Výlety

Z Rakovníka na hrad Krakovec aneb ať žijí duchové!

Z Rakovníka na hrad Krakovec aneb ať žijí duchové!

Rakovník je pěkné město, Krakovec krásný hrad – co dodat? Nasedat! Čeká nás příjemných 33 km, nejprve po červené turistické značce, potom po klidných silničkách III. třídy.

Roku 1286 se z malé osady Rokytno stává město, počáteční „R“ v názvu zůstává zachováno, avšak zbytek bude po dlouhá staletí jiný. Město Rakovník, ze kterého budeme vyrážet, a kam se budeme z pěkného výletu i vracet, má bohatou husitskou historii, a tak v něm najdeme celou řadu pamětihodností. Rakovník leží zhruba 60 km západně od Prahy v zalesněné romantické krajině CHKO Křivoklátsko.

 

Z Rakovníka na hrad Krakovec (0 – 14,5 km)

Vyjíždíme z centra Rakovníka, z pěkného Husova náměstí. Značení trasy je takřka polovinu cesty velmi jednoduché; až k hradu Krakovci jedeme po červené turistické značce. Míříme k obci Lubná (kostel sv. Jiří a pěkná zvonička u kostela) a pokračujeme směrem Malinová. V nohách máme první stoupání a můžeme se těšit na další, neboť právě Malinová je nejvyšším bodem prvního úseku naší cesty. Krajina je mírně zvlněná, projíždíme převážně mezi poli. Za Malinovou budeme míjet nedaleký Polský rybník, odkud nás červená značka nás dovede do maličké Zhoře. Ze Zhoře pokračujeme asi 2 km přes osadu Nový Dvůr až k hradu Krakorec.

Pokud bychom si chtěli cestu trochu zkrátit, můžeme ze Zhoře ke Krakovci dojet po nepřehlédnutelné asfaltové silničce.  Krakovec není jen hrad, ale i obec, a tak budeme cestou k hradu projíždět poklidnou křivoklátskou vesničkou. Mnohé z nás Krakorec uvítá zvláštním pocitem „déjà vu“. Nemohou za to však minulé životy, ale duchové! Přesněji řečeno jeden z nejpůvabnějších českých filmů pro děti „Ať žijí duchové“, který se tu kdysi natáčel. Ale to tu ještě nestál unikátní dřevěný most, který byl dokončen v roce 2005. A pozor, nebyl by to Krakovec, kdyby se nestavělo poněkud jinak. Tentokráte sice bez pomoci skřítků, ale taky bez pomoci moderní techniky!

 

Z Krakovce po silničkách zase zpět (14,5 – 33 km)

Za zády zanecháme Krakovec a plni dojmů vyrážíme severním směrem po velmi klidné silničce. Cestou projíždíme menšími vesnicemi, míjíme Krakov, vesničku Malinová a Hvozd. Silnice není frekventovaná, vede mezi poli a loukami, projíždíme již známou Malinovou, ze které je to zhruba 2 km po stále stejné cestě až do vesničky Hvozd založené už ve 13. století! Ve Hvozdu je malá ekofarma Hvozd, kde je možné nejen koupit mléko, zajít na exkurzy, ale také přenocovat. Z Hvozdu se vydáváme údolím Tyterského potoka, po silnici mířící jihovýchodně (z našeho pohledu doprava) na Panoší Újezd. Do obce s pěkným kostelíkem nezajíždíme, ale pokračujeme po silnici č. 233 do Pavlíkova. Jedeme přímo po hranici CHKO Křivoklátsko, až na místo zvané Křižovatka – je zde opravdu křižovatka 5 silnic. My si vybereme tu jedinou mířící na sever (z našeho pohledu doleva a do kopce) do Pavlíkova. V Pavlíkově je pěkný kostelík a také maličká Výstavní síň Jiřího Anderleho na místním úřadě. Z Pavlíkova budeme pokračovat po silnici č. 233 až do Rakovníka.

 

Start i cíl: Rakovník

Délka trasy: 33 km

Obtížnost: lehká

Povrch: zpevněné stezky pro pěší, silnice

Vhodné kolo: trekkingové, horské

Občerstvení: několik restaurací v Rakovníku, restaurace v Krakovci, restaurace ve Hvozdě

Doprava: auto, vlak

Zajímavosti: hrad Krakovec, Výstavní síň Jiřího Anderleho v Pavlíkově, město Rakovník

Mapa: Kartografie č. 112, KČT č. 33

Související odkazy: www.krivoklatsko.cz, www.obec-malinova.cz , www.hrad-krakovec.cz, www.krakovec.cz (obec), www.hvozd.cz, farmahvozd.webpark.cz (ekofarma Hvozd), www.panosi-ujezd.cz, www.pavlikov.cz

22.10.2012 - V Česku - autor: Martina Machová - 17593x

Související články

  1. Za rodným domem Antonína Dvořáka
  2. Údolím řeky Berounky do přírody, za historií, i skvělou gastronomií
  3. Druhá cyklistická sezóna v CHKO Brdy zahájena
  4. Výlet na kole na zámek Loučeň poučí i potěší
  5. Českým Krasem ze Srbska do Ameriky a zase zpět
  6. Českým krasem: Po stopách českých králů
  7. Od zámku v Brandýse podél Labe
  8. Z Votic do Prčic jako nic
  9. S dětmi do zámeckého parku ve Veltrusech
  10. O nejlepšího vrchaře Středních Čech

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama