Výlety

Severním cípem České Sibiře

Severním cípem České Sibiře

Necelých 40 km dlouhý okruh vede zapomenutou krajinou severozápadního cípu České Sibiře, poklidně asfaltové kilometry se vinou místy, na které takřka zapomnělo i úžasné turistické značení Klubu českých turistů, což je v českých zemích věc naprosto nevídaná!

Česká Sibiř se vlní mezi městy Tábor, Votice a Pacov. O její zaobleně kopcovitý profil se starají Vlašimská, Táborská a Benešovská pahorkatina. Asi nejznámější horou celé oblasti – avšak ne tou nejvyšší – je mýty opředený Velký Blaník, jehož zdolání si však necháme najindy. Okružní výlet v poněkud zapomenutém koutu České Sibiře začneme ve Voticích. Pokud pojedeme z nádraží, ze stanice Votice poblíž maličkého Beztahova, budeme muset sjet od tratě dolů z kopce směrem na Votice. Zhruba po 300 m se ocitneme na silnici č. 121, která vede do Votic, my však odbočíme vpravo na cyklotrasu č. 112 a šlapeme do prvního kopce směrem na obce Střelítov, Nezdice a Martinice.

 

Z Votic kolem rybníku Mastníku do Štětkovic

Vyjíždíme-li však odkudkoliv z centra Votic (např. z náměstí), přidržíme se silnice č. 121 (směr Martinice) a cyklotrasy č. 112, která nás vyvede z rušnějšího centra městečka. Cestou z architektonicky poněkud pošramoceného náměstí za sebou necháme dva pěkné kostely, projedeme kruhový objezd a po levé straně míjíme modlitebnu Husova sboru. Z města sjíždíme z kopce, abychom začali opět pozvolna stoupat směrem na 4 km vzdálené Martinice. Jedeme typicky českým venkovem, pole střídají zelené remízky, na dohled jsou lesy a lesíky, silnice často lemují stromořadí. Projíždíme Střelítov a pokračujeme dále mezi poli přes maličké Nezdice do Martinic. Obec není nikterak velká, hospoda (přesněji nálevna) zde funguje spíše o víkendech a večer. Zhruba 500 m za Martinicemi pojedeme kolem dvou pěkných rybníků, Velkého a Malého Mastníku na stejnojmenném potoce. Cesta je velmi pěkná a klidná, klikatí se po silnici a cyklotrase č. 112.

 

Silnička se vine lesy, mezi loukami a poli až dojedeme do maličkých Bučovic, za nimiž se silnice prudce stáčí do leva. Jedeme lesními silničkami, projíždíme Křenovicemi, zhruba 400 m za obcí míjíme odbočku do Drábova mlýna. Od odbočky pokračujeme po silnici mezi poli dále. Vjíždíme do lesů v okolí zapomenuté obce Podolí a za chvíli jsme ve Vojkově. V obci vám možná padne do oka vcelku udržovaný zámeček s parkem, v němž však dlouhá léta sídlí domov pro seniory. Ve Vojkově opustíme doposavad oblíbenou cyklotrasu č. 112 a zamíříme do Sedlečka a Štětkovic, tentokráte však po stezce č. 8132. Ve Štětkových projíždíme okolo dvou nevelkých rybníků a pokračujeme dál po cyklotrase č. 8132.

Ze Štětkovic jako nic a kolem tří rybníků zpět

Za sebou máme necelou půlku trasy a před sebou opět poklidnou zvlněnou středočeskou krajinu. Míříme do obce Klimětice, cestou jedeme okolo dvou menších rybníčků zvaných Komáry, před Kliměticemi tiše šplouchá větší Silniční rybník. Obec míjíme po jejím východním okraji, stoupáme po silnici a cyklotrase do Sedlečka. V Sedlečku si „osedláme“ cyklotrasu č. 0095 a projíždíme kolem Sedlečského rybníka do Šebáňovic. Cestou z obce šlapeme okolo Rekovské obory a pokračujeme dále do Mrvic, ty jsou městysem 2 km vzdálených Vrcholových Janovic. Před Janovicemi míjíme Nový rybník a pomalu se můžeme se těšit na prohlídku pěkného zámku a případné občerstvení v  zámecké restauraci.

 

Z Vrcholových Janovic zamíříme severním směrem po cyklotrase č. 0095 a žluté značce. Ta nás hned za nedalekým rybníkem Zrcadlo zase opustí a my pokračujeme po vrstevnici a silnici doprava, i nadále sledujeme cyklotrasy č. 0095 až na křižovatku se zelenou značkou. Na křižovatce opět zamíříme po silnici doprava. Pokračujeme po zelené značce a cyklotrase č. 0095, projíždíme obcí Slavkov a v poklidném tempu jedeme podél pole a lesa do místa zvané Podolí. Asi 300 m za Podolím se na křižovatce vydáme opět doprava, tentokrát jižním směrem po cyklotrase č. 0076. Míjíme Olbramovice a míříme do Veselky, e které je to již  necelých 7 km do Votic, do nichž nás přes obec Mladoušov dovede cyklotrasa č. 0076. (Až na náměstí nás pak doprovodí žlutá a červená turistická značka.) 

 

Start i cíl: Votice

Délka trasy: 37 km

Obtížnost: středně náročná, vedlejší silnice

Vhodné kolo: trekingové

Občerstvení: několik restaurací ve Voticích (skvěle vaří docela levně v nehezké hospodě na fotbalovém hřišti, „tělem“ naopak klame hezká restaurace Modrá kočka, kde jsme se nikdy dobře nenajedli), občasná nálevna v Martinicích (s jídlem nepočítejte!), restaurace ve Vojkově a Štětkovicách

Zajímavosti: rybník Velký Mastník, zámek a park Vrchotovy Janovice, kostel sv. Václava ve Voticích

Mapy: Mapa KČT č. 41

Související odkazy: www.mesto-votice.cz, cs.wikipedia.org/wiki/Vojkov,

www.stetkovice.cz, www.mestysvrchotovyjanovice.cz

 

Foto: Martina Machová

20.05.2013 - S dětmi - autor: Martina Machová - 11646x

Související články

  1. Za rodným domem Antonína Dvořáka
  2. Údolím řeky Berounky do přírody, za historií, i skvělou gastronomií
  3. Druhá cyklistická sezóna v CHKO Brdy zahájena
  4. Výlet na kole na zámek Loučeň poučí i potěší
  5. Českým Krasem ze Srbska do Ameriky a zase zpět
  6. Českým krasem: Po stopách českých králů
  7. Od zámku v Brandýse podél Labe
  8. Z Votic do Prčic jako nic
  9. S dětmi do zámeckého parku ve Veltrusech
  10. O nejlepšího vrchaře Středních Čech

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama