Výlety

Zimní dovolená na kole? V teple a daleko!

Zimní dovolená na kole? V teple a daleko!

Není již neobvyklé, že místo obligátní zimní dovolené na horách, balí zmrzlí Češi plavky a letí k moři. Jenže zabalit si můžeteklidně také kolo. Některé dobrodružněji zaměřené „cestovky“ pořádají prakticky celou zimu exoticky laděné cyklozájezdy do krajin zámořských, exotických a pro duše toulavé velmi vábivých.

Co tahle opustit na chvíli mrazivou bílou stopu i rodnou hroudu a vyrazit na kole třeba do hornatého Chile, lemujícího pobřeží Tichého oceánu? Nebo snad raději zavítáte na úchvatný zelený Nový Zéland? Či spojíte koupání na plážích s cyklistikou na žhavé a temperamentní Kubě? Nebo si střihnete „treky“ okolo rýžových polí ve Vietnamu? Vše je lákavé a troufám si říci lákavější, než kopa často zbytečných vánočních dárků či nové kolo, které stejně za rok ztratí hodnotu, nebo vám ho někdo, na rozdíl od zážitků, ukradne.

S „cestovkou“ nebo na vlastní pěst?

 Sice se jednou s novými věcmi začít musí, ale patříte-li tak jako já k evropským patriotům, kteří byli na vlastní pěst na kole nejdále v Dánsku, a to ještě před tím, než propadli podmanivému kouzlu Dolní Lužice a Maďarských vinic, možná se budete náročného cestování s kolem v letadle jednoduše bát. Jiná je situace, kdy dáte vale práci, byt pronajmete kamarádům a letíte se „cyklotoulat“ po světě, v takovém případě vám odvaha rozhodně nechybí a otázka dopravy s čímkoliv a kamkoliv je pouze dílčím problémem. V případě nás, cestovatelsky konzervativnějších cyklistů, bude pravděpodobně lepší, pro cestování za cyklistickou i exotikou využít služeb některé z dobrodružněji laděných cestovních kanceláří ( www.kudrna.cz, www.bikeholidays.eu).

Kam až zajít (zaletět)

Zajít lze, pokud máte čas a finance, samozřejmě velmi daleko. Čas potřebujete proto, že za oceán se nejezdí na týden, ale spíše na 2 - 3 týdny až měsíc (čím dál cílová oblast leží, tím bývá zájezd delší). Finanční otázka je vcelku jasná. Největší část vašich vynaložených financí spolkne doprava, náklady a samozřejmě marže cestovní kanceláře. Náklady na cyklistické živobytí, které není zahrnuto v ceně zájezdu nebývá např. ve Vietnamu či v zemích jižní Ameriky nijak závratné, obvykle tam vystačíte s menším obnosem než na daný časový úsek u nás.

Oblíbené zimní „cyklodestinace": Maroko, Kuba, Vietnam, Nový Zéland, Dominikánská republika, Patagónie

Organizace zájezdů aneb nebojte se, bude o vás postaráno (pokud chcete)

Pokud jste odhodlání místo hor a sněhu okusit něhu exotických cyklostezek, měla by vás dobrá cestovní kancelář rozmazlovat: se vším poradit, doporučit očkování, zajistit pojištění, poskytnout seznam potřebného vybavení, a to jak osobního tak i náhradního technického vybavení pro kolo.

Při pátrání po tom, co je zahrnuto v ceně zájezdu, zkontrolujte nejen letenky (je v ceně i poplatek za letecký transport kola?) a služby průvodce, ale také to, zda je i v místě nějak zajištěna doprava, popř. doprovodné nebo podpůrné vozidlo, informační materiály (mapy – ne všechny jednoduše seženete u nás), jak je zajištěno ubytování (pokud budete spát ve stanech, obstará a půjčí vám je „cestovka“, nebo je musíte přibalit do letadla?). Jak je to se stravováním ve volné přírodě? Musíte si jídlo nakupovat, nebo vám vše zajistí cestovní kancelář, např. vám budou vařit v tzv. polní kuchyni)? Lze si v případě únavy či z jiných důvodů denní trasy nějak zkrátit (podpůrné vozidlo), nebo je dokonce možné cestovat i bez průvodce?

Pro náročné, ambiciózní sportovce: najíždění kilometrů v teple

 

Patříte-li mezi nadšené amatérské závodníky a důležitější než poznávání exotických krajin je pro vás sportovní výkon a dobrá forma pro nadcházející sezónu, kvalitní odborné zázemí a vedení, možná vás potom osloví možnost „najíždět“ své první kilometry v teple pod vedením a dohledem trenéra. Ten vám bude schopný poradit, povzbudit vás a hlavně vám ukázat jak by mělo takové správné „najíždění“ vypadat. V ceně obvykle bývají kromě letenky, ubytování a stravování i trenérské služby, přednášky, někdy dokonce také některé regenerační procedury (masáže). Cyklistické kempy v teple pořádají např: www.trisportteam.cz, www.alltraining.cz.

Užítečné informace:

Členy Asociace cestovních kanceláří naleznete na www.ackcr.cz

03.12.2010 - Zájezdy a dovolené - autor: Martina Machová - 13250x

Související články

  1. ČeskOOkolo - jedinečný cyklozážitek napříč Českem
  2. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  3. 3 tipy na skvělé cyklotrasy v Evropě
  4. Služby, ubytování a MTB na Lago di Garda
  5. Dovolená na kole se zahraniční cestovkou
  6. 11 tipů na exotickou dovolenou na kole
  7. Britové budují areál pro cyklisty

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama