Domů » Rady

Rady

Nebeští cyklisté Ivo Hrubíška získaly ocenění

Nebeští cyklisté Ivo Hrubíška získaly ocenění

Na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy 2011 byly mimo jiné vyhlašovány i Ceny Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Zvláštní čestné uznání poroty zde obdržel Ivo Hrubíšek za knihu "Nebeští cyklisté – aeroplány poháněné šlapáním", vydanou nakladatelstvím Cykloknihy v Plzni. A vy můžete tuto knihu vyhrát v naší soutěži!

Literární soutěž Ceny Miroslava Ivanova za literaturu faktu každoročně pořádá Klub autorů literatury faktu (KALF). V letošním jedenáctém ročníku se v pěti kategoriích sešlo pětapadesát publikací, což bylo nejvíce ze všech dosavadních ročníků. Kromě hlavní ceny za celoživotní dílo v literatuře faktu, která byla udělena spisovateli, scénáristovi, publicistovi a muzikologovi Zdeňku Mahlerovi, bylo předáno dalších sedmnáct ocenění. Jedno z nich obdržel také autor knihy "Nebeští cyklisté – aeroplány poháněné šlapáním".

Tento ojedinělý námět, u nás dosud nikým nezpracovaný, zaujal odbornou porotu v čele s jejím předsedou doc. PhDr. Janem Haladou, CSc. především hutným textem a bohatým ilustračním vybavením. Autorovi se podařilo přiblížit téma beletristickým způsobem, četba je i pro neznalce letecké tematiky snadná a zajímavá. Nebeské cyklisty by si měl přečíst kvůli rozšíření obzoru každý cyklistický nadšenec.

Pro autora (i nakladatele) je to již druhý významný úspěch během krátké doby na poli literatury faktu.

 

Soutěž o výtisk oceněné knihy Ivo Hrubíška

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cykloknihy pro Vás KOLO.cz připravilo soutěž o vydání čerstvě oceněné knihy Ivo Hrubíška „Nebeští cyklisté – aeroplány poháněné šlapáním“. Rádi byste tuto knihu měli ve své knihovničce? Stačí Vám jediné – správně odpovědět na soutěžní otázku.

Soutěžní otázka: kolik knih je aktuálně v nabídce Cykloknihy.cz?

Své odpovědi posílejte na e-mail tomas.gladis(at)kolo.cz do středy 8. června 2011!

 

O knize

 Příběh nebeských cyklistů nás bude provázet historií lidské touhy vznést se vlastní silou a létat jako ptáci, což bylo snem lidí odedávna. Svědčí o tom kresebné a písemné nálezy objevené v kulturním dědictví starých národů. Odráží se to také v mnoha bájích, mýtech a legendách.

Po stručném nahlédnutí do nejdávnější minulosti se autor zaměřil především na šedesátá až osmdesátá léta 20. století, kdy docházelo k naplnění těchto odvěkých tužeb, kdy snahy o létání silou lidských svalů kulminovaly. Byla to především Velká Británie, v níž se v těchto šedesátých letech zabývalo několik skupin nadšenců stavbou letadel poháněných lidskou silou – HPA (Human Powered Aircraft). Pak se jejich vývoj přenesl do USA, kde měli konstruktéři k dispozici moderní materiály „kosmické éry“, a tak nastal posun jejich stavby a létání s nimi od nadšeného amatérismu k solidnímu vědeckému přístupu. Vznikající šlapací letadla byla schopná ve své době těch nejlepších výkonů, aniž by nacházela v ostatních zemích konkurenci.

Den, který se zapsal do historie létání byl 12. červen 1979. Tehdy pilot-cyklista Bryan Allen překonal vlastní silou na stroji Gossamer Albatross kanál La Manche od britských břehů k francouzským za 2 hodiny a 29 minut. Získal tak Kremerovu cenu spojenou s vysokou peněžitou prémií 100 000 liber. Brzy po něm následoval skvělý triumf letadla MIT Daedalus při památném letu z Kréty směrem k řecké pevnině. Tyto a další úspěchy vyvolávaly až přehnaně optimistické vize o budoucnosti šlapacích letadel. Úvahy na toto téma téměř vždy končívaly otázkou: „Čeho se dočkáme příště?“ Toť otázka, na niž není jednoduché odpovědět.

02.06.2011 - Knihy a časopisy - autor: redakce - 6950x

Související články

  1. Zajistěte si originální kalendář Žena a kolo 2019
  2. Knižní novinka o cyklistických dobrodružstvích Dominika Haška
  3. Pražská míle: 23. ročník jízdy vysokých kol na Letenské pláni
  4. V Lounech mají největší jízdní kolo v České republice
  5. Kalendář Žena a kolo pro rok 2017 je již v prodeji
  6. Svět skončil, tak jsem jel: nová kniha cyklocestovatele Jana Evjáka
  7. Astronom a nadšený cyklista Jiří Grygar dnes slaví významné jubileum
  8. Kalendář Žena a kolo 2016
  9. Podzimní novinky v Cykloknihách
  10. Pojízdná knihovna v San Franciscu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama