Výlety

Nouzová nocoviště na Šumavě aneb jedeme „na těžko“

Nouzová nocoviště na Šumavě aneb jedeme „na těžko“

Šumava skýtá svým dobrodružněji založeným návštěvníkům jednu méně známou, a v našich národních parcích zatím naprosto unikátní službu. Pro několik dní putující cyklisty a turisty zde správa parku zřídila sedm nouzových nocovišť. Dvě z nich jsme vyzkoušeli!

 

Jezdíte-li rádi „na těžko“, ať už se jedná o víkendové putování, nebo delší prázdninovou cestu, máme pro vás tip, kde v NP Šumava naprosto legálně pod širákem či malým stanem přenocovat. Správa parku totiž zhruba před čtyřmi lety zbudovala na jedné z páteřních turistických cest tzv. nouzová nocoviště. Maličká ohrazená tábořiště jsou navlečená jako korálky na niti červené turistické značky vedoucí z Nové Paky do Železné Rudy. Nouzová nocoviště neskýtají svým nocležníkům naprosto žádný luxus (romantiku většinou ano), a tak zde milovníci přírody a putování, ať již pěší nebo na kolech, nepotkají davy turistů. Ostatně počet stanů je na maličkých pláccích značně omezený. My měli vždy štěstí, vždy se sešly max. malé 3 stany plus naše nenápadná celta.

 

Táboření i bivakování natož rozdělávání ohňů je v našich národních parcích (NP) i chráněných krajinných oblastech (CHKO) na rozdíl například od Norska zakázáno, nicméně teoreticky lze u správy NP či CHKO požádat o povolení. Nepočetná skupina milovníků toulání přírodou (ať již „kolmo či pěšmo“) to řeší již léta po svém; přespí někde na nenápadném místě na karimatce, čaj si uvaří na vařiči (nebo vůbec nevaří), odpadky se nacpou zpět do batohu, a kdyby to k něčemu bylo, tak po sobě i trávu učešou. I když samozřejmě existují i výjimky, bohužel. Od minulého roku se situace poněkud změnila, a tak je za určitých podmínek více méně možné např. ve velkoplošných CHKO nouzově bivakovat (bez stanu a ohně!). Více se dočtete v zajímavém článku uveřejněném na zpravodajském serveru Ekolist.cz ZDE.

 

NP Šumava: 7 statečných (nocovišť)

 Pokud se stejně jako já v maximální možné míře rádi pohybujete v mezích zákona, rozhodně vás potěší možnost legálního bivakování a dokonce i stanování mimo kempy v NP Šumava. Správa NP za tímto účelem zřídila 7 nouzových nocovišť, což není nic jiného než dřevěnou ohradou obehnaný plácek s „TOIkami“ schovanými do jednoduchého dřevěného přístřešku. Na loučkách obvykle najdete dřevěný stůl a dvě lavičky.

U nocovišť bohužel nebývá žádný zdroj pitné vody, natož kiosek s občerstvením (tedy mimo bufetu poblíž nocoviště na rozhledně Bučina). Na místě se nesmí rozdělávat oheň, nenajdete tu žádný odpadkový koš (vše si zase pěkně odnesete s sebou), vyžaduje se dodržování klidu a nocovat zde můžete jen jednu noc, a to od 18.00 do 9.00 hod. Šumavské „nouzovky“ jsou od sebe na červené turistické značce vzdálené v průměru 12 až 13 km. Přímo k místu vás nasměrují speciální značky umístěné na nejbližších rozcestnících. Nicméně trasu si samozřejmě můžete plánovat i úplně jinak než po červené turistické značce a nocoviště využívat libovolném pořadí. 

1. Hůrka u Prášil (0 km) – pěkná klidná loučka ležící nedaleko rozcestí modré a žluté značky, kousek nad bývalou osadou Hůrka.

2. Poledník (12 km) – travnatý plácek poblíž rozhledny Poledník.(Za chladnějšího počasí, a to i v létě, počítejte vzhledem k nadmořské výšce 1315 m. n m. s nižšími teplotami, ráno se zde může dlouho držet studená mlha).

3. Modrava (23 km) – loučka u potoka, cca. 300 m západně od osady. (Pozor, místo bývá po deštích značně podmáčené!)

4. Bučina (35 km) – opět pěkný travnatý plácek, tentokrát v bývalé osadě Bučina, nedaleko od konečné autobusu z Kvildy. (Toto místo mají v oblibě cyklisté, v létě jich zde bývá za pěkného počasí velký počet.)

5. Strážný (49 km) – pěkné místo cca 1km od typického příhraničního městečka Strážný u rozcestí červené a žluté.

6. Nové Údolí (60,5 km) – opět hezká loučka u osady Nové Údolí, poblíž státní hranice. (U muzea železnice je volně přístupný zdroj pitné vody!)

7. Pod Plešným jezerem (75 km) – nocoviště najdete pod rozcestím Jezerní stezka, nedaleko Plešného jezera.

Zdroj: www.npsumava.cz

 

 

Osobní zkušenost: Hůrka a Poledník

Letos jsme vyzkoušeli dvě nocoviště – Poledník a Hůrku. Stan jsme nebrali, spali jsme pod celtou a šli jsme tentokrát pěšky – bez kol, zato s dítětem a psem. Víc se nám líbilo na Hůrce, bylo zde míň lidí (2 stany a my), naprosto čisté záchody s toaletním papírem, které vás nenutily skákat za smrček. Romantická loučka leží kousek od cesty, na moc pěkném a klidném místě s výhledem na smutné šumavské kopce, jež jsou už jen v mých vzpomínkách pokryté hustými lesy. Na nocovišti se opravdu mluvilo potichu, což bylo neskutečně příjemné. Ostatní nocležníci byli milí a unavení a spořádaně se při večeři střídali o stolek a lavičky. Náš tichý pes nikomu nevadil, pro pořádek byl však na vodítku, popřípadě cvaknutý na šňůře za oplocení louky. Na Poledníku bylo o něco rušněji, což je dáno asi tím, že je to vzhledem k (nehezké) rozhledně atraktivnější místo. Navíc si zde můžete něco koupit v kiosku (10 –18 hod.) a rozdělat oheň ve venkovním krbu u rozhledny (nocoviště je o něco dál). My jsme tohoto „luxusu“ nevyužili. Přišli jsme pozdě a brzy odešli, na vaření nám stačí malý vařič, ohýnek máme rádi se vším všudy.

 

Osobní zkušenost: Tipy na 3 kepy – Radešov, Antýgl a Borová Lada

Pokud byste na Šumavě hledali nějaký „přírodnější“ kemp či tábořiště, mohu doporučit tábořiště Radešov poblíž Rejštejna, kemp Antýgl a kemp Zahrádky u Borové Lady. Radešovské tábořiště je již za hranicí NP, ale stále v pěkné přírodě, navíc přímo u horního toku ještě čisté Otavy. Tábořiště neskýtá žádný velký luxus, je však na hezkém místě a lze z něj pokračovat dál do NP. Nedaleko tábořiště je dřevěný kiosek, kde bývá večer, pokud se sejde dobrá parta, veselo.

Kemp Antýgl je rušnější než Radešov, ale opět je situován na pěkném místě. Kdysi zde stál hospodářský dvorec Otýgl (což je vidět na architektuře). Z pohledu možných výletů je ideálním výchozím místem – můžete se odtud vydat po několika pěších i cyklistických stezkách a vymyslet vícero okruhů, třeba i s podporou cyklobusu, který tu staví. Kemp leží u řeky Vydry a má klasické zázemí (WC, sprchy na žetony, kuchyňka, společenská místnost, úschovna kol), bufet kde slušně vaří (i snídaně!) a v sezóně i grilují. Součástí bufetu je malý obchod typu „smíšenka“.

Poslední vyzkoušený kemp Zahrádky najdete opět na krásném místě v lesích, vedle rozlehlých pastvin, asi 1,5 km za Borovou Ladou. Romantický, přírodněji laděný s kemp hledejte na břehu Teplé Vltavy, jejíž „teplé vody“ doporučuji vyzkoušet večer, po řádné dávce kilometrů. Koupel vás zaručeně postaví na nohy!

 

 

Užitečné odkazy:

20.08.2012 - Zájezdy a dovolené - autor: Martina Machová - 25676x

Související články

  1. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  2. Lucie a Michal zvou na premiérový Podzimní Cyklofest
  3. Šumavu projedete nově po cyklostezce z Gerlovy Hutě až do Srní
  4. Modravská osmička přes dvě Kvildy
  5. Údolím Roklanského potoka k Poledníku a přes slatě zpět
  6. Kašperskohorský okruh po šumavských silnicích a stezkách
  7. Šumavskými hvozdy k pramenům Vltavy
  8. Z Vyššího Brodu za rakouskými větrníky
  9. Šumava řeší dilema: cyklisté nebo tetřev hlušec?
  10. Na nejvyšší horu Blanského lesa

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #1 nailik - vloženo: 30.07.2013 v 15:30:15

    Ahoj, k těm bivakům v CHKO - http://usti.idnes.cz/Clanek.aspx?c=A110408_112541_plzen-zpravy_alt . Či-li, nocovat bez stanu a ohně v CHKO lze. Pavel

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama