Články

Cyklistické rukavice s blinkrem

Cyklistické rukavice s blinkrem

Blikačky, světla a reflexní prvky sice dají v šeru řidičům vědět, že po silnici jedete na kole, ale neupozorní je na případnou změnu směru jízdy. Upažení na znamení odbočení bude mít smysl i potmě, pokud se do výroby dostane nápad jednoho bývalého softwarového inženýra firmy Google...

 

Podobně jako jiné zajímavé projekty, které jsme vám už na stránkách Kolo.cz představili (například chytré kolo FlyKly Smart Wheel, zámek na kolo InterLock, různé možnosti osvětlení cyklistů nebo kamera, která se za vás dívá dozadu) se snaží i tento projekt získat peníze na sériovou výrobu prostřednictvím sbírkového portálu Kickstarter. Jde o cyklistické rukavice se svítícími prvky nazvané Zackees.

Autorem tohoto zajímavého nápadu je Zach Vorhies, který dříve pracoval jako softwarový inženýr ve společnosti Google. Pracoval mimo jiné na navigačním systému, který uplatnila značka Audi pro svůj model A8. Přesto když se mu začal v hlavě rodit tento nápad, rozhodl se své angažmá ve společnosti ukončit. Tento svůj krok vysvětlil tím, že pokud chce rukavice přivést k výrobě, nemůže se jejich projektu věnovat jen jako koníčku ve svém volném čase. Kvůli realizaci svítících rukavic se Zach Vorhies spojil s expertem na elektroniku Muratem Ozkanem.

 Každá rukavice má soustavu LED diod na hřbetu dlaně, které živí baterie velikosti mince. Diody jsou uspořádány do tvaru šipky a rozblikají se jednoduše spojením dvou elektronických kontaktů na palci a ukazováku. Kam se chystáte odbočit můžete dát vědět jak autům přijíždějícím k vám zezadu pokud předpisově odbočíte, ale i autům zepředu pokud třeba stojíte na semaforech a máte jen ruce na řidítkách. Hřbet ruky je viditelný i v této pozici. Je to zkrátka podobný signál, jaký využívají auta. Pochopitelný pro všechny.

Veškerá elektronika v rukavici je chráněna vodotěsným polymerem, takže rukavice je možné normálně vyprat. Pro případ, že by se kontakty spojily během praní nebo třeba v kapse batohu, je systém vybaven ochranou proti jejich vybití - pokud budou kontakty spojeny po příliš dlouhou dobu, automaticky se blikání vypne. Díky tomu se dá hodně z jejich kapacity ušetřit a protože diody příliš elektrické energie pro blikání nepotřebují, výměna baterií v rukavicích je podle autorů projektu nutná asi jednou za tři až šest měsíců v závislosti na frekvenci jejich používání. Náhradní baterie jsou navíc standardní a tedy běžně dostupné. Krom toho vyvinuli autoři nápadu i vlastní USB nabíječku.

Ačkoliv ještě zbývají v tuto chvíli více než dva týdny určené na portálu Kickstarter k výběru peněz na Zachův projekt, cílová částka je už vybrána. Je to důkaz toho, že nápad není vůbec špatný a cyklistům se líbí. Přispět můžete autorům stále ještě i vy. Stanete se tak investorem a zajistíte si tak za 69 USD jeden z prvních párů těchto rukavic.

Nápad se setkal také s nadšenými ohlasy ze strany médií. Podle různých časopisů, novin a webových portálů jde o maličkost, která může zachránit zdraví a životy cklistů a některá média se nezdráhají je označit za nejdůležitější prvek pasivní ochrany cyklisty po přilbě. Možná je to opravdu počátek nové éry...

 

Více najdete na Kickstarter.com a www.futuretechwear.com

 

21.12.2013 - O čem se mluví - autor: redakce - 13571x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  3. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  4. Kolo budoucnosti od Škodovky
  5. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  6. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  7. Novinka od GoPro už je v prodeji
  8. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  9. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  10. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #2 David Hoffmann - vloženo: 04.02.2022 v 13:01:19

    odpověď na Pavlina — #1 https://www.aliexpress.com/item/4001260464671.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.40716f72u5pPBC&algo_pvid=48b4cb86-f03b-483d-b7ca-6840806db4d3&algo_exp_id=48b4cb86-f03b-483d-b7ca-6840806db4d3-4&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2210000015500002685%22%7D&pdp_pi=-1%3B13.8%3B-1%3B-1%40salePrice%3BUSD%3Bsearc

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Pavlina - vloženo: 30.12.2017 v 17:57:43

    dobry vecer chtela jsem se zeptat za jak dlouho prindou rukavice a kolik stoji na ceske z pozdravem sebestova

    1. na tento komentář reaguje David — #
    2. na tento komentář reaguje David Hoffmann — #
    3. na tento komentář reaguje David Hoffmann — #2
    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama