Výlety

Údolím řeky Berounky do přírody, za historií, i skvělou gastronomií

Léto je tu a je čas vyrazit ven do přírody odpočinout si od města a každodenních povinností. Patříte-li mezi ty, kteří nejlépe “zrelaxují” aktivně a láká vás divoká příroda a romantické scenérie, vydejte se na putování kolem řeky Berounky, jedním z nejkrásnějších českých údolí!

 

Přestože se údolí nachází velmi blízko od hlavního města, příroda zde zůstává téměř nedotčená. Řeku lemuje bezpočet hradů a zámků, které spolu s vápencovými skalami vytváří opravdu kouzelnou atmosféru.

Na své si zde přijdou nejen vodáci, ale i milovníci pěší turistiky a zkušenější cyklisté, kteří ocení členitou krajinu podél řeky. Vydat se můžete na několikadenní putování krajinou, nebo si jen tak zpříjemnit krásné odpoledne a večer v pracovním týdnu.  

 

Kolem českých hradů a zámků  

Kolem řeky Berounky je rozeseto velké množství hradů, zámků a starých zřícenin, které dokreslují romantickou krajinu. Není divu, že Berounka tvoří  trasu naučné stezky, která začíná ve Zvíkovci a končí u Hlásné Třebáně v Českém Krasu. Stezka vede například kolem hradu Křivoklát, jednoho z nejstarších hradů v České republice. Křivoklát sloužil jako reprezentační místo českých králů, ale i jako vyhlášené vězení. I dnes žije bohatým kulturním životem, v létě se zde pořádají noční prohlídky nebo pravidelný Noir Film Festival.

Po cestě narazíte na další zajímavá a méně známá místa. Za zmínku stojí například zámek Nižbor, kde můžete poznat každodenní život Keltů. Neobvyklá výstava vás doslova vtáhne do doby keltů a vikingů díky interaktivním prvkům a dobové hudbě.  Pokud jste spíše fanoušky tajemných zřícenin, určitě zastavte u hradů Věžka, Libštejn a Krašov. Jako bonus se vám po krátkém výšlapu k hradům otevře také krásný výhled po okolí.  

 

Přes Srbsko na Karlštejn

Věděli jste, že je do Srbska z Prahy co by kamenem dohodil? U Berounky se totiž nachází malebná vesnička jménem Srbsko, jejíž okolí je zajímavé (nejen) pro horolezce. V okolí se totiž nachází velké množství vápencových skal a jeskyní, které sloužily lidem jako útočiště už v době kamenné.

 

Po zastávce v Srbsku se můžete vydat ke králi českých hradů - Karlštejnu. Obdivovat zde můžete například repliku svatováclavské koruny. Během husitských válek byl hrad využívaný pro uschování českých korunovačních klenotů, které zde byly nakonec uloženy téměř 200 let.  V okolí Karlštejnu je také spousta hospůdek, kde se můžete občerstvit před další cestou a u jídla si vychutnat výhled na hrad. Na své si tu přijdou především milovníci klasické české kuchyně. V letních měsících, a obzvlášť o víkendech, zde ale musíte počítat s velkým množstvím lidí.

 

 

Řevnice - gastronomická perla nejen pro vodáky

Vaší pozornosti rozhodně nesmí ujít městečko Řevnice, které leží kousek za Karlštejnem a je ideálním místem na odpočinek dál od davu turistů. V Řevnicích v poslední době vyrostlo spoustu nových gastronomicky zajímavých podniků.

 

Skvěle se najíte například v příjemném prostředí restaurace Corso, která se nachází přímo na náměstí v nejstarším domě v Řevnicích. Milovníky dobrého jídla potěší moderní menu inspirované italsko-asijskou kuchyní. Po dobrém jídle si můžete dopřát sladkou tečku v místní cukrárně Koníček, odkud si odnesete krom dobrých zákusků také dobrý pocit z pomoci druhým. V kavárně totiž pracují lidé s různým typem zdravotního znevýhodnění. Pokud patříte mezi fanoušky piva, určitě navštivte originální bistro Kůlna, kde můžete ochutnat pivo z lokálních minipivovarů. Nebo zavítejte do nově otevřeného pivovaru u nádraží, kde vaří ryze Řevnické pivo.

 

Po jídle se můžete projít k jedinečnému lesnímu divadlu, které bylo v Řevnicích postaveno před více než sto lety. Vydat se můžete také na procházku brdskými lesy k zapomenutému lomu Babka, který leží jen kousek za Řevnicemi.

14.06.2019 - V Česku - autor: Sára Cigánková - 12058x

Související články

  1. Za rodným domem Antonína Dvořáka
  2. Druhá cyklistická sezóna v CHKO Brdy zahájena
  3. Výlet na kole na zámek Loučeň poučí i potěší
  4. Českým Krasem ze Srbska do Ameriky a zase zpět
  5. Českým krasem: Po stopách českých králů
  6. Od zámku v Brandýse podél Labe
  7. Z Votic do Prčic jako nic
  8. S dětmi do zámeckého parku ve Veltrusech
  9. O nejlepšího vrchaře Středních Čech
  10. Za cyklistikou do Polabí až s 50% slevou

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama