Výlety

Nová cyklostezka k pastvinské přehradě

Nová cyklostezka k pastvinské přehradě

K šedesátikilometrové síti cyklostezek na východě Pardubického kraje by v příštím roce měl přibýt nový úsek. Ten spojí obce Žamberk, Líšnice a Nekoř s přehradou Pastviny, centrem vodních sportů a koupání v podhůří Orlických hor.

Ne nadarmo se říká Žamberku „brána Orlických hor“. Pro svou výhodnou polohu je důležitým turistickým východiskem do jižní části jejich podhůří i samotného pohoří. Město na východě Čech je rozprostřeno v údolí řeky Divoké Orlice a na okolních kopcích.

Východně od Žamberka, v údolí Divoké Orlice se nachází přehrada Pastviny, která společně s travnatými plážemi, strmými skalnatými břehy a blízkými lesy zaujme na první pohled. Proto se přehrada těší zájmu turistů a využívají ji k trávení volného času i místní. Obec Pastviny, která vznikla po zatopení údolí při silnici nad levým břehem řeky, se stala hojně navštěvovaným střediskem koupání a vodních sportů, na své si zde ale přijdou také turisté a cykloturisté.

Právě pro cykloturisty a také in-line bruslaře vznikne patrně již v příštím roce zajímavá cyklostezka z Žamberka k přehradě Pastviny. Ta povede buď podél silnice druhé třídy číslo 312 a nebo výrazně hezčím atraktivnějším prostředím podél Divoké Orlice přes Líšnici, Nekoř a kolem malé i velké přehrady. Žamberská radnice v současné době zadává k vypracování studii, která určí schůdnější trasu.

 

 

Již dnes vede okolo přehrady cyklotrasa, která je cyklisty hojně využívána. Z velké části vede okolo vody a nabízí tak poměrně příjemné svezení. Vybudováním cyklostezky k přehradě vznikne napojení na již hotovou cyklostezku ze Žamberka do Líšnice, která je hojně využívána cykloturisty, ale i k cestám do školy a za zaměstnáním.

Již hotová síť cyklostezek v této části Pardubického kraje měří více než 60 kilometrů. Cyklostezka na Pastviny by se po svém dokončení měla napojit na cyklostezky vedoucí od České Třebové a Ústí nad Orlicí až po Choceň a Vysoké Mýto. Jedním z plánů do budoucna je spojit cyklostezkou Žamberk i s Rychnovem nad Kněžnou, Vamberkem a městem Králíky.

Cyklostezka z Žamberka na pastvinskou přehradu by v případě, že se povede ještě letos připravit kompletní projektovou dokumentaci, mohla začít stavět v příštím roce. Město Vamberk se bude na financování podílet s obcemi Líšnice, Nekoř a Pastviny. Další peníze ve výši až 70 procent nákladů by měly všechny čtyři spolupracující radnice získat z dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

 

Odkazy

15.02.2012 - Aktuálně - autor: redakce - 13674x

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Reklama