Domů » Rady

Rady

Doplňky stravy: taurin

Doplňky stravy: taurin

V dalším díle našeho výživově doplňkového seriálu si vezme na mušku taurin, jehož užívání si oblíbili mnozí profesionální i amatérští sportovci, zvláště pak v kombinaci s kofeinem, který účinky taurinu násobí. Taurin je „in“, jeho jméno na nás pomrkává z obalů energetických drinků, kojeneckého mléka a dokonce i z pytlíků krmiva pro domácí mazlíčky.

Na začátek je však vhodné podotknout, že důvod fortifikace kojeneckého mléka taurinem je zcela jiný, než jeho přítomnost kupříkladu v RedBullu. Pojďme se tedy na vlastnosti, účinky i původ taurinu podívat zblízka, možná pochopíme víc.

 

 Naše tělo si jej vyrábí, proč jej tedy konzumovat?

Taurin patří mezi tzv. neesenciální aminokyseliny, náš organismus si jej tedy umí syntetizovat z jiných látek (z cysteinu). A proč to dělá? Taurin se účastní syntézy žlučových kyselin, dále pomáhá regulovat osmotický tlak tělních tekutin (udržuje správný objem buněk), ovlivňuje a reguluje srdeční rytmus, práci mozku a v neposlední řadě se podílí se na regulaci přenosu vápníku. Taurin je důležitou látkou ve výživě nedonošených dětí, a i proto se přidává do počáteční mléčné kojenecké výživy. Své uplatnění dále nachází při léčbě a v prevenci některých onemocnění např: kardiovaskulární onemocnění, epilepsie, Alzheimerova choroba, cystická fibróza, alkoholismus a hraje též významnou roli v ochraně oční sítnice atd. Taurin je také nezbytný pro vstřebání některých vitamínů.

I na poli vědy je taurin vděčnou „plodinou“ – výzkumy se v současnosti zaměřují především na účinky taurinu při redukci hmotnosti. Své místo si však vydobyl také coby doplněk stravy pro aktivní sportovce, kdy dochází během sportovní aktivity k jeho vyšším ztrátám. Tělo na jeho zvýšené dodávky z venčí pak prý dobře „slyší“, přesněji řečeno, lépe mu to jezdí a snad i myslí.

 

Taurin při sportu

Dle informačního centra pro bezpečnost potravin nebyl doposavad spolehlivě prokázán pozitivní vliv taurinu na růst svalové hmoty, i přesto lze toto tvrzení nalézt na příbalových letácích některých doplňků stravy, které hlásají, že taurin zvyšuje kvalitu a množství svalové hmoty. Avšak jaké další již prokazatelnější účinky lze od taurinu očekávat? Při dlouhodobé zátěži zlepšuje koordinaci pohybů a koncentraci, pomáhá zvyšovat odolnost organismu a potlačovat únavu. Dále se předpokládá, že dokáže napodobit úlohu insulinu při metabolických dějích probíhajících v organismu, neboť umí napomoci transportu glukózy do buněk, což by teoretiky mělo urychlit regeneraci mezi rychle se opakujícími sportovními výkony.

Taurin však obvykle nebývá v daném doplňku stravy osamocený, velmi často se vedle něj objevuje také kofein, jenž účinky taurinu násobí. Ale pozor, takové doplňky stravy jsou absolutně nevhodné pro jedince s vysokým tlakem, onemocněním srdce a pro malé děti!

taurinTaurin je přirozeně přítomen v mase, mléku, mléčných výrobcích – zejména v tvarohu a tvrdém sýru, obsahují jej ale i brambory, rýže, obilné klíčky

 

Taurin kontroverzní

Při nedodržení dávek stanovených výrobcem, přesněji řečeno při předávkování taurinem, vyvolává nadbytek této látky průjem a kupodivu také útlum centrální nervové soustavy, dále též poruchy krátkodobé paměti.

Při pátraní po důvěryhodných zdrojích informací o bezpečnosti taurinu jeho uživatelé zajásají, neboť např. Informačního centra bezpečnosti potravin publikovalo na svých webových stránkách následující tvrzení:

 „Panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost ptoravin (EFSA – ANS) schválil stanovisko, ve kterém konstatuje, že příjem taurinu a d-glukuronolaktoru z pravidelné konzumace tzv. energetických nápojů nevzbuzuje obavy z hlediska vlivu na zdraví. Nejnovější vědecké údaje rozptýlily obavy vyslovené Vědeckým výborem pro potraviny (SCF, předchůdce EFSA). Podle SCF existovaly obavy, že taurin negativně působí na mozek a d-glukuronolakton na ledviny."  

Informační centrum bezpečnosti potravin dále informuje, že:

„Panel ANS se zabýval bezpečností obou složek používaných v energetickcýh nápojích, ne bezpečností samotných energetických nápojů. Taurin a d-glukuronolakton se vyskytují jako přirozené složky v potravinách a jsou běžnými humánními metabolity. V energetických nápojích se používají v mnohem vyšších koncentracích. Nové údaje potvrdily, že množství, při kterém se nevyskytují škodlivé účinky (NOAEL, No Observed Adverse Effect Level) je 1 000 mg/kg tělesné hmotnosti pro obě složky.“

 

 

25.01.2011 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 13234x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Co vám dají cereální kaše?
  9. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  10. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama