Články

Pro cyklisty se na Šumavě nic nezmění

Pro cyklisty se na Šumavě nic nezmění

Rozsudek Nejvyššího správního soudu, rušící v Národním parku Šumava území s omezeným vstupem, nabyl právní moci. Turisté a lyžaři tak nesmí pouze do I. zóny ochrany přírody, cyklisté ale mohou jezdit i nadále jen na vyhrazených trasách a stezkách.

 

Správa Národního parku Šumava z důvodu ochrany přírody v roce 2009 po projednání s dotčenými obcemi omezila vstup do sedmi částí území v Národním parku Šumava o celkovém rozloze 6 850 ha, tedy 10 % z celkové rozlohy národního parku. Pohyb návštěvníků v území s omezeným vstupem byl umožněn pouze po turistických značených trasách. Podle Nejvyššího správního soudu, jehož rozhodnutí nabylo právní moci minulý týden, ale turisté do takzvaných klidových území na Šumavě opět mohou.

"Pro návštěvníky Národního parku Šumava to v praxi znamená, že mimo pěší a lyžařské turistické trasy se značením KČT je vstup pěších osob a osob na lyžích zakázán jen do I. zóny ochrany přírody," uvedla ve zprávě tisková referentka Správy NP a CHKO Šumava Jana Zvettlerová. Pro lyžaře navíc platí zákaz vstupu mimo lesní cesty do porostu vyplývající z ustanovení lesního zákona. Důvodem omezeného vstupu osob do uvedených území byla zejména ochrana živočichů citlivých na rušení (především kriticky ohroženého tetřeva hlušce) a živočichů s většími prostorovými nároky, pro které je Šumava významným útočištěm. Šumava je jediným územím v České republice, kde se vyskytuje životaschopná populace tetřeva hlušce. Kromě toho pokrývala území s omezeným vstupem místa s větším soustředěním citlivých stanovišť (např. rašelinné biotopy), kde je žádoucí regulovat pohyb návštěvníků na turistické značené trasy.

 

Cyklisté změny nepocítí

 Pro cyklisty nepřineslo rozhodnutí žádnou změnu. I nadále tedy lze dle návštěvního řádu jízdu na kolech na území národního parku provozovat mimo silnice a místní komunikace pouze v zastavěných územích a na trasách a stezkách vyhrazených návštěvním řádem. Podrobně rozepsané najdete tyto úseku v PDF verzi přílohy Návštěvního řádu na stránkách NP Šumava.

Cyklotrasy v NP Šumava jsou značeny v severozápadní části území symbolem cyklisty na dřevěných směrovkách. V jihovýchodní a centrální části (Novopecko, Stožecko, Borovoladsko, Kvildsko) na žlutých plechových směrovkách, podobně jako pěší trasy. Vedou většinou po pěších turistických cestách.

Na konci loňského roku byl otevřen čtvrtý úsek cyklostezky Gerlova Huť - Nová Hůrka - Prášily - Srní. Celková délka cyklostezky rozdělené do čtyř úseků je téměř 25 kilometrů a její přípravy započaly už v roce 2005. Stavba prvního pětikilometrového úseku z Gerlovy Huti do Nové Hůrky začala v roce 2006. Po tříleté přestávce byl roku 2009 postaven třetí úsek, který je dlouhý 6,9 km a vede od Vysokých Lávek do Velkého Boru - napůl cesty mezi Prášily a Srním. Na konci roku 2010 otevíraný čtvrtý úsek ve Velkém Boru navazuje a končí v Srní, Mechově. Přibylo tak dalších 4,2 km a oba úseky vytvořily mezi těmito obcemi nové kvalitní spojení pro cyklisty a lyžaře. Nově otevřená část cyklostezky za 23 miliónů korun vede většinou po staré historické cestě.

Stále ale zbývá postavit druhý, 10 km dlouhý, úsek této cyklostezky. Ten byl při přípravě rozdělen na část A a B, přičemž část B navazuje na konci třetího úseku u Vysokých Lávek a končí na Skelné. Do konce letošního roku má Správa obdržet stavební povolení. „Poslední část ze Sklené do Nové Hůrky na projektování teprve čeká. Dochází zároveň i ke změně v kofinancování stavby. Žádosti o podporu budou nově směřovat na adresu Operačního programu životního prostředí," upřesnil Josef Jiřička, manažer projektu.

Ačkoli legislativně bylo nyní území bývalých klidových zón s omezeným vstupem zpřístupněno, Národní park Šumava návštěvníky vyzývá, aby respektovali právo přírody na klid, nevstupovali do území mimo vyznačené cesty a nerušili zvěř.

Zdroj a foto: www.npsumava.cz

17.02.2011 - O čem se mluví - autor: redakce - 10946x

Související články

  1. Užijte si cyklodovolenou ve Středočeském kraji
  2. ČeskOOkolo - jedinečný cyklozážitek napříč Českem
  3. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  4. Lucie a Michal zvou na premiérový Podzimní Cyklofest
  5. Cyklomapa, která toho poví víc
  6. Pozvánka na Jarní Cyklofest 2018
  7. Za opravdovým poznáním: cyklozájezdy s CK Kudrna
  8. Do Polska na svítící cyklostezku
  9. 3 trasy pro letní výlety na elektrokole po krásách Česka
  10. Cestování na turistickém kole Kolos

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama