Výlety

Okruh okolo vodní nádrže Lipno

Okruh okolo vodní nádrže Lipno

Krátký a nebo delší výlet s rodinou? Není problém. Díky síti cyklostezek si můžete den na kole užít u největší české přehrady opravdu dosyta. Máme pro vás tip na okružní cestu z Frymburku, na níž s využitím převozu zavítáte i na druhý břeh vodního díla Lipno.

Výletům okolo vodní nádrže Lipno jsme se již na našem webu věnovali (např. Okruh okolo Lipna). Tentokrát se však vydáme spíše po rovinatější cestou, díky kterým poznáte široké okolí tohoto vodního díla.

Trasa z Frymburku, kterou vám dnes nabídneme, je nenáročná. Měří 33 kilometrů, během kterých nastoupáte necelých 400 metrů převýšení. Asfaltové cesty se střídají se šotolinovými, cesta pěkně ubíhá a navíc si ji hned dvakrát můžete zpestřit převozem.

 

Frymburk leží na levém břehu lipenské nádrže a v zimě i v létě je významným turistickým centrem. My se odtud, z útulného náměstíčka, vydáme podél vodní hladiny nádrže a po Šumavské cyklistické magistrále do Kovářova, kde odbočíme vpravo na Milnou, sjezdem do houbařského ráje „bláznovo údolí“ a dále po magistrále (č. 33). U Velkého kozího rybníka, v osadě Jámy, ale z magistrály sjedeme do obce Plánička, přejedeme přes hlavní cestu a přes osadu Lesní Domky zamíříme do Dolní Vltavice. Jde však jen o zbytek původního městečka, neboť většina byla zatopena vodní nádrží. Pod hladinou Lipna zmizelo celé městské jádro a věž farního kostela Sv. Linharta z roku 1355 při nízkém stavu vodu jako memento vyčnívala nad hladinu dokud nebyl kostel ještě dodatečně odstřelen.

Z Dolní Vltavice jezdí převoz do bývalé osady Kyselov a této služby využijeme i my, abychom se dostali na druhý břeh Lipna. Zvlášť pro děti patří 1,5 kilometru dlouhá jízda k atrakcím dne. Protože Kyselov je velmi blízko hranicím s Rakouskem, bývalo toto místo až do revoluce ostře hlídaným, aby tudy lidé neutíkali za hranice republiky. Z Kyselova pokračujeme po Vltavské cyklostezce (č. 1019) podél břehu Lipna do Frýdavy – máte-li ale čas a dostatek sil, můžete vyrazit do Frýdavy „přes kopec“. Vystoupat do osady Svatý Tomáš a ke zřícenině Vítkův Hrádek do nadmořské výšky 1053 metrů nad mořem. S trochou štěstí odtud budete mít nádherný výhled až na daleké Alpy (více o cestě na Svatého Tomáše v článku Z Vyššího Brodu za rakouskými větrníky).

 

Frýdava je s Frymburkem spojena opět převozem, který jezdí přes zatopenou část původního Frymburku, ze které se dochoval pouze poloostrov s kostelem Sv. Bartoloměje. Příjezd k Frymburku je ale velice příjemný a pohled na městečko z vody je častým důvodem, proč turisté sahají po fotoaparátech ve snaze si tento moment zachytit a uchovat.

 

Pro ty z vás, kdo si chtějí výlet prodloužit, je možné se do Frymburka ale dostat i na kole. Stačí pokračovat po cyklostezce 1019 do Přední Výtoně a odtud se pohodlně po nově vybudované cyklostezce dostanete prakticky po rovině až na hráz vodní nádrže Lipno. Tu přejedete a hned za hrází se můžete napojit na cyklostezku, která vás pohodlně podél vody dovede až do Frymburka. Najedete tak o 19 km více.

 

07.08.2012 - V Česku - autor: redakce - 13513x

Související články

  1. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  2. Písečtí cyklisté usilují o vybudování trailu v Píseckých horách
  3. K nové rozhledně na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce
  4. Vrchařská koruna jižních Čech 2015
  5. Rovinky a silnice z jihočeské Lomnice nad Lužnicí
  6. Kašperskohorský okruh po šumavských silnicích a stezkách
  7. Stezka korunami stromů a Alpská vyhlídka: okruh z Frymburku
  8. Z Českého Krumlova přes Rožmberk a Vyšší Brod k Lipnu
  9. Cyklistika boří hranice: projeďte Horní Rakousko a jižní Čechy
  10. České rovinky: 4 tipy na nenáročné výlety

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama