Domů » Rady

Rady

Co nám doplní doplňky stravy?

Co nám doplní doplňky stravy?

Potřebujeme je vůbec? Či jsou určeny výhradně pro sportovce, štíhlosti chtivé otesánky a další specifické skupiny osob? V následujícím seriálu vám pomůžeme, se v džungli potravních doplňků alespoň částečné orientovat. Džungle je to opravdu pestrá, bujará a hustá, ztěžka se jí prodírají nejen laici, ale i někteří odborníci

Pokud si myslíte, že jste nic takového doposavad nepozřeli, pravděpodobně se mýlíte. Ony jsou totiž v současné době všude – v obchodech, lékárnách (kde se občas tváří jako léky), v prodejnách sportovních potřeb, ale třeba i v drogériích. Doplňky stavy jsou v moderním světě velmi oblíbené, jejich prodej rok od roku roste a vynáší nemalé zisky.

 

Definiceaneb se mnou přijde zákon…

 Jak se na doplněk stravy dívá legislativa? V zákonu o potravinách nalezneme následující informace: „Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.“

Pro všechny spotřebitele je velmi zajímavou informací skutečnost, že účinnost daného přípravku a také jeho kvalita není při schvalování posuzována. Pokud si tedy takový podpůrný a dejme tomu dokonce potencionálně léčivý preparát kupujete, je pouze na vašem uvážení, zda jste ochotní výrobci slibované účinky věřit. Někdy věříme, na základě doporučení známých, jindy máme sami dobrou zkušenost, či si dáme práci a pokusíme se sehnat o daném preparátu (či hlavní účinné látce) nějaké nezávislé informace, studie apod. Nicméně nebojte, každý u nás prodávaný doplněk stravy by měl být bezpečný, a musí splňovat veškeré platné normy kladené na potraviny. I proto je v tomto případě kontrolním orgánem Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

 

Nebojte, všechny jsou bezpečné

Jelikož naše legislativa postihuje klamavou reklamu (při zhlédnutí některých TV reklam mám však pocit, že pouze v teoretické rovině), nesmí výrobce deklarovat o daném doplňku stravy žádná nepravdivá tvrzení, a měl by být schopen deklarované účinky kdykoliv doložit (např. studiemi).

Podle nařízení Evropského společenství nesmí být tzv. výživová a zdravotní tvrzení používaná u doplňků stravy, ale i potravin v prodávaných v EU nepravdivá, dvojsmyslná nebo klamavá. Dále dle i dostupných informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv „nesmí vyvolávat pochybnosti o bezpečnosti nebo výživové přiměřenosti jiných potravin, nesmějí nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny nebo takovou nadměrnou konzumaci omlouvat, nesmějí přímo ani nepřímo uvádět, že vyvážená a různorodá strava nemůže zajistit přiměřené množství živin, a nesmějí zneužívat motiv strachu.“ V praxi to však většinou znamená jediné; každý doplněk stravy by měl být bez následků jedlý (občas je dokonce chutný), avšak ne každý je opravdu účinný a účelný.

Proto se vám pokusíme naservírovat některé doplňky stravy užívané sportovně zaměřenými jedinci bez růžových brýlí kopírujících texty z příbalových letáků a stránek výrobců a distributorů. Snad se nám to povede a budete se v doplňkové džungli lépe orientovat. 

 

Jak se liší od léků?

 Bez skrupulí si dovolím tvrdit, že některé (ty povedenější) doplňky stravy mohou při samoléčbě některých nekomplikovaných onemocnění fungovat stejně dobře jako léky. Avšak pouze některé a někdy. Ještě méně rozdílů najdeme z tohoto pohledu v designu výrobku; léky i doplňky stravy vypadají na první pohled takřka identicky. Úhledné tabletky, dražé, šumivé tablety či kapsle apod. jsou zabaleny v ještě úhlednějších a samozřejmě seriozně popsaných krabičkách, na nichž najdeme nejen název, ale obvykle také složení. V krabičce často nechybí ani příbalový leták, jak jsme zvyklý u léků. Jediným rozdílem je z tohoto pohledu skutečnost napsaná drobným písmem na obalu výrobku. Lék se honosí údajem o registraci u Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), což bychom na doplňku stravy hledali marně.

Nicméně nás v dalších textech zas tolik zajímat doplňky stravy s pravděpodobnými léčivými účinky (i když i ty jsou zajímavé), ale spíše výrobky užívané s jistou dávkou očekávání sportovci pro zlepšení výkonnosti, kondice, vytrvalosti či síly.

 


17.07.2013 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 9156x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Co vám dají cereální kaše?
  9. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  10. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama