Doplňky stravy: taurin
 
 
V dalším díle našeho výživově doplňkového seriálu si vezme na mušku taurin, jehož užívání si oblíbili mnozí profesionální i amatérští sportovci, zvláště pak v kombinaci s kofeinem, který účinky taurinu násobí. Taurin je „in“, jeho jméno na nás pomrkává z obalů energetických drinků, kojeneckého mléka a dokonce i z pytlíků krmiva pro domácí mazlíčky.
Na začátek je však vhodné podotknout, že důvod fortifikace kojeneckého mléka taurinem je zcela jiný, než jeho přítomnost kupříkladu v RedBullu. Pojďme se tedy na vlastnosti, účinky i původ taurinu podívat zblízka, možná pochopíme víc.
 Naše tělo si jej vyrábí, proč jej tedy konzumovat?
Naše tělo si jej vyrábí, proč jej tedy konzumovat?
Taurin patří mezi tzv. neesenciální aminokyseliny, náš organismus si jej tedy umí syntetizovat z jiných látek (z cysteinu). A proč to dělá? Taurin se účastní syntézy žlučových kyselin, dále pomáhá regulovat osmotický tlak tělních tekutin (udržuje správný objem buněk), ovlivňuje a reguluje srdeční rytmus, práci mozku a v neposlední řadě se podílí se na regulaci přenosu vápníku. Taurin je důležitou látkou ve výživě nedonošených dětí, a i proto se přidává do počáteční mléčné kojenecké výživy. Své uplatnění dále nachází při léčbě a v prevenci některých onemocnění např: kardiovaskulární onemocnění, epilepsie, Alzheimerova choroba, cystická fibróza, alkoholismus a hraje též významnou roli v ochraně oční sítnice atd. Taurin je také nezbytný pro vstřebání některých vitamínů.
I na poli vědy je taurin vděčnou „plodinou“ – výzkumy se v současnosti zaměřují především na účinky taurinu při redukci hmotnosti. Své místo si však vydobyl také coby doplněk stravy pro aktivní sportovce, kdy dochází během sportovní aktivity k jeho vyšším ztrátám. Tělo na jeho zvýšené dodávky z venčí pak prý dobře „slyší“, přesněji řečeno, lépe mu to jezdí a snad i myslí.
Taurin při sportu
Dle informačního centra pro bezpečnost potravin nebyl doposavad spolehlivě prokázán pozitivní vliv taurinu na růst svalové hmoty, i přesto lze toto tvrzení nalézt na příbalových letácích některých doplňků stravy, které hlásají, že taurin zvyšuje kvalitu a množství svalové hmoty. Avšak jaké další již prokazatelnější účinky lze od taurinu očekávat? Při dlouhodobé zátěži zlepšuje koordinaci pohybů a koncentraci, pomáhá zvyšovat odolnost organismu a potlačovat únavu. Dále se předpokládá, že dokáže napodobit úlohu insulinu při metabolických dějích probíhajících v organismu, neboť umí napomoci transportu glukózy do buněk, což by teoretiky mělo urychlit regeneraci mezi rychle se opakujícími sportovními výkony.
Taurin však obvykle nebývá v daném doplňku stravy osamocený, velmi často se vedle něj objevuje také kofein, jenž účinky taurinu násobí. Ale pozor, takové doplňky stravy jsou absolutně nevhodné pro jedince s vysokým tlakem, onemocněním srdce a pro malé děti!
Taurin je přirozeně přítomen v mase, mléku, mléčných výrobcích – zejména v tvarohu a tvrdém sýru, obsahují jej ale i brambory, rýže, obilné klíčky
Taurin kontroverzní
Při nedodržení dávek stanovených výrobcem, přesněji řečeno při předávkování taurinem, vyvolává nadbytek této látky průjem a kupodivu také útlum centrální nervové soustavy, dále též poruchy krátkodobé paměti.
Při pátraní po důvěryhodných zdrojích informací o bezpečnosti taurinu jeho uživatelé zajásají, neboť např. Informačního centra bezpečnosti potravin publikovalo na svých webových stránkách následující tvrzení:
„Panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost ptoravin (EFSA – ANS) schválil stanovisko, ve kterém konstatuje, že příjem taurinu a d-glukuronolaktoru z pravidelné konzumace tzv. energetických nápojů nevzbuzuje obavy z hlediska vlivu na zdraví. Nejnovější vědecké údaje rozptýlily obavy vyslovené Vědeckým výborem pro potraviny (SCF, předchůdce EFSA). Podle SCF existovaly obavy, že taurin negativně působí na mozek a d-glukuronolakton na ledviny."
Informační centrum bezpečnosti potravin dále informuje, že:
„Panel ANS se zabýval bezpečností obou složek používaných v energetickcýh nápojích, ne bezpečností samotných energetických nápojů. Taurin a d-glukuronolakton se vyskytují jako přirozené složky v potravinách a jsou běžnými humánními metabolity. V energetických nápojích se používají v mnohem vyšších koncentracích. Nové údaje potvrdily, že množství, při kterém se nevyskytují škodlivé účinky (NOAEL, No Observed Adverse Effect Level) je 1 000 mg/kg tělesné hmotnosti pro obě složky.“

Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Co vám dají cereální kaše?
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně




