Výlety

Za pravými frgály jeďte na Valašsko

Za pravými frgály jeďte na Valašsko

Tajemství jejich výroby se na Valašsku dědí z generace na generaci. Pro cyklisty, kteří zamíří na Valašsko třeba trávit cyklistickou dovolenou, nejsou typické frgály ničím neznámým. Naopak, mnozí se sem vracejí i kvůli nim...

Těžko se tomu dnes věří, ale úplně původně byl na Valašsku pojem "frgál" vyhrazen pro nepovedený koláč. Jednodušeně řečeno zmetek. Ti z vás, kdo už ale toto sladké pečivo ochutnali, se nad tím ale dnes již jistě budou podivovat.

Frgál, nebo někdy také "valašská pizza", je tradiční druh sladkého pečiva, který je společně se slivovicí nebo valašskou kyselicí jakousi živoucí a hlavně velmi dobrou pamětihodností Valašska. Pekly se vždy při určitých slavnostních příležitostech jako byly svatby nebo lidové slavnosti. Jde ve své podstatě o koláč z kynutého těsta se sladkou náplní a drobenkovou posypkou. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je pouze s jednodruhovou náplní. Mezi tradiční příchutě patří frgál makový, tvarohový, povidlový a hruškový. Objevují se ale i další, jako meruňkový, jahodový nebo s ostružinovou náplní. Dnes se o frgálech mluví zpravidla jako o sladkém pečivu, dříve se na Valašsku ale pekly i s kysaným zelé nebo červenou řepou, na což už ale dnes prakticky nenarazíte.

 

Protože první zmínky o frgálech pocházejí z 18. století a jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, obdrží valašský frgál během několik týdnů evropskou ochrannou známku pro typické regionální pečivo. Znamená to tedy, že takto označované pečivo musí pocházet z Valašska a jeho výrobce musí dodržet postup výroby nebo specifika náplní. V současné době se výrobou frgálů zabývá jen asi desítka pekařství na Valašsku.

 

Vlastní výrobu frgálů rozjel i Resort Valachy

Nepříliš početnou skupinu výrobců frgálů na Valašsku nově rozšířil další producent - Resort Valachy, sdružující trojici hotelů ve Velkých Karlovicích. Zahájil vlastní pekařskou výrobu, ze které zásobuje své hotelové restaurace. Zároveň frgály začal nabízet na prodej také všem návštěvníkům regionu. Lidé je mohou zakoupit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

„Projekt výroby vlastních frgálů jsme dlouho zvažovali, není totiž jednoduché ji skloubit s běžným chodem hotelové kuchyně. Dosud jsme proto frgály ke snídaním pro naše hotely nakupovali od regionálních pekařství. Hosté se nás ale často ptali na možnost koupit si frgál domů a když se nám navíc nedávno podařilo zaměstnat zkušenou pekařku, rozhodli jsme se pro vlastní produkci. Klademe důraz na krajovou gastronomii a regionální produkty, takže výroba vlastních frgálů je dalším logickým krokem,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla. „Zatím pečeme dva dny v týdnu - v pátek a sobotu, aby si čerstvé frgály mohli odvážet víkendoví hosté. Pokud ale bude zájem nebo ve vrcholné letní a zimní sezóně můžeme produkci rozšířit i na další dny,“ doplnil Tomáš Blabla.

 

Resort Valachy sdružuje hotely Lanterna, Horal a Galik se dvěma relaxačními centry a Ski areálem Razula v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích, u slovenské hranice. Profiluje se zejména důrazem na kvalitní wellness a rodinnou dovolenou, ale také na typickou valašskou gastronomii. Pořádá mj. známý Karlovský gastrofestival, jehož součástí je i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

Resort Valachy vyrábí frgály čtyř nejtypičtějších a nejoblíbenějších příchutí – tvarohový, hruškový, makový a povidlový. Vše probíhá v souladu se zásadami, které bude za několik měsíců vyžadovat ochranná známka Evropské unie. Pekařky za jednu směnu vyrobí až 150 frgálů.

Po výrobě frgálů plánuje Resort Valachy také vlastní produkci medu. Ten se v hotelech používá nejen v rámci bufetových snídaní a při vaření, ale také v relaxačním centru Wellness Horal k saunovým rituálům. Zde se uplatňuje jako tělová maska nebo v kombinaci s mletou kávou či solí jako peeling. Měsíčně se průměrně spotřebuje až 50 kilogramů medu. „Vlastní produkce medu pro nás bude znamenat úsporu, navíc můžeme hostům nabídnout další vlastní produkt z naší čisté přírody. Počítáme s tím, že jej budeme prodávat i jako suvenýr,“ dodal Tomáš Blabla.

Celkem osm úlů je již umístěno nad jednou z místních luk, které jsou ve zdejší Chráněné krajinné oblasti Beskydy typické bohatým lučním porostem. Nyní se čeká, jestli se přes zimu včelstvo ujme. „Pokud budeme úspěšní, můžeme mít vlastní med již v červnu 2014,“ uzavřel Tomáš Blabla.

 

Rázovité Valašsko nabízí výborné terény a široké možnosti pro vyznavače všech druhů cyklistiky. Najdete tu táhlá údolí, ale i prudké kopce a hřebenové trasy úžasnými s výhledy na českou i slovenskou stranu hranice. Můžete se vydat na rovinatou trasu podél řeky Bečvy, kolem které vyrostla Cyklostezka Bečva. A nebo si zařádit v Bikeparku Kyčerka, kde jsou připraveny traily pro horská kola a kolo si tu můžete i půjčit. Nedotčená příroda, typická architektura, srdeční lidé a vynikající kuchyně vás nadchnou.

 

Foto: Resort Valachy a archiv redakce

 

01.11.2013 - S dětmi - autor: redakce - 13482x

Související články

  1. Vrchařská koruna Valašska letos i s beneficí
  2. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  3. Vrchařská koruna Valašska pokračuje v překonávání rekordů
  4. Vrchařská koruna Valašska 2016 bude rekordní
  5. Účastníci a příznivci Vrchařské koruny Valašska se sešli na Soláni
  6. Vrchařská koruna Valašska 2016 startuje 2. dubna
  7. Vrchařská koruna Valašska 2016: zážitky i poznání
  8. Ve Velkých Karlovicích si můžete na výlety půjčit elektrokolo
  9. Novinky pro cyklisty ve Zlínském kraji a na východní Moravě
  10. Resort Valachy chystá na léto novinku – originální Fotostezku

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama