Doplňky stravy: Syrovátka
Syrovátkou se dříve krmívala domácí zvířata, aby dobře prospívala. Hospodyňky si syrovátkou myly obličej, aby byly „krev a mlíko “. Dnes ji najdeme v mnoha isotonických nápojích, proteinových i sacharidových koktejlech a energetických tyčinkách určených pro sportovce. Víte proč?
Statistická šetření jasně prokazují, že obliba syrovátky i velmi kvalitních isolovaných syrovátkových bílkovin neustále stoupá. V roce 1970 bylo v potravinářském průmyslu využito pouhých 5 % vyprodukované syrovátky. Zbytek syrovátky, coby odpadního produktu mlékárenského průmyslu, bylo zkrmeno hospodářskými zvířaty. O třicet let později je už situace naprosto jiná. Až polovina vyrobené syrovátky putuje ke zpracování do potravin určených lidem, druhá polovina je zkrmena, což však není stav konečný. Obliba syrovátky roste i nadále; v roce 2010 se pro lidskou výživu použilo okolo 70 % vyprodukované syrovátky.
Syrovátka i isolované syrovátkové proteiny jsou v současnosti oblíbenou a hojně užívanou ingrediencí jak mnoha běžných potravin a pochutin (zmrzlina, cukrárenské a mlékárenské výrobky apod.), tak speciálních potravin a nápojů určených sportovcům (energetické tyčinky, nápojové koncentráty, energetické drinky, gainery apod.).
Kvalita syrovátky kopíruje kvalitu mléka, ze kterého je vyrobena
Syrovátka (tzv. mléčné sérum) je zbytkovým produktem mlékárenského průmyslu. Mléčné sérum je totiž „odpadem“ vznikajícím při výrobě tvarohu a sýrů. Mléko se během výrobního procesu sráží; bílá tuhá hmota (tvaroh) se odděluje od žlutavé tekuté syrovátky. Syrovátka se dle technologie používané během srážení dělí na sladkou a kyselou. Složení, či spíše nutriční bohatství syrovátky (vitamíny, minerály) velmi závisí na kvalitě mléka a na podmínkách výrobního procesu.
V případě, že používáte např. k domácí přípravě nápojů sušenou syrovátku, přiklonila bych se ke koupi dražší BIO syrovátky.
A pozor, vedle kvalitní syrovátky z kravského mléka, lze sehnat i syrovátku z mléka kozího! Kozí mléko má velmi kladné vlastnosti na lidské zdraví (více např. na www.kozimleko.cz). Navíc kozy mívají obvykle lepší podmínky chovu, než krávy, což se samozřejmě odráží i na nutriční kvalitě mléka.
Dříve odpad, dnes poklad
Syrovátka nízkoenergetickou zásobárnou velmi kvalitních a lehce stravitelnou bílkovin. Oproti jiným mléčným výrobkům obsahuje malé množství tuku, což z ní činí výborný zdroj bílkovin při redukčních dietách. Jednou z těchto bílkovin je laktoferin. Laktoferin má mnoho zajímavých vlastností: zvyšuje absorpci železa, chrání střeva před působením některých nebezpečných bakterií, zaznamenána byla i protizánětlivá aktivita. Dle výzkumů z posledních let se zdá, že laktoferin může hrát významnou roli v prevenci i léčbě rakoviny, neboť tato bílkovinainhibuje růst rakovinných buněk. A navíc po dobu chemoterapie chrání zdravé buňky. Více o laktoferinu najdete např. zde..
Nicméně v mléčném séru nalezneme kromě velmi hodnotných bílkovin také vitamíny, a to zejména skupiny B – B1, B2, B6, B12, PP, H, E a malé množství vitamínu C. Z minerálních látek je zastoupen především hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují příjem vápníku.
Kvalitní bílkoviny, avšak ne mnoho
Sušená syrovátka obsahuje okolo 10 – 13 % bílkovin, zhruba 1,5 % tuku, 77 % laktózy, 7 – 9 % minerálních látek. Syrovátka sice disponuje kvalitními bílkovinami s úplným a vyváženým spektrem aminokyselin, ale není jich tak velké množství, aby to bylo pro sportovce významné. Proto se ve většině „sportovně “ laděných potravin, pochutin a doplňků stravy používá především izolovaný syrovátkový protein (tzv. syrovátkový koncentrát). Pokud jste si tedy krabici sušené syrovátky zakoupili za účelem nabrání svalové hmoty, sušená syrovátka vám v tomto případě jednoznačně stačit nebude. Poohlídnout byste se pak měli spíše po isolovaném syrovátkovém proteinu. Pokud však chcete pouze posílit a pročistit organismus, dodat vitamíny a minerály, pomoci střevům k lepší činnosti, měla by kvalitní sušená syrovátka stačit.
Nízkotučný zdroj vitamínů přijde vždy vhod
Nízkokalorická a netučná syrovátka dodá organismu mnohé vitamíny, minerály a další cenné látky bez přebytečných prázdných kalorií. Navíc pomáhá obnovovat „přátelskou“ střevní mikroflóru, což prozpívá nejen trávicímu traktu, ale celému imunitnímu systému (tenké střevo je jedním z hlavních orgánů ovlivňujících imunitní reakce organismu). Dle některých publikací zvyšuje syrovátka také antioxidační aktivitu organismu a zmírňuje metabolický stres, a to je pro aktivní sportovce vcelku významná informace.
NÁŠ TIP: Sušenou syrovátku lze používat podobně jako sušené mléko, a to i v nejrůznějších kuchařských receptech (palačinky, buchty, bábovky, omáčky apod. Dobře chutná smíchaná s vychlazenou pomerančovou či grapefruitovou ovocnou šťávou, ostatně se tyto nápoje vyrábí i průmyslově (Olma). Pozor! Dodržujte dávkování, nebo doporučenou dávku zpočátku klidně vydělte dvěma a postupně ji navyšujte. Vyhnete se tak trávícím problémům (plynatost). |
---|
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Co vám dají cereální kaše?
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně