Výlety

Provence na kole

Provence na kole

Uvažujete už nad letní cyklistickou dovolenou? Líbilo by se vám jet krajem vína, levandule, umění a výborné gastronomie? Zkuste francouzskou Provence!

Provence je historická země v jihovýchodní Francii, jejíž jméno je odvozeno z latinského slova provincie – Provence se totiž stala první mimoitalskou provincií Římanů. Historie této oblasti, která je dnes součástí administrativního celku Provence-Alpes-Côte d'Azur, byla velmi bohatá (pro podrobnosti doporučujeme navštívit například www.provence.cz nebo Wikipedii). Však tu také najdete celou řadu historických památek – antické památky a středověká města. Čtyři jsou uvedeny na Seznamu světového dědictví UNESCO: město Arbes, amfiteátr a vítězný oblouk v Orange, Staré město v Avignonu a římský akvadukt Pont du Gard.

 

Provence je oblíbenou destinací pro cyklisty také z dalších důvodů, nejen kvůli historickým pamatkám. Bývá tu krásné počasí a malebné silničky, které vedou mezi vinicemi, levandulovými a slunečnicovými poli. Co vás jistě potěší je fakt, že s cyklisty se tu počítá. Řidiči jsou ohleduplní a města jsou propojena značenými cyklotrasami. Nejlepší počasí pro cyklistiku je tu podle průvodců v červenci a srpnu, kdy se tu jen výjimečně setkáte s deštěm. Své kouzlo ale má Provence také na jaře a na podzim, protože jde o turisticky klidnější období.

Navíc je celá oblast velmi rozmanitá – v podhůří Alp najdete náročnější stoupání a kopce najdete i ve vnitrozemí, které ale uspokojí i vyznavače pohodověji laděných výletů. Nebojte se zamířit také do východní části Provence, která leží poněkud stranou turistického ruchu, ale kde vás za srdce chytí romantické vesnice a městečka. Také se podél řeky Rhôny můžete na kole dostat až k její deltě na pobřeží Středozemního moře a spojit tedy cyklistiku s koupáním. A příznivci dobrého vína si jistě nenechají ujít návštěvu slavné vinařské oblasti Châteauneuf du Pape.

 

Pro sportově laděné cyklisty bude zase jistě výzvou stoupání na bezmála dva tisíce metrů vysokou horu Mont Ventoux, která byla v loňském roce jednou z rozhodujících kulis 100. ročníku Tour de France. Převýšení, které překonáte, je podle trasy, kterou zvolíte.

Například oblíbená jižní trasa z městečka Bédoin má převýšení 1600 metrů na přibližně 20 kilometrech a podobně náročná je i severozápadní cesta z Malaucéne. Od východu se dá na horu vystoupat ze Saultu, což je nejjednodušší cesta (26 km a 1210 metrů převýšení). Každý rok se na Mont Ventoux koná soutěž kolikrát kdo vyjede na vrchol hory za 24 hodin. Držitelem rekordu je muž, který z Bédoinu zvládl výšlap na větrnou horu jedenáctkrát! Mont Ventoux umí ale i brát: v roce 1967 tu zemřel účastník Tour de France Brit Tom Simpson.

Co ale k Francii neodmyslitelně patří je kuchyně. A to platí v Provence, kde se využívají voňavé bylinky jako je rozmarýn, tymián, myrta, šafrán či estragon, dvojnásob. Když už budete v Provence, nemůžete neochutnat francouzská vína a sýry, místní paštiky a nebo tapenádu - pomazánku z oliv, ančoviček a kaparů.

Recepty tradičních pokrmů se tu dědí jako rodinné bohatství. Francouzi jak známo jedí rádi, jedí dlouho a k jídlu popíjejí víno. Vyhlášené je v Provence maso, především jehněčí a hovězí. Takový býček na víně, to je specialita, kterou byste si také neměli nechat ujít. Mnohé oblasti jsou také vyhlášeny svými sladkostmi – například v údolí Champsaur se připravují koblížky Tourtons nebo typický mřížkový ovocný koláč, v Aix-en-Provence zase spatřily světlo světa malé koláčky ve tvaru lodičky zvané Callisons.

 

Do Provence můžete vyrazit s některou z cestovních kanceláří, v jejichž nabídkách jsou programy „Provence na kole“ či podobně nazvané velmi často (co jiného svědčí o oblibě Provence mezi cyklisty?). Pokud je vám ale milejší toulat se na kole po vlastní ose a nespoléhat na služby průvodce, můžete se sem samozřejmě vydat také na vlastní pěst. Tipy na výlety najdete například zde.

Au revoir!

Foto: Jan Němec a Irmo Keizer

07.01.2014 - Zájezdy a dovolené - autor: redakce - 11328x

Související články

  1. Bordeaux investuje do rozvoje cyklistiky
  2. K železnému kříži na Col de la Croix de Fer
  3. Provence: Do Camargue za přírodou i dobrým jídlem
  4. Provence: Na kole krajinou okrových skal
  5. Provence: Provensálské Alpy, výzva pro fajnšmekry
  6. Provence: Na kole po stopách Římanů
  7. Provence: na horském kole z Le Lauzet do Montclar
  8. Provence: z Col du Lautaret na pohodu do Briançon
  9. Sladká Provence je z kola nejkrásnější
  10. Savojské Alpy: po stopách Tour na Cormet de Roselend

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama