Výlety

Údolím Roklanského potoka k Poledníku a přes slatě zpět

Údolím Roklanského potoka k Poledníku a přes slatě zpět

Prudké svahy 1315 m. n m. vysokého Poledníku modeloval ledovec, zatímco on se vydal dolů, my se vydáme nahoru. Pojedeme romantickým údolím Roklanského potoka, zapotíme se cestou na Poledník, prohlédneme si Tříjezerní slať a odpočineme si na stezce podél Vchýnicko-Tetovského kanálu.

 

Výchozím místem 40 km dlouhého okruhu je šumavská Modrava, nevelká osada v srdci národního parku a skvělé výchozí místo pro cyklistické i turistické výlety.

Návštěvníci Modravy ocení velké parkoviště, zastávku autobusu i cyklobusu v místě, několik možností občerstvení a ubytování, dvě vlídná informační centra a kousek za Modravou i maličké nouzové nocoviště pro turisty i cykloturisty, kteří se rozhodli projet či projít Šumavu s „plnou polní“.

 

Údolím Roklanského potoka na Poledník (0 – 12,5 km)

Z turisty hemžící se Modravy vyrážíme po červené turistické značce a cyklotrase č. 2113 směrem Rybárna a Javoří pila. Za mostem přes potok nás čeká první kratší stoupání, míjíme nenápadné nouzové nocoviště (od cesty lze vidět jen „Toiky“) a začínáme se kochat romantickým údolím kdysi splavného Roklanského potoka, který je jedním z přítoků Křemelné. Cestou míjíme Rybárenskou a Šáreckou slať, projíždíme kolem rozcestníků Rybárna, Javoří pila až k rozcestí Tmavý potok.

 

Celá cesta údolím Roklanského potoka je velmi příjemná, po levé straně nás provází průzračný potok a rozcuchané šumavské louky a mokřady, po levé straně je les. V místě zvaném Tmavý potok se však s romantikou na nějakou dobu rozloučíme, neboť nás čeká vydatné stoupání.

 

I nadále sledujeme trasu č. 2113, prudší stoupání střídají pozvolnější úseky po vrstevnici. Míjíme rozcestí Za Oblíkem, rozcestník Vaňkova cesta a Bavorská cesta, k poslednímu prudšímu kopci prvního úseku trasy nás nasměruje ukazatel na Předělu a později odbočka na Poledník (zde se již můžeme těšit na příjemné občerstvení a rozhlednu).

 

Z Poledníku k plavebnímu kanálu (12,5 – 26,5 km)

Rozhledna Poledník má poněkud netypický design; je to pravděpodobně dáno tím, že stavba byla před rokem 1989 střeženým vojenským objektem. Později byla budova přebudována na rozhlednu a přistaven srub s občerstvením a pěkné odpočívadlo s krytým krbem. O mnoho let později bylo pod rozhlednou zřízeno maličké nouzové nocoviště.

 

Cesta z Poledníku je rychlá, vzhledem k terénu a sezónnímu množství turistů buďte, prosím, při sjezdu opatrní a ohleduplní. Od rozhledny sjíždíme opět na Předěl, odtud však pokračujeme po šotolinové cestě vlevo, i nadále po č. 2113 a červené značce. Cesta povede převážně lesem, nebo spíš tím, co z lesa po kůrovcové kalamitě zůstalo. Po 4 km se ocitáme u zvané odbočky Liščí díry, odkud lze „zaskočit“ k ledovcovému Prášilskému jezeru (cca. 1 km). Od odbočky pokračujeme i nadále po trase č. 2113 přes Slunečnou-samoty až do místa zvaného Gruberg. Zde odbočujeme doprava na silnici (cyklotrasa č. 33) a pokračujeme velmi pohodlnou silničkou mezi lesy a březovými remízky k rozcestníku Velký Bor (je zde parkoviště). Od rozcestí jedeme i nadále po silnici a cyklotrase č. 33 (Otavská), ta se na chvíli od silnice oddělí, aby se k ní po čase opět přimkla a dovedla nás až k plavebnímu kanálu u osady Srní-Mechov.

 

Nahoru na Tříjezerní slať a podél potoka zpět na Modravu (26,5 – 40 km)

Začátek posledního úseku cesty je krásný, jedeme proti proudu starého plavebního Vchynicko-Tetovského kanálu, stoupání je sotva znatelné, cesta velmi malebná. Projíždíme kolem odbočky přes most k bývalé Hauswaldské kapli se zázračným pramenem (velmi zajímavý moderní design). Na kole se však k prameni nesmí – a tak je výhradně na vás, zda jste ochotni kolo 500 m tlačit do kopce. Od odbočky i nadále pokračujeme proti průzračnému toku kanálu až k rozcestí Sätzův les. Zde opustíme poklidnou rovinatou cestu a vyrážíme do kopce po cyklotrase č. 2117 a žluté značce.

 

Stoupání k Tříjezerní slati je dlouhé. Odměnou nám však budou tři temná slaťová jezírka a dlouhý sjezd směrem Modrava. U „Tříjezerky“ je nutné kolo před vstupem na dřevěné chodníčky naučné stezky odložit (zamknout) a až poté si lze krátkou naučnou stezku prohlédnout. Cesta od slatí je jednoduchá; dolů „pofrčíte“ po cyklotrase č. 2122 k již známému rozcestníku Rybárna a vychutnáte si poslední poklidné kilometry podél Roklanského potoka. Vzhledem k oblíbenosti trasy, buďte, prosím, při sjezdu k Rybárně ohleduplní!

 

Start i cíl: Modrava

Délka trasy: 40 km

Obtížnost: středně náročná

Povrch: silnice, zpevněné štěrkové a šotolinové cesty

Vhodné kolo: horské, trekingové

Občerstvení: několik restaurací na Modravě, občerstvení na Poledníku (v sezóně grilují)

Doprava: auto, v sezóně cyklobus

Mapa: KCT č. 65 (turistická), SHOCart č. 155 (cyklistická)

Zajímavosti a související odkazy:

 

26.08.2013 - V Česku - autor: Martina Machová - 12432x

Související články

  1. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  2. Lucie a Michal zvou na premiérový Podzimní Cyklofest
  3. Šumavu projedete nově po cyklostezce z Gerlovy Hutě až do Srní
  4. Modravská osmička přes dvě Kvildy
  5. Kašperskohorský okruh po šumavských silnicích a stezkách
  6. Nouzová nocoviště na Šumavě aneb jedeme „na těžko“
  7. Šumavskými hvozdy k pramenům Vltavy
  8. Z Vyššího Brodu za rakouskými větrníky
  9. Šumava řeší dilema: cyklisté nebo tetřev hlušec?
  10. Na nejvyšší horu Blanského lesa

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama