Výlety

Z Vyššího Brodu za rakouskými větrníky

Z Vyššího Brodu za rakouskými větrníky

Teprve po pádu „Železné opony“ se můžete na kolech vydat od Lipna podél rakouských hranic do dříve zakázaného prostoru. Vyjedete za nádhernými výhledy na největší českou vodní nádrž i na daleké Alpy. A tím výčet zajímavostí zdaleka nekončí!

Jako místo startu 56 kilometrů dlouhé trasy, jež se hodí pro horská a krosová kola, volíme Vyšší Brod. Město s necelými třemi tisíci obyvateli je nejjižněji položenou českou obcí, v níž navíc začíná splavnost Vltavy. Město leží v místě historického brodu přes Vltavu, kudy vedla středověká kupecká stezka. Patrně ve 12. století vznikla v tomto místě osada v majetku Rožmberků a právě Vok I. Z Rožmberka, který mimochodem leží jen přes kopec, tu založil roku 1259 cisterciácký klášter, jenž je dnes jedním z velkých turistických lákadel městečka. Vyšší Brod byl v minulosti jedním z měst, do jehož života silně zasáhla totalitní izolace a „Železná opona“. Po revoluci však město zase ožilo a prochází jím silnice do rakouského Bad Leonfeldenu (budete-li mít v tomto kraji více času, určitě doporučujeme k návštěvě – velmi hezké lázeňské město).

 

 

Z Vyššího Brodu se vydáme táhlým výjezdem okolo kláštera po žluté turistické značce (náročnější varianta) a nebo pohodovější cyklostezkou č. 1033 směrem na Mnichovice. Dále po značce žluté barvy pokračujeme do bývalých Kapliček, kde ještě před stoletím žilo několik set obyvatel především německé národnosti. Dojet sem z Mnichovic můžete i po asfaltové silnici (cyklostezka č. 1033) místy, kde stávaly další osady Hodoň a Krásná Pole. Během cesty po žluté značce se ale přiblížíte větrným elektrárnám na rakouské straně hranice na vrcholu Hirschenstein.

 

 

Po výjezdu na hřeben na vás čeká zasloužený táhlý sjezd z Kapliček do Spáleniště, a to přes další dvě bývalé osady Dobřín a Lhota. U Spáleniště je vyhlášena přírodní památky pro místní komplex pramenišť a mokřadů v nivě Horského potoka. Pokračujeme po staré asfaltové cestě na Pasečnou, a to doslova po stopách ostnatých drátů bývalé „Železné opony“. Zajímá-li vás architektura, zajeďte si odtud do bývalé osady Pernek, kde si můžete prohlédnout soubor hornorakouských patrových zděných domů z konce 18. a 19. století. Naše cesta ale směřuje dál stoupáním do osady Svatý Tomáš po cyklotrase č. 1021.

 

 

Svatý Tomáš leží ve výšce 995 metrů nad mořem. V osadě dnes žijí trvale dvě desítky obyvatel, ačkoliv dříve to byl desetinásobek. Obyvatelstvo bylo odtud v roce 1945 vystěhováno a opuštěné domy byly zbořeny. V roce 1950 se zde usadila vojenská jednotka, byla zde postaveny kasárna a domy pro důstojníky. Jen náhodou se zachoval zdejší krásný poutní kostel Božího těla z roku 1347, který armáda používala jako skladiště (po roce 1990 se dočkal opravy a od roku 1997 se v něm jednou za měsíc konají bohoslužby). Na místě bývalého zámečku, který v 90. letech minulého století, dnes stojí soukromý horský hotel (www.hotel-svatytomas.cz).

 Za návštěvu, když už na Svatý Tomáš vyjedete, stojí nedaleká zřícenina Vítkův kámen (více na www.vitkuvhradek.cz), která se tyčí nad osadou jen pár stovek metrů od ní. Je to nejvýše položený hrad v České republice (1053 metrů nad mořem). Byl postaven ve 13. století Vítkem z Načeradce a v historii je zapsán mimo jiné jako místo, kde byl (byť na jediný den) vězněn král Václav IV. Postupem času se hrad dostal do rukou Schwarzenbergů, ale záhy pak vyhořel a zůstal pustý. Za komunismu se v něm usadila československá armáda, která si z hradního paláce udělala pozorovatelnu a nedaleko hradu zřídila radarovou základnu. Po odchodu armády se majitelem hradu stala obec Přední Výtoň a objekt zpřístupnila veřejnosti.

Ze Svatého Tomáše trasa rychle klesá do údolí k hladině vodní nádrže Lipno. Do Frymburka se můžete dostat z Frýdavy přívozem a pak pokračovat do Lipna nad Vltavou podél vody. Náruživí cyklisté mohou z Frýdavy dojet po silnici až na hráz a do Lipna nad Vltavou a nebo se z Frymburka po využití přívozu vydat náročnější cestou po Šumavské magistrále stoupáním na Plískov. Nad Frymburkem se u vrcholu Kaliště (993 m n. m.) nachází proslulá vyhlídka s výhledy na hřebeny Alp.

Z Lipna nad Vltavou vás čeká už jen pohodový úsek po Šumavské magistrále kaňonem Vltavy podél proslulé Čertovy stěny a vodní nádrže Lipno II zpět do Vyššího Brodu. Odměnit se můžete v některé z místních restaurací a třeba i pivem domácí výroby v pivovaru U Jakuba.

Trasa: Vyšší Brod – Mnichovice – Kapličky – Spáleniště – Pasečná – Svatý Tomáš – Frymburk – Lipno nad Vltavou – Čertova stěna – Vyšší Brod (převýšení cca 1100 metrů)

 

10.05.2012 - V Česku - autor: Tomáš Gladiš - 10652x

Související články

  1. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  2. Lucie a Michal zvou na premiérový Podzimní Cyklofest
  3. Písečtí cyklisté usilují o vybudování trailu v Píseckých horách
  4. Šumavu projedete nově po cyklostezce z Gerlovy Hutě až do Srní
  5. K nové rozhledně na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce
  6. Vrchařská koruna jižních Čech 2015
  7. Modravská osmička přes dvě Kvildy
  8. Rovinky a silnice z jihočeské Lomnice nad Lužnicí
  9. Údolím Roklanského potoka k Poledníku a přes slatě zpět
  10. Kašperskohorský okruh po šumavských silnicích a stezkách

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama