Domů » Rady

Rady

Po antibiotikách rychle zpět do kondice

Po antibiotikách rychle zpět do kondice

V minulém článku jsme rozebrali problematiku sportování během antibiotické léčby, dnes se zaměříme ta to, jak po léčbě dostat organismus opět do dobré kondice.

 

S objevem antibiotik se lidstvu zablýskalo na lepší časy. V době svého objevení a především pak v období výroby prvních komerčních antibiotik, byla tato nová léčiva doslova darem z nebes. Na mnohé dnes vcelku nezávažné bakteriální infekce se totiž naprosto běžně umíralo. I obětí světových válek by bylo v minulém století mnohem méně, kdyby byla antibiotika již naprosto běžně dostupná. Mnohá nyní již běžně léčitelná zranění by neskončila fatálně, kdyby léčbu nezkomplikovala následná bakteriální infekce, se kterou si lékaři neuměli poradit. Často pak zraněný umíral ne na přímé důsledky zranění, ale na poúrazové komplikace (např. celkovou sepsi). 

Dokonce i většinu forem moru, který ve středověku nelítostně decimoval Evropu, lze úspěšně řešit podáváním antibiotik! Jenže jak už to v historii lidstva bývá, všechny úžasné objevy nám po čase ukazují i svou odvrácenou tvář, což se samozřejmě povedlo i antibiotikům. Vzhledem k jejich velmi nadšenému používání (až nadužívání) a nedůslednosti některých pacientů, kteří doporučené dávkování nedodržují a léky nedoberou, se některé bakteriální kmeny stávají k antibiotikům rezistentní, či zmutují do podoby „superodolných“ bakterií. Farmaceutický průmysl je nucen chrlit nové typy antibiotik přemýšlivého čtenáře napadá otázka, zda je takto nastartovaný běh dlouhodobě udržitelný.

 

Nejvýraznější negativní dopady antibiotické léčba

  1. Antibiotika v organismu likvidují nejen bakterie patogenní, ale i bakterie „přátelské“, zvláště ty, osídlující trávicí trakt. Tyto bakterie (tzv. probiotika) umožňují využití důležitých látek z potravy (např. vitamín A, vitamín B12, železo), pomáhají při trávení, regulují pohyb a funkci střev a sehrávají velmi důležitou roli v imunitních pochodech v organismu.  
  2. Určité typy antibiotik jsou velkou zátěží pro některé tělesné orgány; např. tetracyklin pro játra, streptomycin pro ledviny apod.  
  3. Antibiotika mohou způsobit přecitlivělost, někdy až alergickou reakci, v nejhorších případech i nebezpečný anafylaktický šok.
  4. Opakované užívání antibiotik oslabuje imunitu a způsobuje přemnožení kvasinek (nejčastěji rodu Candida albicans), ty stojí v pozadí mnoha zdravotních problémů. Např. urogenitálních infekcí, průjmových onemocnění, zažívacích obtíží a mnohých dalších

 

Návrat k normálu:  probiotika

 Nositel Nobelovy ceny, ruský vědec Metchnikoff, si během svých výzkumných projektů všiml udivující dlouhověkosti prostých bulharských rolníků. Jednou ze základních složek potravy těchto věkovitých zemědělců nebylo nic jiného, než kysané mléčné výrobky, což už si pan Metchnikoff uměl dát do patřičných souvislostí. A tak na přelomu 20. století formuloval svou teorii o účincích probiotik. Ty jsou v odborné literatuře definovány jako živé bakteriální kmeny, které jsou při požití schopné osídlit trávicí trakt hostitele a mít na jeho zdravotní stav prokazatelně kladné účinky, neboť podporují trávící pochody a podporují vstřebávání i tvorbu některých vitamínů a minerálů.

Probiotika pak dále hrají jednu z hlavních rolí při vytváření ochranné bariéry vůči nežádoucím patogenům ve střevech. Mezi tyto nežádoucí vetřelce patří: viry, bakterie a kvasinky. Bez probiotických bakterií tedy nelze zajistit optimální symbiózu střevní mikroflóry, narušením její křehké rovnováhy a nastává chaos. Vládu převezmou „kořistníci“ a vzniká střevní dysbióza, která negativně ovlivňuje zdraví celého organismu (dyspepsie, chronický zánět žaludku či střev, kandidózy, průjem nebo zácpa, alergie, poruchy imunity apod.).

Z těchto důvodů je tedy jasné, že léčba antibiotiky musí být kompenzována expresními dodávkami prebiotik. Ta koupíte jak v lékárně, tak je lze doplňkově konzumovat v mnoha potravinách (jogurty, jogurtové nápoje, kefír, sýry, kysané zelí, rychlokvašené okurky, fermentované salámy atd.). Probiotické potravinové doplňky se užívají po ukončení léčby (někteří odborníci doporučují začít již v průběhu), úspěch však zaručí pouze dlouhodobé podávání v dostatečných dávkách. Odolnost vůči žaludečním kyselinám zajišťuje speciální farmaceutické zpracování.

 

 Prebiotika jsou základ

Probiotika však mají ještě sourozence, bez kterého se jejich existence obejde jen těžko. Jsou jím prebiotika - nestravitelné složky potravin sloužící jako „zahradnický substrát“ pro růst probiotik.

Nejznámějšími prebiotiky jsou: vláknina, laktulóza a kupříkladu také oligosacharidy obsažené např. v česneku, čekance, cibuli. Tyto látky totiž nepodléhají vlivu trávicích enzymů a ve střevě fungují nejen jako „zahradnický substrát“, ale i jako jakýsi mechanický čistič.

Kombinované preparáty prebiotik a probiotik se nazývají symbiotika.

 

 

Další pomocníci z přírody

Kromě prebiotik a probiotik existují ještě přírodní preparáty, jejichž přispěním můžeme tělu pomoci dostat se zpět do formy. Bezvadným pomocníkem s probiotickými a imunomodulačními účinky je např. sladkovodní řasa chlorella. Ta tělu při pravidelném podávání dodá minerální látky, vitamíny řady B a mnoho dalších cenných substancí, ale hlavně pomůže organismu s detoxikovat po léčbě (zbavit se nahromaděných odpadních látek). Chlorela je obvykle řazena mezi tzv. zelené potraviny (mladá pšenice, mladá ječmen), disponující silnými detoxikačními účinky. Navíc tyto potraviny obsahují obrovské množství cenných látek včetně pro sportovce důležitých komplexních bílkovin.

Dalším přírodním pomocníkem může být i gel či šťáva z rostliny aloe vera, obzvláště v případě, že trpíte střevními problémy. Samozřejmě je v době užívání těchto doplňků stravy důležité organismu pomoci lehkou a zdravou stravou s dostatkem zeleniny, ovoce, kysaných mléčných výrobků a celozrnných produktů. V zimě také nezapomeňte na „kysané zlato“ našich předků, zvláště máte-li jej z domácích zdrojů. Kysané zelí je totiž úžasnou symbiotickou potravinou s obsahem prebiotik, probiotik i vitamínů! Navíc je levné, tradičně sezónní a neputuje k nám přes půl Evropy.

 

Odpočívejte, vyčistěte se

 Nepřehlížejte signály, které vám v období po dobrání ATB vysílá vaše tělo, cítíte-li se více unavení, najděte si čas na odpočinek, např. si choďte lehnout o hodinu dřív, možná neusnete, ale tělu poskytnete klid a čas odpočinku navíc.  Také je možné, že budete mít přechodně větší potřebu tekutin – tu jednoznačně uspokojte. Máte-li chuť a elán do práce na své kondici, můžete po léčbě zařadit i očistnou kůru; lehkou stravu doplňte dostatkem tekutin ve formě čistících bylinných směsí (koupíte v lékárně), ráno na lačno pijte vlažnou vodu s citrónovou šťávou, s jídlem užívejte probiotika. Osvědčené, avšak dražší, jsou i detoxikačně působící zelené potraviny, či nejrůznější speciální detoxikační bylinné tinktury či gemmoterapeutické kapky. Levně Vás vyjdou kratší půsty doplněné popíjením kopřivového čaje nebo jednodruhových zeleninových či ovocných šťáv.

 

Více o probiotikách naleznete i na partnerském webu MTBS.cz

 

09.05.2014 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 50247x

Související články

  1. Antibiotika a sport

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #2 Karel98 - vloženo: 04.10.2016 v 21:29:47

    Probiotika jsou skvělým doplňkem nejen kvůli antibiotické léčbě. Je pravda, že dokážou předcházet nemocem, které bychom antibioticky museli řešit. I já jsem se dostal k probiotikům hlavně díky lékařům, kteří už nevěděli jak by mi pomohli abych nemusel podstupovat každé roční období minimálně jednu antibiotickou smršť. Doporučili mi Biopron 9 Premium. Nakupuji na valosun.cz, díky bohu asi to zabralo. Jednou ročně se antibiotikům však stejně nevyhnu. Ale i to je veliký rozdíl.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 gerta - vloženo: 29.05.2014 v 14:47:53

    Dřív jsem o probiotikách vůbec nevěděla. Něco jsem slyšela z reklamy na activii nebo na nějaké jogurty,ale nikdy jsem neměla potřebu si je kupovat. Až před rokem jsem asi měla oslabenou imunitu nebo nevím a během půl roku jsem měla asi 4x antibiotika. Což je u mě nezvyk, nebývám nemocná. Pokud jo, tak je to maximálně rýma nebo kašel.Až u těch posledních mi doktorka doporučila,abych si k nim přikoupila probiotika. Bylo mi totiž dost často špatně a blbě jsem je snášela. Takže po těch probiotikách to bylo mnohem lepší. Beru je doteď a je fakt, že s imunitou jsem na tom mnohem líp. Nevím, jestli je to díky nim,ale zlepšila se i pleť, vysadila jsem v té době totiž antikoncepci a byla to dost katastrofa

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama