Domů » Rady

Rady

Doplňky stravy: kofein

Doplňky stravy: kofein

Kořeněná, zemitá, štiplavě jemná vůně kávy organismu náruživého kafaře hlásí, že si přijde na své. Kofeinový nášup tělo promptně nastartuje, běda však, když se očekávaný ranní či odpolední šálek nekoná a tělo nedostane to, na co je po léta zvyklé. Pak se dostavuje nervozita, únava, jednoduše absťák. Kofein má dvě tváře a my bychom s tím měli počítat.

Ač jsem náruživý milovník čaje, kávu si dám občas také, rozhodně ji však nemusím pít každý den. Spíš si ji dopřeji svátečně v dobré kavárně či cukrárně. Nicméně opojnému aroma čerstvě mletých kávových zrnek se málokterá vůně vyrovná: ač jde o vůni výraznou a svým způsobem pronikavou, přesto působí uklidňujícím a konejšivým dojmem. Kávu vlastně možná raději čuchám, než piju. Avšak káva samozřejmě není synonymem pro kofein, i když to tak mnozí z nás vnímají.

 

 

Kofein – schopný průvodce na horách i v dolech

Kofein neobsahují výhradně zrnka kávovníku, ale i některé jiné rostliny, obvykle v daném regionu po staletí hojně využívané místními obyvateli. Výborným příkladem je například koka, která pomáhala a stále pomáhá peruánským horníkům zvládnout jejich nelehkou práci. Koka pak pomáhá nejen v hlubinách, ale i na horách, kde přispívá k lepší aklimatizaci na velké nadmořské výšky. A podobný osud mají i ostatní kofeinové rostliny (kávovník, čajovník, kakaovník, guarana) – jsou po staletí ceněné, mnohdy i uctívané a občas až zneužívané pro své specifické účinky na organismus. I když se samozřejmě jednotlivá působení rostlin částečně odlišují, neboť neobsahují jen účinný kofein ale celý komplex bioaktivních látek.

 

Zapomněl jsem se představit: Jsem lehce toxický alkaloid

Kofein je z chemického hlediska alkaloid, což už některým informovanějším čtenářům může ledacos napovědět. Většina alkaloidů působí na organismus toxicky, u některých potom stačí velmi malé množství, u jiných si toxicity i při větším zkonzumovaném množství prakticky nevšimnete. Ale aby nedošlo k omylu, některé rostliny se ve fytoterapii používají k léčbě právě kvůli obsahu určitých typů alkaloidů, což by vždy mělo probíhat pod dozorem zkušeného odborníka a za přesného dávkování (např. vlaštovičník).

I náš alkaloid kofein je ve velmi vysokých dávkách (přibližně 150 mg na 1 kg hmotnosti) životu nebezpečný. Alkaloidy, a samozřejmě nejen ony, mohou vyvolávat při dlouhodobém systematickém užívání návyk, ten při abstinenci samozřejmě provázejí některé nepříjemné stavy. V případě kofeinu je to: nervozita, bolesti hlavy, únava a ospalost.

 

Ač jsem lehce toxický, prokážu vám i dobré služby

 Ne nadarmo patří kofein mezi celosvětově nejrozšířenější stimulanty. Kofein umí oddálit pocit únavy při aerobní i anaerobní fyzické zátěži a nepochybně zlepšuje koncentraci na danou činnost. Dále od něj můžete očekávat, že ve vašem organismu během sportovního výkonu pozitivně ovlivní uvolňování adrenalinu, který tělo „hecuje“ k větším výkonům, a dalo by se říci, že i připravuje na velkou fyzickou zátěž. Kofein s největší pravděpodobností napomáhá využívat uložený tuk jako zdroj energie, což bývá výhodné při redukci hmotnosti (i když na toto téma existuje i v odborné literatuře mnoho protichůdných názorů).

„Skalní“ kafaři také jistě potvrdí, že káva s kofeinem podporuje střevní peristaltiku. Problém je, že i v tomto případě je kofein návykový.

 

Sportovci mě mají nekriticky rádi a mnohdy na to doplatí (či přímo dojedou)

Sportovci se sklonem ke konzumaci kdejakého úžasného „posilňujícího a smysly bystřícího rychlojezdiče“ by si měli uvědomit, že většina takových pomocníků má i své stinné stánky. Kofein působí močopudně (proč vám asi v dobrých kavárnách servírují ke kávě sklenku vody či dokonce minerálku?), zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. „Srdcaři“ by se jeho užívání měli rozhodně vyvarovat, obzvláště při sportu!

Obsah kofeinu v některých nápojích a potravinách:

 Hořká čokoláda (100g) - 130 mg*

Espreso (2 dl) – 115 mg*

Čaj (2 dl) - 50 mg*

Red Bull – 80 mg

Semtex – 58 mg

Erektus – 57 mg

Kamikadze – 57 mg

Coca -cola (3 dl) – 46 mg

Dr. Pepper (3 dl) -   39,6 mg
Pepsi cola(3 dl) - 38,4 mg
RC Cola (3 dl) - 36,0 mg 

Mléčná čokoláda (100g) - 30 mg

* průměrný obsah v daném nápoji

Relativně bezpečná denní dávka kofeinu se pohybuje někde okolo 300 mg/den (i když každý jsme samozřejmě jinak velký, tlustý a kofeinově tolerantní). Denní dávky nad 400 mg jsou již obecně považovány za zdravotně rizikové.

 

Jak jsem již zmínila, na kofein si tělo časem vytváří závislost (tzv. kofeinismus), se všemi jejími negativními vlivy. Osobně se mi velmi líbí značně ilustrativní popis účinků kofeinu od MUDr. Igora Bukovského, PhD., který nejen léčí, bádá, učí a publikuje, ale také se snaží o komplexní pohled na zdraví člověka. Pan Bukovský varuje: „Kofein – to je tužka, kterou rozbíjíte oranžové světýlko na palubní desce, jež zasvítilo, neboť máte málo benzínu a je třeba natankovat.“ MUDr. Bukovský pravděpodobně ví, co říká. A tak by sportovci, studenti i prostí pijani kávy měli s touto skutečností počítat. Tělo můžete na chvíli ošálit, ale pak se o něj raději náležitě postarejte.

 

Konzumací kávy můžete podpořit cyklisty

V České republice funguje cyklistický tým, jehož hlavním partnerem je výrobce italské značky kávy Caffé A. Nannini. Hlavní postavou celku je výborný maratonec Tomáš Trunschka, který v minulosti vybojoval třeba stříbrnou medaili na mistrovství světa v cyklokrosu (roku 2001 v Táboře), bronzovou medaili o rok později a jako biker vyhrál několik prestižních českých maratónů a také extrémní 200 km dlouhý rakouský závod Salzkammergut Trophy.

 

 

Rodinná firma Caffé A.Nannini, která je jako jedna z mála podobných značek vlastní ucelený proces od pražení až po balení, vstoupila v loňském roce na český trh a velice zajímavým způsobem financuje fungování stejnojmenného závodního týmu: z každého prodaného čtvrtkilogramového balení kávy půjde do bikového týmu 50 korun. Podporu závodníkům v čele s Tomášem Trunschkou tak můžete vyjádřit klidně i Vy. Cena 250 gramového balení se pohybuje okolo 170 Kč.

Více o celém projektu naleznete na stránkách www.caffenannini.cz

 

01.02.2011 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 16705x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Co vám dají cereální kaše?
  9. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  10. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama