Výlety

S kolem do tyrolského Ötztalu

S kolem do tyrolského Ötztalu

Bezmála sedmdesát kilometrů dlouhé alpské údolí v Tyrolsku se nachází na rozhraní Stubaiských a Ötztalských Alp. V malebném horském prostředí je přáno v zimě lyžařům a v létě cyklistům, pro něž je tu na devět stovek kilometrů tras. Přijměte pozvání do oblasti, v níž se možná pohyboval i známý Ötzi...

Údolí Ötztal je obklopeno více než dvěma stovkami třítisícových vrcholů s ledovci, na něž vedou četné lanovky. Představuje jeden z nejrozsáhlejších a také nejvýše položených lyžařských regionů v Rakousku, ale kromě lyžování okolní hory vytváří malebné kulisy ke sportování různého druhu - na své si zde přijdou horolezci, turisté, vyznavači divoké vody, ale i cyklisté na horských kolech. Atmosféru místa dotváří také odlehlé vesničky s domy v typickém tyrolském stylu a titěrnost člověka v porovnání s horami připomíná druhý nejvyšší vrchol Rakouska Wildspitze tyčící se nad údolím.

 

Pro cyklisty je v Ötztalu přichystáno čtyřiačtyřicet hlavních "tours". Celkově je v údolí a jeho okolí vyznačeno 874 kilometrů tras s celkovým převýšením 37.549 výškových metrů. Vyrazit sem tedy jen na víkend by byl holý nerozum, neboť možnosti k realizaci svých cyklistických ambicí a snů máte daleko více.

Fascinující a inspirující okolí alpského údolí mohou vstřebávat cyklisté různé výkonnosti a věku. Trasy jsou rozděleny dle obtížnosti. Nejlehčích tras, které můžete absolvovat i s dětmi coby rodinných výlet, je v Ötztalu sedm. Rovných dvacet tras je s obtížností střední a sedmnáct jich je určených pro zkušené cyklisty na horských kolech. Ty může nalákat i 18 jezdivých singletrailů, na nichž si mohou bikeři otestovat své technické dovednosti.

Jak již bylo nastíněno výše, cyklisté mají v okolí Ötztalu mnoho možností k seberealizaci. Přehled tras najdete na www.oetztal.com. My jsme pro vás vybrali několik tras, vždy po jedné ze tří stupňů obtížnosti...

 

 

Tip první: lesní trail Rechenau

Délka: 5,89 km
Převýšení: 100 metrů
Čas: 0:25 hod.

Jednoduchá trasa v okolí Söldenu, známého tyrolského lyžařského střediska, je vhodná jako rozjetí před větším výletem a nebo jako tip na vyjížďku pro celé rodiny s dětmi a malé bikery. Vede údolím do dědinky Kaisers, kde se stáčí zpět do centra Söldenu.
Mapu, profil převýšení a další informace najdete zde.

 

 

Tip druhý: okruh přes pět vesnic

Délka: 28,16 km
Převýšení: 290 metrů
Čas: 2:30 hod.

Ze vstupní brány Ötztalu obce Ötz můžete s odrostlejšími dětmi absolvovat například spíše rovinatější výlet po asfaltových cestách. Z celkového pohodového charakteru trasy se vymyká hned úvodní část v úseku mezi Ötzem a vesničkou Roppen, kde se vám do cesty postaví stoupání. Ale aspoň se rozehřejete na provozní teplotu.
V Roppenu se napojíte na cyklostezku Inntal, po které budete pokračovat po břehu říčky Ötztaler Ache až k Římským lázním, kde stojí za to udělat si zastávku. V těchto místech při staré římské obchodní cestě bývaly koupele a ozdravující minerální voda tu pramení stále. Převážně sestupnou trasou se dostáváte do vesnice Haiming, odkud vás zpět do Ötzu zavede Ötztal Mountain Bike Trail. A když vám vyjde počasí, můžete se osvěžit v jezeře Piburger See a uzavřít tak příjemnou vyjížďku.
Mapu, profil převýšení a další informace najdete zde.

 

 

Tip třetí: k horské chatě Amberger Hütte

Délka: 24,68 km
Převýšení: 960 metrů
Čas: 1:45 hod.

Výlety za horskými chatami na hřebenech Alp nad údolím jsou oblíbené mezi turisty. Na mnoho z chat se však můžete vydat i na kole, a to třeba na Amberger Hütte do nadmořské výšky 2136 metrů nad mořem. Tato horská chata leží na samém konci sulztalského údolí, tedy takřka v srdci Stubaiských Alp, a stoupání k ní začíná v obci Längenfeld. Přes horskou obec Gries nastoupáte velmi rychle 500 výškových metrů až se dostanete na malebné alpské plató a asi 2 km za vesnicí se napojíte na šotolinovou cestu, po které stoupáte dál. Přejedete Vögelasbrücke, minete cestu na jinou horskou chatu Nisslalm a pokračujete podél údolí k Amberger Hütte. Cestou ještě můžete zastavit u další krásné horské chaty Sulztalalm, která je po cestě v nadmořské výšce okolo 1900 metrů.
Amberger Hütte, cíl vaší cesty, vám nabídne neuvěřitelné výhledy a krásné alpské scenérie. Stavba tu stojí už od roku 1888, byla ale od té doby třikrát rekonstruována (naposledy v roce 1999). Dohlédnete na velkou část vysokých alpských vrcholků Stubaiských Alp jakou je Hinterer Daunkopf, Windacher Daunkogl či Schrankogl. Až se rozhodnete jet nazpět, až k mostu Vögelasbrücke pojedete stejnou cestou a u něj obdočíte na Nederweg trail, který vás zavede do Längenfeldu po levém břehu horské říčky Fischbach.
Mapu, profil převýšení a další informace najdete zde.

 

 

Tip čtvrtý: pro náročné

Délka: 26,06 km
Převýšení: 1583 metrů
Čas: 3:35 hod.

Nenechte se zmást krátkou vzdáleností. Okruh s názvem "Glacier Express" vás provede ze Söldenu jedním z nejnáročnějších terénů v okolí údolí Ötztal - zhruba 6 km se budete pohybovat v nadmořské výšce okolo 2500 metrů nad mořem a celkově nastoupáte přes 1500 výškových metrů!
Úvod trasy budete absolvovat po nekonečné Ötztal Glacier Road, kudy před lety stoupali závodníci v jedné z nejtěžších etap cyklistického závodu Okolo Německa, až k parkovišti u ledovce Rettenbach v nadmořské výšce 2663 metrů nad mořem. To ale stále není stoupání u konce, neboť musíme vyjet k horské chatě Rotkogeljoch. Odtud se již můžete vydat krásným sjezdem, který vede mimo jiné i přes lyžařský areál v Söldenu a nabízí také obtížné technické úseky sjízdné pro zkušené bikery. Závěrečná část do Söldenu je přitom jedním z nejhezčích singletrailů v okolí.
Mapu, profil převýšení a další informace najdete zde.

 

 

Tip pátý: vícedenní Ötztal Trail

Délka: 79,83 km
Převýšení: 2630 metrů
Čas: 9:00 hod.

Pokud vám v cestě za zážitky nezabrání ani vysoké nároky na kondici, je právě pro vás určen okruh s názvem Ötztal Trail. Místní doporučují sí jej rozdělit na dva dny s přespáním na horské chatě Langtalereck Hütte, ale zkušení a trénovaní borci tento výlet možná i tak zvládnou za jediný den. Tak či tak si během cesty užijete panoramatické výhledy a vychutnáte si nejmalebnější možnou trasu v okolí údolí Ötztal.
Trasa startuje v Haimingu (nadmořská výška cca 700 metrů) a postupným stoupáním vás vyvede až horské chatě Langtalereck Hütte do 2450 metrů nad mořem. Během té doby překonáte několik klimatických pásem od mírného podnebí v údolí až po království věčného ledu. Cíl prvního dne je právě na Langtalereck Hütte, kde přespíte a druhý den se vydáte úchvatným sjezdem z hranice třetího největšího ledovce Tyrolska zpět po stezkách, singletrailech a šotolinových cestách. Můžeme doporučit po cestě zpět před Umhausenem odbočku k největším tyrolských vodopádům Stuibenfall na říčce Horlachbach. Vodopád je vysoký 159 m a je tak čtvrtým nejvyšším vodopádem v celém Rakousku.
Mapu, profil převýšení a další informace najdete najdete zde.

 

A jak je to s tím Ötzim? Muž, jehož mumii objevili v září roku 1999 němečtí turisté na ledovci v Ötztalských Alpách poblíž rakousko-italských hranic ve výšce 3210 metrů nad mořem, žil v době přibližně 1000 let před naším letopočtem. Zemřel ve věku mezi 35 a 40 lety na následky zranění, když jej někdo střelil šípem do zad. Jeho tělo spočívalo takřka neporušené v ledu až do dnešní doby a bylo tak dobře zachováno, že jej nálezci považovali za ostatky člověka, jenž zahynul v horách před pouhými několika desítkami let. Nález Ötziho byl senzací, neboť se spolu s mumií našly také zbytky jeho oděvu, bot a výbavy. Jméno Ötzi dostal zemřelý muž právě podle údolí Ötztal, v jehož blízkosti byl nalezen.

 

Foto: Ötztal.com

23.11.2012 - Zájezdy a dovolené - autor: redakce - 11118x

Související články

  1. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  4. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  5. Na cyklodovolenou i s dětmi? Zkuste Dolní Rakousko
  6. Saalfelden a Leogang lákají na e-biking a kulinářské speciality
  7. Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9
  8. Drávská cyklostezka a Via Carinzia
  9. Vyzkoušeli jsme nejdelší trail pro horská kola v Evropě!
  10. Cyklistická sezóna se v Saalfelden Leogang spustila naplno

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama