Výlety

Salzbursko na horském kole

Salzbursko na horském kole

Salzbursko je jedna z devíti spolkových zemí našeho jižního souseda. Tato oblast Rakouska s hlavním městem Salzburgem disponuje neuvěřitelnými čtyřmi tisíci kilometrů tras pro horská kola. Na své si přijdou vyznavači extrémních sjezdů i pohodové rodinné cykloturistiky.

Díky tomu můžeme o Salzbursku mluvit jako o skutečném cyklistickém ráji. Jsou zde fantastické cyklotrasy přes odlehlé horské louky i romantickými údolími, mnoho bike-parků láká s nápaditými traily, kde se stezky pro freeride postarají o ten správný adrenalin. Malebná krajina a vynikající podmínky pro mountainbiking jsou důvodem, proč je tato oblast jedním z center vrcholných světových podniků - o tom svědčí fakt, že v příštím roce se v Saalfeldenu a Leogangu bude konat mistrovství světa horských kol.

Region Salzburska spustil již před lety informační portál pro vyznavače terénní cyklistiky, který naleznete na adrese bike.salzburgerland.com. Najdete zde tipy na výlety, a to včetně takřka dvou stovek GPS logů pro vaše navigace, které si můžete stáhnout úplně zdarma. Na stránkách je také interaktivní mapa a prostřednictvím webu si můžete také objednat všelijaké propagační materiály (mnohé z nich rovněž zdarma).

Salzbursko je rozděleno do dvanácti regionů, o nichž se na webu dozvíte to nejdůležitější včetně délky jednotlivých tras, převýšení, možnostech kam vyrazit nebo zda v oblasti funguje služba převozu kol na lanovkách. Rakušané mají jsou zkrátka na zájem turistů a cykloturistů maximálně připraveni. Důkazem toho je také nabídka jednadvaceti certifikovaných "Bike-Hotelů", kde jsou připraveni ubytovat cyklisty i s jejich požadavky. Můžete si v nich umýt kolo a nebo vám tu vyperou dresy. Přehled hotelů najdete zde.

 

 

 

Tipy na cyklotoulky Salzburskem

Vyznavači opravdového MTB mají možnost vyrazit i s kolem na desetidenní okruh Watzmann Hochkönig Runde (www.watzmann-hochkönig-runde.com).Nemusíte si na cestu vyhradit přesně deset dní, neboť je možné využít si cestu i zkrátit. A v nabídce je také služba převozu zavazadel mezi hotely či penziony, v nichž budete nocovat, takže už nepotřebujete žádný vlastní doprovod. Projedete přitom překrásné vrcholy Salzburska a hraničících regionů Bavorska. Trasa vede z Bischofshofenu přes Lammertal směrem na Golling, podél idylického jezera Hintersee. V Berchtesgadensku se bikerům nabízí možnost, zda zvolí severní smyčku přes Unken, Ruhpolding a Bad Reichenhall, nebo si cestu „zkrátí“ přímo přes Saalfelden, zdolají poslední překážku v podobě vrcholků Hochkönigu a dorazí k výchozímu bodu v Bischofshofenu.

 Speciálním zážitkem pro bikery jistě bude třídenní trasa přes horské pastviny, vedoucí přes 147 kilometrů a 4.170 výškových metrů z Annabergu v Lammertalu do Solné komory. Pro pohodové bikery je zvládnutelná ideálně ve třech denních etapách, ti sportovněji založení mohou zvolit také dvoudenní variantu (s nocováním na Zwölferhornu). Po cestě budou bikeři odměněni zastávkami v rázovitých salaších, dováděním v průzračných jezerech a báječnými výhledy.

Více informací na www.almentour.com.

Pokud nejste žádnými "divočáky" a máte na kole rádi svou pohodu a klid, zaujme vás jistě oblast Gasteinertal-Großarltal. Ta nabízí osmadvacet cyklotras pro horská kola, 365 kilometrů cyklotras a na nich celkově 20.500 výškových metrů převýšení. Všechny přitom spojují útulné salaše k zastavení a odpočinku. Tak například na patnáctikilometrové okružní trase kolem Fulsecku mohou bikeři jenom v Dorfgasteinu (888 převýšení) zavítat na čtyři horské pastviny, pro pohodáře je k dispozici transport kol lanovkou Fulseckbahn. Přímo po cestě leží hotel Hauserbauer, jeden z pěti Gasteinských bike-hotelů. Perfektní bikerský zážitek v regionu Gastein dotvářejí hotely Steindlwirt a Römerhof v Dorfgasteinu, stejně jako Cordial Sanotel a Euro Youth Hotel Krone v Bad Gasteinu.

 Atraktivní jsou v Salzbursku také bikeparky. V bikeparku Leogang (www.bikepark-leogang.com) najdou bikeři adrenalinové výzvy všeho druhu: na sjezdové, freeridové a fourcrossové trati, bikeparkuru, tratích northshore a single-trail „Hang Man“ z horské do střední stanice čeká na nadšence absolutní cyklistické potěšení! V Mini Kids bikeparku, položeném přímo u údolní stanice kabinkové lanovky, mají i ti nejmenší bikeři možnost otestovat si své jezdecké schopnosti na malých dropech a svoji rovnováhu na ploché kruhové dráze. Jako pomůcka funguje speciální podpůrný pás na začátku tratě.

V Mountain bike-parku Wagrain (www.mountainbikeparkwagrain.com) je pro akční bikery připraveno celé množství atrakcí: Nápaditý terén, dovednostní parkury, různé druhy zatáček, vlny a dráhy, stejně jako mix strmých sjezdů a mírných, táhlých tratí s nejrůznějším stupněm obtížnosti se postarají o adrenalin a zábavu. Bikeři přitom jistě přijdou na chuť pohodlným jízdám v kabinové lanovce „Flying Mozart“ s bezplatným transportem kol.

Přes 180 km tras pro horská kola, skvělé trasy single-trail a Adidas Freeride park lákají do Saalbach Hinterglemmu mnoho freeriderů i sjezdařů. Freeridová trať X-Line má délku přes 6 kilometrů a 1.098 výškových metrů z vrcholu Schattbergu do centra Saalbachu. Více informací: www.saalbach.com

Více informací o všech dvanácti MTB-regionech a 200 cyklotrasách lze nalézt na bike.salzburgerland.com.

23.11.2011 - Za hranicemi - autor: redakce - 20528x

Související články

  1. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  4. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  5. Na cyklodovolenou i s dětmi? Zkuste Dolní Rakousko
  6. Saalfelden a Leogang lákají na e-biking a kulinářské speciality
  7. Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9
  8. Drávská cyklostezka a Via Carinzia
  9. Vyzkoušeli jsme nejdelší trail pro horská kola v Evropě!
  10. Cyklistická sezóna se v Saalfelden Leogang spustila naplno

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama