Domů » Rady

Rady

Náramek, který mluví za vás

Náramek, který mluví za vás

Obdobou psích známek amerických vojáků, tedy kovového štítku s vyraženým jménem a dalšími nezbytnými informacemi pro identifikaci majitele, je náramek s názvem Road ID. Ten se před přibližně dvěma lety objevil na americkém trhu a rozpoutal poměrně velkou vlnu zájmu. Hodit se taková věc může každému z nás.

Originální psí známky měly jasný význam. Používala je armáda, aby v případě vážného zranění nebo smrti vojáků ve válečném konfliktu byla snadná jejich identifikace. Používají se dodnes a jak se dočtete v článku, přesunuly se již i do civilního sektoru. Náramek Road ID z odolné tkaniny vypadá na první pohled jako náramek hodinek. Namísto ciferníku ale obsahuje kovovou destičku o rozměrech 0,9 x 2,8 cm, na níž je laserem vygravírováno několik informací – například jméno, adresa, telefon na někoho z nejbližší rodiny, krevní skupina, závažné alergie a podobně.

 

S nápadem vytvořit podobný doplněk přišli Mike Wimmer a jeho syn Edward, který se před jedenácti lety připravoval na svůj první běžecký maratón. „Táta mě přesvědčoval, ať si s sebou vezmu něco s informacemi o mé osobě, kdyby se mi na tréninku něco stalo. Já si tehdy říkal: Co by se mi asi mohlo stát?“ vzpomínal Edward Wimmer, kterého pak ale skutečně málem srazilo auto a začal tak se svým otcem naplno rozvíjet myšlenku „psích známek“ pro sportovce. „Vyděsilo mě, jak dlouho bych ležel v nemocnici kdyby mě to auto srazilo. A hlavně jak dlouho by trvalo, než by zjistili, kdo vlastně jsem,“ vysvětlil Edward.

Cyklistika je stejně jako běh sport individuální, ne vždy tedy vyrazíte na kolo s někým v doprovodu. A právě v těchto situacích může mít Road ID životně důležitý význam. Aniž bychom vám přáli podobnou situaci zažít, na kole nám bohužel hrozí určité riziko, ať už ve smyslu nešťastného pádu  nebo střetu s vozidlem. Ano, do jisté míry se dá všemu předcházet například použitím přilby, dostatečného osvětlení a přizpůsobením jízdy, ale nic z toho vám nezaručí, že jste 100 % v bezpečí.

Ne každý si na vyjížďku bere občanský průkaz (byť bychom měli) a Road ID vám může základní doklady nutné pro identifikaci nahradit. Je to vlastně odolnější a na informace bohatší průkazka pojištěnce. Road ID ale není obyčejná „psí známka“. Destička totiž obsahuje také unikátní sériové číslo a PIN kód, kterým je možné se dostat k bližšímu lékařskému záznamu dotyčného. Ten si majitel náramku umístí na k tomu určených stránkách, do zprávy napíše informace, které považuje za nutné, a pojistí si tak, že zachránci budou vědět, čemu se mají v případě jeho zranění vyvarovat či jaké má mít jejich zákrok limitace (např. alergie na léky). A to i v případě jeho bezvědomí.

 Road ID se vyrábí jak v leštěné, tak i matné podobě štítku. Typ Sport je nabízen ve třech velikostech, vylepšený tip Elite se upevňuje podobně jako náramkové hodinky a je nabízen v devíti barvách pásku (lze je dle libosti měnit). Díky tomu umí být náramek Road ID i stylový. Vyrýt si na něj navíc můžete prakticky cokoliv – klidně i životní motto. K mání je náramek nejen pro cyklisty, ale i pro běžce (umisťuje se na botu), na kotník a nebo v podobě vojenské „psí známky“ na krk.

Heslem výrobce je, že i když za sebe nemůžete mluvit vy, váš Road ID může. A toto heslo zcela vystihuje funkci a účel tohoto dá se říci bezpečnostního doplňku. Ve Spojených státech amerických se za propagaci náramku Road ID postavilo i několik špičkových cyklistů. Prvním z nich byl například Levi Leipheimer, dlouholetý kolega Lance Armstronga. Jeho příběh i příběhy dalších cyklistů a sportovců, kteří už Road ID používají a nebo jim už i zachránil „kůži“, se můžete dočíst na www.roadid.com.

Jsou samozřejmě i jiné možnosti, jak vylepšit šanci být identifikován v případě zranění – například nálepka s nutnými údaji na kole (asi by bylo lepší ji mít někde na těle, kdo se bude starat o záchranu kola?), na přilbě (což někteří výrobci řeší vkládáním předtištěných nálepech do krabice), nebo zkrátka mít občanský průkaz a kartičku pojištěnce v kapse dresu. Pokud se ale rozhodnete si Road ID objednat, připravte si 19,99 USD. Propracovanější varianta Elite pak vyjde na 29,99 USD (v ceně je i rok vedení medicínského záznamu dostupného on-line zdarma).

Nikomu z vás jistě žádný úraz nepřejeme, takže pokud si Road ID pořídíte, doufáme, že zbytečně :-)

15.11.2010 - Doplňky - autor: Tomáš Gladiš - 24443x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  3. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  4. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  5. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  6. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy
  7. Podmínky pro jízdu na kole a chůzi jsou lepší
  8. Bezpečnost cyklistů v New Yorku zvyšují i laserová světla
  9. Za větší bezpečnost: Shield TL upozorní auto na cyklistu
  10. Jak vybrat cyklistikou helmu a jak má správně sedět?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama