Proč ve stravě omezit bílou mouku
Důvodů, proč bílou mouku nahradit moukou celozrnnou, je spousta. A vše začíná u technologie zpracování obilného zrna...
Dříve byla každá mouka celozrnná - mlelo se totiž zrno celé, se všemi jeho částmi. V 19. století se však technologie zpracování změnila, hlavním důvodem byl požadavek na delší trvanlivost mouky. A tak se dnes ze zrna odstraní vnější obal a klíček, který rychle žlukne, a mele se pouze vnitřní moučná část. Tím se však odstraní také většina minerálů (až 60 % vápníku, 85 % hořčíku,...), vitaminů (80 % vitaminu B2, 86 % vitaminu E,...), vlákniny a enzymů.
Bílá mouka obsahuje zejména škrob a lepkové bílkoviny, které jsou pro organizmus větší zátěží, v mouce celozrnné se poměr živin a lepku mění (tím, že je zachovám obal a klíček) a stává se tak pro organizmus lépe stravitelnou a má vyšší výživovou hodnotu.
Bílá mouka a výrobky z ní mají vyšší glykemický index a snáz tak „rozhoupávají" hladinu cukru v krvi, celozrnná mouka má GI nižší, po kounzumaci celozrnných výrobků tak hladina cukru pomaleji stoupá a klesá. Jsme tedy nasyceni po delší dobu, nepřepadá nás „vlčí hlad", náladovost, nervozita,...
Důvodů, proč dát přednost celozrnnému pečivu, celozrnným těstovinám, celozrnným palačinkám, celozrnným kaším a podobně je tedy dost. Konzumace potravin, v nichž zůstal zachován obsah vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny, potravin, jež mají nižší obsah lepku a nižší GI, je pro tělo jednoznačně prospěšnější.
Na druhou stranu je potřeba zmínit, že celozrnná mouka se díky zmíněné technologii zpracování rychleji kazí (žlukne), a tak při nákupu sledujeme datum spotřeby a dlouho ji neuskladňujeme.
Též je potřeba věnovat pozornost nákupu pečiva abychom neplatili peníze za něco, co celozrnným pečivem ve skutečnosti vůbec není. Podle platných ustanovení musí celozrnné pečivo obsahovat 80 % celozrnných mouk a směsí. Vícezrnné pečivo obsahuje kromě pšenice a žita například ječnou či sojovou mouku, ale i různá semínka ( sezam, len, slunečnice,...) či luštěniny. Aby bylo označeno za vícezrnné, stačí však přidat pouze 5% jiného než pšeničného a žitného zrna.
Ještě bych zmínila, že nejdostupnější a nejlevnější bývá mouka pšeničná. Pšenici ozimou (a výrobky z ní) však dnes najdeme téměř v každé zpracované potravině od uzenin, přes cukrovinky po zmrzliny, jogurty, kečupy, sójové omáčky,... Proto bych se snažila s omezením bílé mouky a přechodem na mouku celozrnnou nekupovat jen mouku pšeničnou, ale občas koupit třeba i mouku celozrnnou špaldovou, žitnou, ječnou. Ale začnete-li tím, že občas koupíte místo bílé pšeničné mouku pšeničnou celozrnnou a postupně nákup mouky bílé omezíte, už to bude super.
K čemu že lze celozrnnou mouku využít?K přípravě kaší, domácího pěčiva (např.chleba, dalamánků), výborná je špaldová bábovka, špaldový jablečný páj, špaldovo-pšeničné palačinky, atd. Není nutné použít pouze celozrnnou mouku. Můžete ji z počátku používat v poměru 1:1 s moukou bílou, postupně navyšovat poměr celozrnné ku bílé. |
---|
Petra Ježková, manželka profesionálního cyklisty Václava Ježka a výživová poradkyně, radí čtenářům našeho partnerského serveru MTBS.cz. Zde najdete i její další rady ohledně zdravé stravy a vhodné výživy pro sportovce.
- jak se správně stravovat
- co se u Ježků doma jí a co je naopak zakázáno
- Strava před závodem, v den závodu a po závodě
Související články
- Co vám dají cereální kaše?
- Jak se stravovat pro zdraví a sportovní výkon
- Česká značka Chimpanzee uspěla v zahraničí, teď míří na Čechy
- V zimě jezte jinak než v létě, radí naši předkové i čínská medicína
- NatBar100%: jediná tyčinka s konopným proteinem
- Na kole s čokoládou v kapse
- Pijte zdravě – raději bez aspartamu
- I tuky mohou být zdravé
- Doplňky stravy: Syrovátka
- Cyklista v inzulinové pasti