Výlety

Na Křivoklát, sídlo českých knížat a králů

Na Křivoklát, sídlo českých knížat a králů

Šestatřicet kilometrů dlouhý okruh vede po vedlejších silnicích i lesních cestách schovaných v hustých křivoklátských hvozdech. Kochat se budeme nejen pěknou krajinou a ubíhajícími kilometry, ale také královským hradem, který nedávno oslavil 900 let od první písemné zmínky.

Rakovník je město s bohatou historií; malou osadou, která byla ve 13. století povýšena na město, kráčely dějiny – hluboké otisky zde zanechala například třicetiletá válka. Na královské město byl pak Rakovník povýšen až ve století šestnáctém, a to císařem Rudolfem II. Na 36 km dlouhý okruh vyrazíme z centra města z Husova náměstí. Cesta nás dovede až k hradu, pod jehož správu město řadu staletí patřívalo.

 

Z Rakovníka na Křivoklát (0 - 21 km)

 Z pěkného Husova náměstí vyrážíme po silnici č. 227 a cyklotrase č. 201 směr obec Doupno. Za Rakovníkem nás uvítají nejprve zelená pole, posléze ještě zelenější lesy, ty nás pak budou provázet takřka až k malé zemědělské osadě Doupno. Z Doupna pokračujeme po cyklotrase č. 201, silničkou lemovanou poli a loukami. Po čase míjíme bažantnici Štýlovna, za kterou zhruba po 0,5 km odbočujeme prudce vpravo do zapomenuté osady s půvabným jménem Amálie. I nadále pokračujeme po cyklotrase č. 201, jedeme opuštěnou krajinou mezi poli až k silnici č. 236. Ta nás sveze k místu zvanému Pařeziny, kde budeme odbočovat po cyklostezce č. 0048 doprava, směrem na obec Městečko a hrad Křivoklát. Až do Městečka potom jedeme příjemnou lesní cestou vinoucí se hustými křivoklátskými lesy. Auto zde rozhodně nepotkáme, avšak budeme-li mít štěstí, dojedeme nějakého cyklistu, nebo překvapíme houbaře. Cyklostezka nás dovede až do obce Městečko, odkud je to po silnici č. 227 již jen 1,5 km k hradu.

 

Údolím Rakovnického potoka zpět (21 - 36 km)

Na královském hradě Křivoklát to žije celý rok; každý měsíc se zde koná řada zajímavých kulturních akcí (viz. Kulturní přehled na níže uvedených stránkách hradu). Mimochodem se tu v současnosti natáčí i první díl nové řady filmů o kdysi tak populární Angelice.

Z Křivoklátu zamíříme do vesničky Pustověty.  A pozor, máme na výběr z dvou možných cest! První cesta je náročnější – stoupá a klesá po červené turistické značce, houpe se v lesních terénech a dme se náročnými stoupáními. Druhá cesta je naopak velmi pohodlná, adrenalinu prostá – do Pustovět vyrazíme z Městečka (musíme se tedy kousek vrátit) podél Rakovnického potoka po populární cyklotrase č. 303. Obě cesty se sejdou v Pustovětech.  Poslední úsek cesty z Pustovět je velmi jednoduchý, nenáročný, vedoucí takřka po rovině údolím Rakovnického potoka (jedeme proti jeho proudu). Místy ne příliš čistý potok je přítokem líné Berounky, do které se vlévá v Roztokách u Křivoklátu. Rakovnický potok je jedním z nejdelších potoků v ČR.

 

Start i cíl: město Rakovník, Husovo náměstí

Délka trasy: 36 km

Obtížnost: středně náročná s volitelným náročnějším úsekem Křivoklát – Pustověty

Povrch: zpevněné stezky, silnice

Vhodné kolo: trekkingové, horské

Občerstvení: několik restaurací v Rakovníku, restaurace v Městečku, restaurace pod Křivoklátem, občerstvení na Křivoklátě, hospoda v Pustovětech

Zajímavosti: hrad Křivoklát, historické památky v Rakovníku (Mariánský sloup, kostel sv. Bartoloměje, Vysoká brána, Husovo náměstí atd.)

Mapa: Kartografie č. 112, KČT č. 33

 

Související odkazy:

 

29.10.2012 - V Česku - autor: Martina Machová - 7389x

Související články

  1. Za rodným domem Antonína Dvořáka
  2. Údolím řeky Berounky do přírody, za historií, i skvělou gastronomií
  3. Druhá cyklistická sezóna v CHKO Brdy zahájena
  4. Výlet na kole na zámek Loučeň poučí i potěší
  5. Českým Krasem ze Srbska do Ameriky a zase zpět
  6. Českým krasem: Po stopách českých králů
  7. Od zámku v Brandýse podél Labe
  8. Z Votic do Prčic jako nic
  9. S dětmi do zámeckého parku ve Veltrusech
  10. O nejlepšího vrchaře Středních Čech

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama