, kde značka opouští silnici. Zde však nezabočíme po známé cestě vpravo nahoru, nýbrž budeme pokračovat po asfaltu až do osady Skalice a dále do obce Dřevce. Poslední úsek výletu vede zhruba 6,5 km po klidné silnici pěknou krajinou mezi smíšenými lesy, loukami i poli.

 

Start i cíl: rozcestí značených cest před obcí Dřevce, nebo přímo ve vesnici

Délka trasy: 30,5 km

Obtížnost: mírně náročná

(POZOR! – po dešti je trasa kvůli kluzkému a bahnitému terénu nevhodná!)

Povrch: lesní a polní stezky, klidné silnice

Vhodné kolo: horské, trekingové

Občerstvení: restaurace v Lukově

Doprava: auto (parkování u výchozího místa)

Zajímavosti: naučná stezka Březina

PRAKTICKÝ TIP: Podzimní výlety do západní části Českého středohoří vždy spojujeme s nákupem českého (!) vína, jablečného moštu a jablek k uskladnění. Skvělé víno i burčák kupujeme v nedalekých Chrámcích (www.ceske-vinarstvi.cz), jablka a mošt prakticky kdekoliv po cestě ve skladech u sadů, nebo i v zámeckých sadech v Chrámcích.

Související odkazy:

 

 

01.11.2011 - V Česku - autor: Martina Machová - 18502x

Související články

  1. Českým středohořím a Kokořínskem k Holanským rybníkům
  2. Chytré cestování Českým středohořím a Podřipskem
  3. Po stopách dogtrekkingu pod Milešovkou

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama