Výlety

Podél Rožnovské Bečvy po Cyklostezce Bečva

Podél Rožnovské Bečvy po Cyklostezce Bečva

Od pramenů Bečvy až po její soutok s Moravou se mohou od letoška cyklisté vydat bezpečně po stejnojmenné cyklostezce. Páteřní trasa dlouhá 141 km byla na jaře dovedena až do Horní Bečvy.

Pod vrcholem hory Vysoká, která se tyčí do výše 1024 metrů nad mořem, pramení dvěma prameny řeka Bečva. Na jižních svazích hory pramení Vsetínská Bečva, na severních Rožnovská – obě se pak spojují v jednu řeku ve Valašském Meziříčí, která pak po šedesáti kilometrech ústí do Moravy. Naposledy se Bečva celému národu znovu zapsala do paměti letošními ničivými květnovými povodněmi. Jejich následky už jsou ale povětšinou odstraněny, a tak redakce Kolo.cz vyrazila projet cyklostezku, která je po Bečvě pojmenována.

 Cyklostezka Bečva je součástí takzvané první cyklodálnice C1. Začátkem června byl po letech čekání slavnostně otevřen nový úsek, který propojil Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Horní Bečvu. Právě tato přibližně 30 km meřící část Cyklostezky Bečva, jejíž vybudování trvalo rok a spolklo zhruba 125 miliónů korun (většinu z evropských fondů), nás tedy přirozeně zajímala. Dala totiž cyklistům možnost dostat se pohodlně a bezpečně z údolí až do samého srdce Moravskoslezských Beskyd.

My jsme cyklostezku projeli v opačném směru, tedy z Horní Bečvy do Valašského Meziříčí. Tuto cestu bylo dosud možné absolvovat jen po poměrně frekventované silnici první třídy a nebo po jednom z hřebenů Beskyd, což je ale řešení vhodné spíše pro cyklisty ve velmi slušné kondici. Otevření nového úseku je tedy vítané nejen cykloturisty, ale i místními: „Všude okolo jsou kopce, což je pro rodiny s dětmi poměrně náročné. Okolo Bečvy tak velké převýšení není a i děti to zvládají. Navíc už se lidé z okolí nebojí jezdit do Rožnova do práce nebo do školy na kole, protože se zcela vyhnou provozu. Je to výborné, čekali jsme na to dlouho,“ neskrýval nadšení z nové cyklostezky Radim Herman z Prostřední Bečvy.

Povrch cyklostezky ještě září novotou a o tom, že tu stezka není dlouho, svědčí i drobné nedodělky. Nejde ale o nic, co by kazilo dojem z jízdy, nebo ohrožovalo bezpečnost cyklistů – ani na chvíli neváháme, kam máme jet, a to i přesto, že cyklostezka zatím není 100% vyznačena cedulemi s jejím novým logem. Ani asfalt zatím není v celé délce úseku, což je zatím limitací pro silničáře a bruslaře. Majitelé trekingových, krosových nebo horských kol ale mít strach nemusejí.

 

Cesta z Horní Bečvy přes Prostřední a Dolní Bečvu ubíhá pod koly „jako po másle“. Jedeme stále mírně z kopce, navíc s větrem v zádech a po upraveném povrchu. V úvodních kilometrech cyklostezka vede hned vedle hlavního tahu na Slovensko, ale pak se od silnice odkloňuje a přibližuje se k ní jen čas od času. Přejíždíme několik z více než deseti nových přemostění a lávek, před Rožnovem cyklostezka míjí nádherný golfový areál a hned za ním nabídnou cyklistům stín vzrostlé stromy, které je provázejí s krátkými pauzami až k proslulému rožnovskému skanzenu, tedy Dřevěnému městečku Valašského muzea v přírodě. To je velkým tahákem pro turisty z široka daleka a protože jsme v půlce úseku, je i možností k odpočinku od putování - www.vmp.cz.

Rožnovský úsek využívá dřívější cyklostezku parkem a pokračuje dál po nábřeží. Z Rožnova pod Radhoštěm pokračuje cyklostezka v těsné blízkosti řeky až do Zubří a stejně tak tomu zůstává i okolo Stříteže nad Bečvou a Zašové. Závěrečný úsek stezky do Valašského Meziříčí ještě není hotový – v tomto místě se stavby dotkla velká voda, která posunula slavnostní otevření úseku z 19. června na začátek prázdnin.

 

Cyklostezka Bečva projekt, který ocení cykloturisté i cyklisté, využívající kolo jako běžný dopravní prostředek. Slibuje po úplném dokončení možnost dojet z rovin Hané až k horským pramenům uprostřed Beskyd. Během svých celkem 141 km protíná Zlínský a Olomoucký kraj a nabízí možnost pokochat se malebnou krajinou a poznat nová zajímavá místa a turistické cíle.

Jedinou nevýhodou, a to především o víkendech, je paradoxně její hojné využívání – zatím se cyklostezka těší ohromnému zájmu cyklistů i in-line bruslařů, v blízkosti větších sídel ale přibývá i pěších. „Samotní lidé na procházkách mi nevadí. Ale že venčí psy na volno, bez vodítka, to mě nijak netěší. Zavání to průšvihem,“ podělil se o své dojmy z cyklostezky jeden z náhodně projíždějících cyklistů. Opatrnosti tedy není nikdy nazbyt.

 

Podrobná a přesná mapa cyklodálnice bude ještě letos na webových stránkách cyklostezky. Lidé si tam budou moci trasu virtuálně projet. Co nevidět by podél Vsetínské Bečvy měla být zprůjezdněna polovina připravované trasy v délce 20 km ze Vsetína do Halenkova. I o té vás samozřejmě budeme informovat.

http://www.cyklostezkabecva.com/

28.06.2010 - V Česku - autor: Tomáš Gladiš - 10911x

Související články

  1. Do Polska na svítící cyklostezku
  2. Vrchařská koruna Valašska 2016: zážitky i poznání
  3. Novinky pro cyklisty ve Zlínském kraji a na východní Moravě
  4. Zahájení Vrchařské koruny Valašska 2015 se blíží
  5. Rozhledna Maruška: nový cíl výletníků v Hostýnských vrších
  6. Vrchařská koruna Valašska 2015
  7. Z Valašského Meziříčí k přehradě Bystřička
  8. Na kole z Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny
  9. Zlín s Otrokovicemi a Lukovem spojily nové cyklostezky
  10. Za cyklistikou do Polabí až s 50% slevou

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama