Výlety

Víkend uprostřed Moravské brány

Víkend uprostřed Moravské brány

Kdo projíždí autem od Olomouce směrem na Ostravu nebo Valašské Meziříčí, nemůže si nevšimnout po výjezdu z tunelu u Dolního Újezdu města Lipníka nad Bečvou se dvěma téměř identickými kostelními věžemi a s mohutným hradem v pozadí. Právě toto město se stalo výchozím bodem pro cykloturisty i bikery.

Kromě výborné polohy a krásného okolí je od roku 1989 Lipník nad Bečvou městskou památkovou rezervací, vedle Olomouce jednou z pouhých dvou v Olomouckém kraji. Nabízí tedy řadu zajímavostí především milovníkům památek, ale na davy turistů tady rozhodně (zatím) nenarazíte. Lipník nad Bečvou zůstává zatím poněkud neobjeveným městem a setkávání s historií si tedy můžete patřičně vychutnat.

 

 

Lipník nad Bečvou leží při řece Bečvě, v údolí zvaném Moravská brána, kudy již v dávné minulosti procházeli lidé ze Slezska na Moravu. Na jedné straně se nad městem vypínají Oderské vrchy, na straně opačné Hostýnské vrchy s majestátným hradem Helfštýnem. Tato poloha přináší velké možnosti pro cykloturistiku i pro bikery, kteří mají raději náročnější trasy v lesích. Ať již patříte ke kterékoliv ze skupin cyklistů, rozhodně se tady s kolem nudit nebudete.

 

Doprava

Lipník nad Bečvou má ideální dopravní dostupnost – dostanete se sem z Olomouce (Brna, Prahy) prakticky až před brány města po dálnici. Od Ostravy či z Beskyd se přijíždělo po silnici I. třídy I/47, dnes je již zprovozněn úsek dálnice D 47. V Lipníku zastavuje vlak na trati Přerov – Bohumín a zajíždí sem i řada dálkových autobusů.

Kolem Lipníka nad Bečvou vede cyklostezka Bečva údolím řeky, dálková Jantarová cyklotrasa (č. 5) a také Greenways Vídeň – Krakov.

 

Cykloturistika

V roce 2007 bylo v okolí města vyznačeno pět cykloturistických okruhů, které začínají a končí v Lipníku nad Bečvou.

Protože jsou vedeny v kruhu, je možné se na ně ale samozřejmě napojit kdekoliv. Trasy vedou po silnicích III. třídy, lesních a polních cestách a měří od 30 do 50 kilometrů, během nichž provedou cyklisty nejzajímavějšími místy Moravské brány. Jsou vyznačeny v terénu tzv. psaníčky se žlutou doplňkovou barvou, okruhy mají barvu červenou, modrou, bílou a zelenou. Dají se vzájemně kombinovat a protože je za jeden víkend asi všechny neprojedete, budete mít alespoň důvod přijet do tohoto kraje znovu.

Náročnost tras je různorodá. Například trasa Údolím Moravské brány je vhodná i pro rodiny s dětmi, naopak trasa k prameni Odry je díky dlouhému stoupání do Oderských vrchů poměrně náročná. I sváteční cyklisté ale trasu zvládnou a můžou ji pojmout jako krásný celodenní výlet, při kterém projedou částí vojenského prostoru Libavá (vstup je sem možný pouze o víkendech a svátcích!). Zajímavá a rozhodně neokoukaná je trasa Záhorská, která vede zvláštním krajem mezi Lipníkem a Bystřicí pod Hostýnem. Do Lázní Teplic nad Bečvou cyklisty zavede Helfštýnská trasa, která je také tipem na celodenní výlet, zvláště pokud se rozhodnete navštívit i lázeňskou kolonádu, Zbrašovské aragonitové jeskyně a hrad Helfštýn, ke kterému můžete v případě této trasy přijet z kopce.

Popis cyklotras v okolí Lipníku nad Bečvou naleznete na stránkách města Lipníka nad Bečvou (www.mesto-lipnik.cz). Pomoci Vám může také nedávno vydaný průvodce moravskými cyklostezkami, o němž jsme již také informovali (Moravské kraje vydaly průvodce pro cyklisty).

 

Další aktivity

Cyklostezka Bečva je využívána i jezdci na in-line bruslích, v jejím sousedství je moderní skatepark a lanový prvek pro aktivní děti. Údolí Moravské brány je dějištěm prestižního maratonu horských kol s názvem Author Šela Marathon, který kromě dlouhé trasy pro otrlé (asi 90 km) nabízí i trasu krátkou (asi 50 km) a od letošního roku také neméně zajímavou trať pro krosová kola. Cyklomaraton vždy první květnovou sobotu startuje na lipenském náměstí a cíl je na hradě Helfštýně.

Vyjížďky do přírody v Moravské bráně na koních i lekce westernového ježdění pro začátečníky i pokročilé vám poskytne Ranč Mustang v blízkém Veselíčku.

Přímo v Lipníku nad Bečvou je letní koupaliště, milovníci tobogánů a vířivek mohou zajet do 12 km vzdálených Hranic, kde je moderní krytý aquapark (tedy koupání za každého  počasí). V blízkosti hradu Helfštýna můžete navštívit lanový park „Pod Helfštýnem“, v němž si lze vyzkoušet svou odvahu a mrštnost na lanových překážkách zavěšených vysoko nad zemí.

Pokud náhodou nepřeje počasí nebo už máte dost pobytu venku, můžete si zahrát bowling v novém bowling centru Factory v Lipníku nad Bečvou v ulici Na Zelince. Kromě čtyř bowlingových drah jsou tu navíc i šipky, billiard, pool, fotbálek a silverball. A pokud to se sportem přeženete, jsou zde masáže v Relax centru v Havlíčkově ulici (také fitcentrum a stacionární kola).

 

Památky

 Protože je Lipník nad Bečvou městskou památkovou rezervací, můžete si sportování na kole zpestřit procházkou po památkách. Vždy od května do konce září funguje při Turistickém informačním centru průvodcovská služba. Procházka městem za doprovodu průvodce odchází každý den vždy v 10 a 14 hodin od „íčka“, trvá asi dvě hodiny a zavede zájemce do unikátní zvonice, synagogy a na ojedinělou střešní zahradu. Tyto památky jsou jinak nepřístupny a prohlídka s průvodcem je jediná možnost, jak je navštívit.

Ve výkladu se pak návštěvníci dozvědí spoustu zajímavostí - například proč má Lipník ve znaku lva, proč je náměstí ve tvaru písmene L, kde stával katův domek, kde se narodili zakladatelé podnikatelského rodu Gutmannů (vlastnili v 19. století ostravské doly a vítkovické železárny), kde J. G. Mendel poprvé pracoval v klášterní zahradě, proč jezdil do Lipníka na léto Petr Vok z Rožmberka a proč totéž dělal Antonín Dvořák.

 

Co navštívit v okolí

Drahotuš – zřícenina hradu na zalesněném strmém kopci nad Podhořím. Hrad vznikl pravděpodobně v letech 1256-66 jako středisko samostatného panství.

Helfštýn – středověký hrad se šesti branami, řadou věží a budov a systémem valů z 18. století. Dnes je centrem uměleckého kovářství: pravidelné setkání uměleckých kovářů Hefaiston se koná vždy poslední víkend v srpnu. Kovářům také patří stálá expozice na palácovém nádvoří, funkční kovárna slouží ke kurzům pro umělecké kováře. Kromě toho se na hradě koná během letní sezony celá řada kulturních akcí. K výhledům do okolí poslouží nedávno opravená vyhlídková věž. Hrad je první sobotu v květnu také cílem závodu horských Author Šela Marathon.

 

 

Hranická Propast – nejhlubší propast v České republice i ve střední Evropě. Její celková známá hlouba (včetně suché části -69,5 m) je 289,5 metru, ale dna ještě nebylo dosaženo. Hranická Propast je jedinečným fenoménem i z hlediska výskytu netopýrů.

Teplice nad Bečvou – lázně, které patří mezi nejstarší lázně na Moravě, léčí choroby srdce a krevního oběhu. Jde především o stavy po akutním infarktu myokardu, ischemickou chorobu srdeční a další. Základním léčebným prostředkem je přírodní mineralizovaná hydrouhličitano-vápenatá kyselka. Za zmínku stojí také kaple sv. Peregrina na nábřežní kolonádě – pozdně barokní.

Zbrašovské aragonitové jeskyně – jediné zpřístupněné jeskyně hydrotermálního původu u nás. V evropském měřítku jedinečná přírodovědná hodnota tohoto systému je charakterizována především unikátními jeskynními výplněmi a výzdobou, tvořenou minerálem aragonitem, raftovými stalagmity a zvláštními podhladinovými sintry v podobě tzv. koblih. Celoroční teplota v jeskyních je 14 stupňů Celsia, což z těchto jeskyní činí nejteplejší jeskyně v ČR.

 

Více na www.mesto-lipnik.cz

 

12.04.2013 - V Česku - autor: redakce - 15936x

Související články

  1. Služební cesta na kole přes tři pohoří
  2. Moravské rovinky: 5 tipů na nenáročné výlety
  3. Nenáročná cykloturistika Litovelským pomoravím
  4. Lysá hora: královna Beskyd
  5. Víkendové cykloputování po mlýnech na Hranicku
  6. Olomouc chystá pět nových cyklostezek
  7. Moravské kraje vydaly průvodce pro cyklisty

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama