Články

Do práce na kole překonalo rekord

Do práce na kole překonalo rekord

Přes milión kilometrů se ujelo během května v rámci soutěže firem Do práce na kole a na svůj vlastní pohon by cyklisté jednatřicetkrát objeli Zeměkouli. Čtvrtý ročník soutěže byl rekordní: do klání se zapojilo 5768 lidí z devatenácti českých a moravských měst, čímž narostl počet účastníků o třetinu oproti minulému roku.

 

Kdyby všichni zaměstnanci jeli sami do práce autem, vyprodukovali by tím 180 tun oxidu uhličitého, jenž způsobuje změny klimatu. Udělali ale také něco pro svoje zdraví. Díky tomu, že zvolili aktivní pohyb, spálili 40 gigakalorií. Slavnostní vyhlášení vítězů a předávání cen se včera uskutečnilo v Praze a Brně.

Rozhodli se změnit svoje běžné návyky a nasednout na sedlo kola. Teď mohou slavit. Za to, že jezdili celý měsíc květen do práce na kole, získali atraktivní ceny na závěrečném večírku ve Stromovce. První cenu za pravidelné dojíždění v Praze obdržel tým Čtrnáctka jede z MČ Praha 14, který byl vylosován ze všech týmů, které ujely alespoň dvě třetiny cest do práce. Teď se můžou radovat z poukazů do Lanového centra Proud nebo audioknih. Nejvýkonnější jezdec v Praze Milan Weinfurter našlapal během svých cest z Mladé Boleslavi 2367 kilometrů a nejlepší žena Markéta Koštejnová má na kontě 1213 kilometrů. Oba se teď můžou těšit na koncerty vážné hudby.

Letošní květen byl díky relativně příznivému počasí vhodný k jízdě na kole. Doufáme, že mnozí z účastníků si na dopravu na kole zvyknou a budou dále jezdit i po skončení soutěže,“ řekl Lukáš Eršil, manažer soutěže Do práce na kole z iniciativy Auto*Mat.

 

 

Mezi oceněnými byly kromě týmů a jednotlivců také firmy. Ostře sledovanou kategorií se stal Cyklozaměstnavatel roku 2014, jenž byl letos poprvé vyhlášen také celorepublikově a hlavní cenou byl poukaz na městské kolo z unikátního konfigurátoru Kolosbikes.com. Firmou, která se nejlépe stará o své zaměstnance při dojíždění na kole, se stala jihlavská firma Bosch Diesel, jež nabízí svým zaměstnancům stojany, sprchy, sušáky, teambuildingové výlety a také poskytuje firemní kolo. V Praze titul získala projektantská firma Deltaplan, která si odnesla stylové kolo Viaggio. Pro své zaměstnance pořádá dokonce vlastní celoroční soutěž v počtu najetých kilometrů.  

„Naše firma nás v jízdě na kole podporuje už dlouho. Ještě před tím, než se objevilo Do práce na kole, jsme v práci měli podobnou aktivitu. Soutěžíme od jara do podzimu v počtu najetých kilometrů a jako ceny dostáváme medovníky, ale hlavně jde o to se mezi sebou motivovat v dojíždění,“ řekla Drahomíra Andresová ze společnosti Deltaplan. 

Mezi další kategorie patřila kreativita a soutěž o největší dopravní absurditu. V pražské části soutěže byl nejúspěšnější tým NeÚvěřitelní z Národního ústavu pro vzdělávání, kteří o dojíždění na kole natočili vtipné video (3). Jako největší dopravní absurditu vyhodnotil tým Auto*Matu příspěvek Tomáše Prouska, který vyfotil absurdně vypadající cyklistický stojan s nálepkou „Dekorace – neslouží k odkládání kol“. Vyhlášena byla také speciální cena sdružení Cyklisté sobě, která ohodnotila nejlepší podnět na zlepšení cyklistické infrastruktury. Ceny přišli předat nizozemský velvyslanec Ed. W. V. M. Hoeks, Hana Bertelsenová z velvyslanectví Dánska a zástupci firemních partnerů. 

Soutěžící se setkali na závěrečném vyhlášení v pražské Stromovce, kde byl kromě vyhlašování připraven kulturní program. Oceňování vítězů prokládali svými výstupy herci z improvizovaného divadla Just! Impro a swingoví tanečníci. O závěr se postaral známý rokenrolový DJ Tea Jay Ivo, který rozpohyboval namožené svaly cyklistů po namáhavém měsíci.

V Brně se vyhlášení konalo v Otevřené zahradě Nadace partnerství a předcházela mu krátká cyklojízda z Moravského náměstí. Díky příjemnému počasí panovala uvolněná atmosféra. Výsledky v dalších městech budou oznámeny v průběhu následujících čtrnácti dnů. Již známí vítězové jsou k vidění na stránce soutěže www.dopracenakole.net.

Prozatím známévýsledky ve městech.

 

09.06.2014 - O čem se mluví - autor: Press news - 5767x

Související články

  1. Skončila výzva Do práce na kole
  2. Registraci k 10. ročníku Do práce na kole prodloužena
  3. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  4. Kaufland nabízí zákazníkům unikátní stojany na kola
  5. Do práce na kole vyjedeme letos už podeváté
  6. Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu
  7. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  8. Do práce na kole, pěšky a poklusem se v květnu vydalo přes 16 tisíc zaměstnanců
  9. Aplikace UrbanCyclers začíná odměňovat své uživatele
  10. Rekordní počet účastníků soutěže Do práce na kole

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama