Domů » Rady

Rady

Doplňky stravy: guarana

Doplňky stravy: guarana

Guarana je v Jižní Americe hojně užívanou bylinou i potravinou. Umožňovala lovcům i bojovníkům udržet pozornost, překonávat únavu, zachovat si po dlouhou dobu dostatek energie bez potřeby přísunu potravy. Guarana též pomáhala pralesním indiánům desinfikovat zažívací trakt, léčit průjmy a infekce.

 

Extrakt z guarany se v našich zeměpisných šířkách s oblibou přidává do energetických nápojů, dále pak do speciálních energetických tyčinek a gelů určených především pro sportovce. V Jižní Americe se z pasty připravené ze semen guarany připravuje pivo a další alkoholické i nealkoholické nápoje, sladké sirupy. Guarana se zde vcelku běžně přidává i do kakaa a čokolád. Pojďme se tedy podívat proč. A pojďme na to od lesa! Přesněji od pralesa, a to rovnou amazonského!

 

 

„Tajné oko“ amazonských indiánů

Guarana –„Tajné oko“, Paullinia cupana neboli paulinie nápojná je popínavý keř (liána) rostoucí v Amazonii, jehož účinků na lidský organismus hojně užívali a užívají tamní obyvatelé. Semena této rostliny byly od pradávna naprosto nepostradatelnou součástí jídelníčku i lékárny místních obyvatel. Mýty a legendami opředená paulinie byla pro mnohé kmeny amazonských indiánů dokonce stromem posvátným. Co je k tomu vedlo?

Pravděpodobně ryze praktické důvody odvozené od účinků této rostliny na centrální nervovou soustavu. Guaranový „čaj“ umožňoval lovcům i bojovníkům udržet pozornost, překonávat únavu, zachovat si po dlouhou dobu dostatek energie bez potřeby přísunu potravy. Semena guarany též pomáhaly pralesním indiánům desinfikovat zažívací trakt, léčit průjmy a infekce. Paulinie však pomáhat nepřestala, v současnosti využívají jejích schopností například horníci v tamních dolech a těžce pracující dělníci, což poněkud smutně kontrastuje s okolnostmi, za kterých guaranu užíváme ve střední Evropě.

 

Proč je guarana tak účinná?

 Hlavní účinnou látkou v guaranových „oříšcích“ je kofein (více o kofeinu ZDE). Kofein z guarany, kterého je v ní mimochodem obsaženo zhruba dvaapůlkrát víc než v kávě, se však na rozdíl od kofeinu přítomného v kávových zrncích uvolňuje pomaleji, což v praxi znamená, že jeho účinky přetrvávají i několik hodin (max. 8 – 10 hod.). Nicméně schopnosti paulinie jsou tak rozsáhlé, že je naprosto zřejmé, že za nimi nestojí pouze kofein. V guaraně najdeme také hleny uvolňující a rozpouštějící saponiny s protizánětlivými účinky. Mezi další zajímavé látky patří antioxidanty katechiny (více o antioxidantech ZDE). V oblasti Amazonie bývají guaranová semena běžnou součástí medikamentů přírodní medicíny. Jejich terapeutických schopností se využívá v léčbě infekčních průjmů (úplavice, salmonela apod.), při vysokých horečkách, bolestech hlavy (i včetně těch při kocovině), také při revmatismu a uplatňují se také coby afrodisiakum. Velmi zajímavé je užití guarany v preventivním boji proti malárii. Je však otázkou, do jaké míry lze v terapeutickém využití spoléhat na komerčně prodávané výrobky, kde je sice zaručen obsah kofeinu, ale ten, jak jsme již pochopili, není jedinou účinnou látkou v této tajemné rostlině.

Pro obyvatele Amazonie i pro středoevropské sportovce je nanejvýš zajímavá schopnost guarany napomáhat tolerovat velmi teplé a dusné klima.  V našich končinách se guarana nejvíce používá jako podpůrný prostředek při náročném fyzickém nebo psychickém zatížení. Guarana pravděpodobně podporuje redukci hmotnosti a působí jako celkové tonikum.

 

I užívání guarany má svá negativa

Kladem i záporem je vysoký obsah kofeinu, díky němu se může stát guarana návyková. V takovém případě počítejte i s možnými abstinenčními příznaky při vysazení dávky. Do širokého spektra oněch nepříjemných průvodních jevů patří: bolesti hlavy a svalů, únava, nervozita atd. Tyto nepříjemné pocity se mohou dostavit i při velmi vysokém dávkování, kdy se pak může přidružit i zvracení a bolest žaludku. Vcelku známým rizikem spojeným s vysokým obsahem kofeinu bývá nadměrná ztráta tekutin. Dobré je též pamatovat na to, že účinky guarany jsou výraznější u osob, jež nejsou zvyklé na podávání kofeinu, např. vůbec nepijí kávu.

Guarana ani výrobky, které ji obsahují, nejsou vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy! Je naprosto nevhodné společné užívání s některými léky; např. s Tagametem, Clozarilem, Antabusem. Při spolupodání s Aspirinem se zvyšuje jeho účinnost! Dále se též příliš nedoporučuje užívání guarany spolu s dalšími nápoji či potravinami obsahujícími kofein (kakao, čaj, maté, káva). Naopak velmi často guaranu najdete v nejrůznějších drincích, gelech a tyčinkách ve společnosti aminokyseliny taurin (více ZDE) a některých dalších látek se stimulačními účinky.

 

15.03.2011 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 11497x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Co vám dají cereální kaše?
  9. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  10. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama