Domů » Rady

Rady

Oblečte se do ovčí vlny

Oblečte se do ovčí vlny

Trendem posledních let v oblasti oblečení pro sport i volný čas je odklon od syntetických materiálů k přírodním, které ty umělé svou funkčností leckdy předčí. Velký návrat do šatních skříní zažívá například ovčí vlna, známá poslední dobou především jako merino.

Ve spojení s vlnou se mnohým z vás vybaví huňaté pletené svetry a šály, které vás možná nutila nosit vaše babička. A které kousaly a bylo takřka nemožné je nosit na holém těle. Dnes je ale ovčí vlna jedním z nejmodernějších materiálů, které se používají při výrobě outdoorového a funkčního oblečení. V čem se skrývá comeback ovčí vlny hodný umělecké superstar?

Ovčí vlna má oproti syntetickým materiálům celou řadu výhod a proto se čím dál častěji prosazuje u výrobků pro outdoor i volný čas. Mluvíme-li o ovčí vlně, v dnešní podobě se skutečně již většinou nejedná u huňaté svetry z dob dřívějších. Vlna je produkována v různých stupních kvality a zpracování - nejjemnější se pyšní označením „merino“. Funkční prádlo vyrobené z této vlny je na omak hedvábně měkké, dá se prát v automatické pračce, odolává zápachu, rychle schne, je výjimečně prodyšné a reguluje vaši tělesnou teplotu v každém počasí a podmínkách. Pro outdoorové aktivity tedy příjemný a výkonný partner.

 

 

Odkud se vlna bere

Na světě je více než miliarda ovcí. Jako hospodářská zvířata jsou ovce známé po tisíciletí (nálezy potvrdily jejich chov na území dnešního Turecka a Iráku v době před 11 tisíci lety) a dávají lidem maso, mléko a také vlnu. Právě poslední jmenovaný artikl se ukázal být materiálem velmi nadčasovým, který i v současnosti zažívá velkou renesanci.

Merino je označení plemene ovcí s velmi jemnou a silně zkadeřenou vlnou, které vyprodukují ročně až 18 kilogramů. Tyto ovce pocházejí ze Španělska, ale v posledním století v jejich chovu hraje prim Austrálie a Nový Zéland, kde se tato odolná zvířata svobodně potulují po horách, spásají trávu a v období, kdy tráva dorůstá pomaleji, jsou dokrmována. Vlna se stříhá jednou nebo dvakrát do roka a zručný střihač ostříhá i přes dvacet ovcí za hodinu. Ostřihaná vlna se pak ukládá jako celistvé rouno, jehož různé části se později zařazují do určitých kvalitativních tříd.

Právě drsné horské podnebí Nového Zélandu dává vlně místních ovcí vlastnosti, jimiž deklasuje syntetická vlákna hned v několika bodech. Tato dá se říci ostrovní země proto odjakživa patřila k lídrům v oblasti zpracování ovčí vlny.

 

 

Dává při cestě do přírody větší smysl obalit se plasty nebo něčím přírodním?

Synonymem merina v oblasti outdoorového oblečení je novozélandská firma Icebreaker, která navzdory „umělé“ době uspěla na trhu i s ryze přírodním materiálem. Merino tkanina totiž snoubí hlavní přednosti syntetických materiálů jako je jednoduchá údržba, lehkost či rychlé schnutí s přirozenými výhodami vlny - hřejivostí, prodyšností, odolností vůči zápachu a v neposlední řadě také biologickou odbouratelností.

Merino oblečení je měkké na dotek, neškrábe ani nekouše. Má přirozeně antibakteriální vlastnosti a odolává zápachu (Sir Peter Blake, který při jachtařském závodu kolem světa vytvořil nový světový rekord, se svěřil, že jedno merino oblečení Icebreaker měl na sobě 43 dnů a nocí v kuse). Odolnost merino vláken vůči zápachu tkví v tom, že vlákna ovčí vlny jsou na rozdíl od hladkého povrchu syntetických vláken pokryta šupinkami. Disponují tak „samočisticí“ funkcí a díky své struktuře jsou i odolná vůči bakteriím.

Novozélandská merino tkanina absorbuje a odvádí vlhkost odpovídající až 35 % hmotnosti materiálu, takže hřeje, i když je vlhké. Vlákna jsou od přírody kadeřavá, takže tkanina s očekávanými termoizolačními vlastnostmi je výrazně lehčí než její syntetický protějšek a navíc merino tkanina prodýchá i tehdy, je-li utkána velmi hustě, což se o umělých tkaninách říci nedá.

 

O Icebreakeru

 Společnost Icebreaker vznikla na základě náhodného setkání. V roce 1994 se absolvent vysoké školy marketingu Jeremy Moon setkal s chovatelem ovcí merino, který pomocí nové technologie vyráběl tkaninu s jedinečnými funkčními vlastnostmi. Byly tak položeny základy firmy, která dnes patří mezi technologickou špičku v oblasti merino oblečení.

Velkou roli v obchodní strategii a filozofii novozélandské firmy hraje její odpovědnost za životní prostředí. Icebreaker, vědom si významu ovcí a přírody ve vztahu k fantastickým vlastnostem merina, například spolupracuje jen s chovateli respektujícími přísné požadavky chovu zvířat. Zájem o životní prostředí a etické jednání v obchodování získává Icebreakeru na stejnou vlnu naladěné zákazníky, jimž nabízí čistý a autentický produkt. Oblečení Icebreaker se dá, poté co doslouží, kompostovat a vrací se tak beze zbytku do koloběhu přírody

Dnes se oblečení značky Icebreaker prodává ve třiceti zemích světa. Na testování výrobků se podílejí desítky špičkových atletů po celém světě – jsou mezi nimi účastníci olympiád, mistrovství světa i národní šampióni. Jedním z těchto špičkových sportovců, na jehož příkladě je vidět přínos merina pro vytrvalostní sportovce, je také Martin Jakš – mistr světa v běhu na lyžích do 23 let a člen bronzové štafety České republiky z olympiády ve Vancouveru. Krom sportovců Icebreaker používají při své každodenní tvrdé práci i příslušníci speciálních složek.

 

Článek připraven ve spolupráci s Icebreaker Czech Republic s.r.o.

20.01.2011 - Doplňky - autor: Tomáš Gladiš - 10848x

Související články

  1. Icebreaker je oficiálním partnerem Rychlebských stezek
  2. Nové softshellové bundy z merina ochrání před deštěm i větrem
  3. Zimní cyklistická kolekce Icebreaker zahřeje
  4. Zapomeňte na „fleece“ z ropy a plastů
  5. Oblečení Icebreaker z merino vlny chrání před žárem slunce i ohně
  6. „Až dosloužím, chci do kompostu!“ – Váš Icebreaker
  7. 45 dní v jediném oblečení a bez vyprání?
  8. Staňte se testerem Icebreakeru a překonejte rekord
  9. Hřejivé novinky do nepohody od značky Icebreaker
  10. Dres z vlny? Krok zpět nebo vpřed?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama