Výlety

Plánujeme cestu po stezkách EuroVelo

Plánujeme cestu po stezkách EuroVelo

Chcete se vydat na delší cestu na kole? Třeba po některé z dvanácti dálkových cyklotras sítě EuroVelo, které křižují evropský kontinent? Zde je pár tipů a rad, jak se na takovou cestu připravit...

EuroVelo je síť evropských cyklistických stezek, jež vzniká pod patronátem Evropské cyklistické federace (ECF) jako projekt dvanácti dálkových tras vedoucích napříč Evropou. Z celkové délky přibližně šedesáti tisíc kilometrů projektovaných tras je jich zatím v provozu něco přes jednu třetinu, tedy 20 000 kilometrů. Trasy jsou tvořeny jak existujícími cyklostezkami a silnicemi, tak i s navrhovanými a plánovanými stezkami, které jsou potřebné pro jejich propojení.

Českou republiku křižují čtyři trasy těchto mezinárodních cyklostezek, takže vydat se ze své domovské země můžete různými směry. Můžete ji tak navštívit v rámci delšího evropského cyklistického výletu či si při vaší návštěvě projet pouze konkrétní úsek, který vás zaujme. Přes Českou republiku prochází trasy EuroVelo 4, 7, 9 a 11.

Pro větší mapu klikněte na obrázek

 

EuroVelo 4 – Roscoff – Kiev (4 000 km)

EuroVelo 7 – Středoevropská trasa: North Cape – Malta (6 000 km)

EuroVelo 9 – Od Baltu k Jadranu (Jantarová cesta): Gdaňsk – Pula (1 930 km)

EuroVelo 11 – Východoevropská trasa: North Cape – Atény (5 964 km)

Jak se na cestu po některé z tras EuroVelo připravit?

 

Plánování

 Před podobnou cestou, která může trvat v řádech týdnů i měsíců, je dobré si ji dobře předem promyslet a naplánovat. Není vhodné spoléhat se na náhody a jet tzv. na blind. Hodit se vám při plánování i pro samotnou cestu bude EuroVelo mapa. Spoustu užitečných informací pro různé země, kterými stezky EuroVelo procházejí, také najdete na německém webu www.adfc.de.

Hlavním krokem je se rozhodnout, po které stezce a kterým směrem zamíříte. V další fázi můžete přemýšlet, která místa byste si nechtěli nechat ujít a pak plánovat cestu detailněji. Radu můžete najít v některém z informačních center sítě EuroVelo (zde), kde zjistíte podrobné informace a aktuální informace, mnohdy zde také můžete získat GPS logy pro navigační přístroje. Některé stezky mají dokonce vlastní internetové stránky (například EuroVelo 6 a EuroVelo 12). Nejste-li takoví dobrodruzi, že byste ke spánku volili nocování pod širákem nebo pod vlastním stanem, vyplatí se také dopředu si zarezervovat ubytování a nocleh. I v tom vám mohou pomoci výše zmíněná informační centra.

 

Bezpečnost a vybavení

Evropská komise informuje o odlišnostech v dopravních předpisech jednotlivých zemí Evropské unie na internetu - najdete je zde. Abyste se vyhnuli potížím spojeným se zdravotním stavem, je samozřejmé, že se na cestu "na těžko" napříč Evropou nevydáte bez tréninku. Proto začněte poctivě jezdit ještě před cestou. Začít můžete s krátkými denním výlety až se propracujete k celodenním nebo celovíkendovým výletům, kde si vyzkoušíte, jaké to je jet delší dobu na kole. Běžní cykloturisté většinou ujedou okolo 50-60 kilometrů za den, ale ti trénovaní zvládají i dvoj až trojnásobné porce kilometrů.

Co si zabalit s sebou je jedním z největších otazníků cestovatelů. Nikdo nechce vézt s sebou příliš velkou zátěž, zároveň ale je potřeba mít to nejnutnější s sebou.

Užitečný "checklist" věcí, které by se vám mohly hodit, naleznete na stránkách www.adfc.de. Základem by kromě základního vybavení na kolo měly být voděodolné cyklistické brašny na kolo, oblečení do horkého i chladného případně deštivého počasí a také věci nutné pro kempování a spaní v přírodě, pokud toto plánujete. Nezapomeňte na doklady (pro případ nouze i jejich kopie), dostatek peněz a kreditní karty. Potřebovat možná budete také krabičku první pomoci, základní léky, kosmetické prostředky a další drobnosti. Jejich seznam najdete na uvedeném odkazu. Zkušení cykloturisté ale tvrdí: čím méně věcí s sebou máte, tím větší zážitky si přivezete!

 

Využijte i další dopravní prostředky

Ne celou trasu musíte absolvovat v sedle kola. V rámci odpočinku nebo k překonání fádních úseků, na nichž vás nic neláká, můžete zvolit jiné dopravní prostředky. Třeba vlak, kterým je dobře dostupná většina Evropy. V zahraničí můžete získat při předběžné rezervaci jízdenek i slevy, takže se vyplatí i s tímto počítat dopředu a plánovat. Vlaky jsou často vybaveny pro přepravu jízdních kol, ale zde je rezervace nutná prakticky vždy.

 

Nebojte se při plánování vaší cesty po Evropě využít server věnovaný stezkách EuroVelo (www.eurovelo.com). Jeho provozovatelem je Evropská cyklistická federace (ECF), která plánuje další rozvoj tohoto informačního portálu tak, aby byl maximálně prospěšný všem cyklistům využívajícím síť EuroVelo. Ať už půjde o regionální výlety nebo dlouhodobé cesty napříč Evropou.

 

Zdroj: EuroVelo.com

22.08.2012 - Za hranicemi - autor: redakce - 22555x

Související články

  1. Jarní Kypr znovu láká na trénink a závody, obnovuje Sunshine Cup
  2. ČeskOOkolo - jedinečný cyklozážitek napříč Českem
  3. 3 tipy na skvělé cyklotrasy v Evropě
  4. Cestovatel Andrew Sykes o cestě na kole ze Španělska do Norska
  5. Nová mapa dálkových cyklotras EuroVelo
  6. Češi mapují v Africe stezky pro horská kola
  7. Chcete vyjet na Mount Everest?
  8. Za opravdovým poznáním: cyklozájezdy s CK Kudrna
  9. Vychytávky na výlety aneb pohoda a jídlo všude na cestách!
  10. Plánujete dovolenou na kole? Nezapomeňte na dobré pojištění

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama