Výlety

Podél Labe k Řípu a Podřipskem zpět

Podél Labe k Řípu a Podřipskem zpět

Vydejte se s námi po rovinaté cyklostezce podél Labe k bájné hoře Říp. Ta prověří vaše vrchařské schopnosti, načež vás odmění výhledem na kdysi panenskou krajinu Podřipska.  Země oplývající mlékem vám vydá své poctivé „plody“ u mlékomatu ve Vražkově a pochlubí se pěkným koupalištěm v Cítově a pískovnami na Barabě.

Z Hořína podél Labe až do obce Horní Počaply (12 km)

Obec Hořín leží poblíž Mělníka nedaleko soutoku Labe s Vltavou v krajině, která bývala charakteristická bažinatými lužními lesy a slepými rameny řek. V Hoříně necháte auto a vyrážíte od zámku s rozlehlým parkem po cyklostezce, jež hojně využívají cyklisté i bruslaři. Jedeme po proudu Labe přes Vliněves, Dolní Beřkovice, Křivence do Horních Počapel, kde stezku vedoucí podél vody opustíme. Na trase vedoucí po proudu Labe budete míjet několik odpočívadel, restaurací a také elektrárnu Mělník, jejíž zaměstnanci vybudování cyklotrasy iniciovali.

 

Z Horních Počapel až na Říp (10 km)

Cesta z Hořína do Horních Počapel utekla velmi rychle a nám nezbývá nic jiného, než se na pár hodin rozloučit s řekou a v Počaplech odbočit po silnici doleva směrem na Bechlín a Krabčice. Před Bechlínem nás čeká stoupání, jedete lesem, který po čase vystřídají pole, a po chvíli se ocitáte v Bechlíně. Projíždíte obcí s možností občerstvení v restauraci, a po silnici vedoucí mezi poli míříme do Krabčic pod zaoblenou dominantu místní krajiny – horou Říp.

Z Krabčic nás na Říp povede nejen silnička, ale také červená turistická značka, cestu si nespletete, stačí sledovat ostatní turisty. Samotný výstup k vrcholu je strmý. Trénovaní jezdci ho ale zvládnou i v sedle, pokud tedy nevezou v zadní cyklosedačce dítko. V takovém případě má kolo tendenci se splašit a stavit se na zadní! Což dělá i tehdy, nemá-li jezdec zvládnutou techniku stoupání do strmých kopců. Na Řípu pak najdete známou románskou rotundu, Mělnickou a Pražskou vyhlídku a také restauraci se zahrádkou. 

 

 

 

Sešupem z Řípu do Horních Beřkovic (12 km)

Co jste vystoupali, to s bublajícím adrenalinem v krvi po stejné cestě také sestoupáte. Sjezd je velmi prudký, se zatáčkami, lemovaný lesíkem. Navíc bývá po zimě silnička plná štěrku. Buďte zde, prosím, velmi opatrní a ohleduplní k protijdoucím! Jakmile po prudkém sjezdu projedete stromořadím mezi poli, a ocitnete se u prvních domů, odbočte ze značky prudce do leva a vydejte se takřka opačným směrem, klidnou silničkou vedoucí pod Řípem do obce Vražkov. Zde doporučuji zajet do vesnice a koupit si čerstvé a velmi chutné mléko v místním mlékomatu (www.mlekozvrazkova.cz). Ve Vražkově se vydáváme po silnici do leva na Mnetěž, přes obec Černoušek. Projedete lesem navazujícím na Beřkovickou oboru do Horních Beřkovic. V obci funguje už od roku 1890 v místím zámečku s anglickým parkem v známá psychiatrická léčebna.

 

Z Horních Beřkovic zpět do Hořína (12 km)

Poslední část 46 km dlouhé trasy z Beřkovic do Hořína je zajímavá hlavně v létě, po cestě totiž máte několik možností ke koupání. První příležitost se naskytne několik kilometrů za Beřkovicemi v Cítově, kam vás po silnici mezi poli dovede přes maličkou obec Daminěves značená cyklostezka. Cítovské koupaliště je čisté, studené, levné s příjemnou vesnickou atmosférou. Z Cítova je to už co by kamenem dohodil (a zbytek ujel na kole) do Hořína. Silnice se značenou cyklostezkou nás vede opět mezi poli, okolo rozsáhlých pískoven Na Barabě. Zde je opět možné slézt z kola a vykoupat se, nebo si alespoň u vody posedět, odpočinout (nebojte se sjet z cesty k další vodní ploše, zabloudit zde nelze). Od pískoven je to k zámku v Hoříně zhruba 3 km. Pokud vám zbudou síly, projděte si i Hořínský park, je sice poněkud zanedbaný, ale má své kouzlo. Máte-li chuť, lze si též „zaskočit“ do Mělníka, který na vás shlíží ze svahu na druhé straně řeky.

 

Start i cíl: obec Hořín (nedaleko Mělníka)

Délka trasy: 46 km

Obtížnost: mírně náročná

Povrch: silnice
Vhodné kolo: trekingové

Občerstvení: restaurace ve Vliněvsi, Dol. Beřkovicích, H.Počaplech, Bechlíně, Krabčicích, Horních Beřkovicích, v Cítově, popř. v Mělníku

Doprava: auto (parkování u výchozího místa)

Zajímavosti: zámek a park v Hoříně,zámek v Dolních i Horních Beřkovicích

Mapy: mapy KČT č. 9 a 16

Nezapomeňte: zámek na kolo (možná se vám bude hodit pod Řípem nebo na něm), PET lahev na mléko z Vražkovského mlékomatu, v létě plavky

26.03.2012 - V Česku - autor: Martina Machová - 12382x

Související články

  1. Lepší vlakové spojení pro cyklisty mezi ČR a Hamburkem
  2. Z Nymburka do Kostelce (po rovině bez kotrmelce)
  3. Od zámku v Brandýse podél Labe
  4. Za cyklistikou do Polabí až s 50% slevou

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Reklama