Články

Ultramaratonec Božák pojede Závod okolo Irska i díky fanouškům

Ultramaratonec Božák pojede Závod okolo Irska i díky fanouškům

Rožnovský ultramaratonský cyklista Svaťa Božák se už v neděli 26. srpna postaví na start 2150 kilometrů dlouhého Závodu okolo Irska. V crowdfoundingové kampani mu na účast přispěli fanoušci na Startovači.

 

Závod okolo Irska je jedním z významných evropských ultramaratonů. Měří 2150 kilometrů a ještě nikdy ho žádný český cyklista nedokončil. Jede se nonstop a časový limit na zdolání trasy je 132 hodin.

Svaťa Božák vloni podruhé dokončil RAAM

Pokud na kole jezdíte, možná to pro vás zní až šíleně. Ale jsou mezi námi cyklisté, kteří takové výkony absolvují i opakovaně. Třeba právě Svaťa Božák, jenž má ve svém palmares už několik úspěšně dokončených ultramaratonů. Navíc při nich zaznamenal už několik skvělých výsledků. Race around Austria, který je prý nejnáročnějším ultramaratonem v Evropě, dokončil na 3. místě. Druhý byl v Race around Central Europe, zvládl i Race around Slovenia a jako první Čech se nejen nominoval, ale i úspěšně dokončil slavný RAAM, závod napříč USA. Vloni si účast v Americe zopakoval a závod na 4960 kilometrů dokončil na skvělém 5. místě.

 

Svaťa Božák není profesionálním sportovcem. Chodí do práce jako každý jiný a má rodinu, která má pro jeho vášeň rovněž velké pochopení. Jenže ani výrazné úspěchy nejsou zárukou pokrytí nákladů na další akce. Asi vás nepřekvapí, že utáhnout účast v podobných ultramaratonech je náročné i finančně. Už při poslední účasti na RAAMu se ale Svaťovi povedlo kromě sponzorů oslovit i drobnější přispěvovatele, a to prostřednictvím kampaně na "prodej mil". Fanoušci za drobný obnos dostali dárek v podobě limitované edice ponožek a jejich jméno pak projelo Ameriku na doprovodném voze závodníka.

 

Unikátní způsob jak pokrýt financování závodu se rozhodl Božák zopakovat a s pomocí fanoušků se chtěl vydat na další prestižní evropský ultramaraton: Race Around Ireland. Vyhlásil kampaň na Startovači.cz, kde se mu od drobných dárců povedlo vybrat více než 100% požadované částky. Cíl je tedy splněn a rožnovský ultramaratonec může na konci srpna vyrazit do Irska za další výzvou.

I takto vypadá trénink na Race Around Ireland: 17x na Lysou horu během 24 hodin

"Je to neskutečné, všem děkuji! Jsou to Srdcaři s velkým S. Moc si takové podpory vážím a taky cítím velkou zodpovědnost. Ale věřte, že udělám maximum," ujišťuje Svaťa Božák. Na závod se připravoval v Chorvatsku, kde i několikrát za den zdolal dlouhé stoupání na horu Sv. Jure, i doma na Valašsku, kde 17x během 24 hodin vyjel na Lysou horu.

Držíme palce, Svaťo!

 

 

04.08.2018 - Sport - autor: Tomáš Gladiš - 4221x

Související články

  1. Ultramaratonec Svaťa Božák znovu míří na Race Across America
  2. Když žena poráží muže
  3. Ultramaratonec Svaťa Božák skončil třetí v závodě okolo Rakouska
  4. Historie rekordu v počtu ujetých kilometrů za jeden rok
  5. Padne rekord v počtu ujetých kilometrů za 1 rok?
  6. Tortour 2014: nejtěžší nonstop cyklistický závod světa
  7. Kniha ultramaratonce Svati Božáka o RAAM jde do tisku
  8. Beseda s ultramaratoncem Božákem
  9. Svaťa Božák je za půlkou RAAM
  10. Ultramaratonec Božák pojede závod napříč USA

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama