Doplňky stravy: Vláknina
Vláknina je nejen přirozenou a naprosto nezbytnou součástí vyváženého jídelníčku, ale můžeme ji konzumovat také coby doplněk stravy. Kdy je takový doplněk vhodný? Nese s sebou zvýšená konzumace vlákniny nějaká zdravotní rizika? Kolik vlákniny bychom měli denně zkonzumovat a v jaké formě? Co se stane, když vláknina ve stravě chybí?
O tom, že náš organismus nezbytně potřebuje vitamíny a minerály nikdo nepochybuje, že je pro jeho optimální chod či „jízdu“ potřebná také vláknina už tak notoricky známé není. O vláknině se mluví hlavně v souvislosti s redukcí hmotnosti a prevencí některých onemocnění. Jenže vlákninu potřebujeme naprosto všichni, ať jsme aktivní sportovci s vypracovaným tělem, objemnější milovníci dobrého jídla nebo naprosto „sérioví“ jedinci s všeobecně běžnou dávkou práce, odpočinku a pohybu.
Snižuje glykemický index potravin a pomáhá dobrému trávení
Vláknina je nevstřebatelná, nestravitelná součást stravy rostlinného původu, v mase a mléku vlákninu opravdu nenajdete. Rozlišujeme dva základní typy vlákniny, a to rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina urychluje průchod zkonzumované potravy střevem, je nezbytná pro dobrou funkci trávící soustavy, má preventivní účinek u některých onemocnění. Rozpustná vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a snižuje glykemický index potravin. Rozpustná vláknina též snižuje „špatný“ ( LDL) cholesterol. Vláknina je též významná pro svou schopnost pomáhat v normalizaci a udržování střevní mikroflóry (např. po léčbě některými léky).
Vláknina je nezbytná pro dokonalou kondici a zdraví
Dobrá funkce imunitního systému je velice úzce spjata s optimálním fungováním tenkého střeva. Jednoduše řečeno, jsou-li naše zdravotní problémy schované za střevní stěnou, nebo přímo v ní, pravděpodobně budeme méně odolní atakám nejrůznějších chorob. Což logicky znamená i to, že na kolo usedneme méně často, nebo budeme rychleji unavení a méně výkonní. Co tedy vláknina ve střevě tak důležitého obstarává? Vláknina (a také některé typy škrobů) nepodléhá vlivu trávicích enzymů, a tak ve střevě působí jako jakýsi schopný kartáč či čistič. Dále vytváří naprosto perfektní prostředí pro růst mediálně známých symbiotických bakterií (probiotik). Probiotika napomáhají udržování ochranné bariéry vůči nežádoucím patogenům – virům, bakteriím i kvasinkám apod. Prebiotika dále pozitivně ovlivňují trávicí pochody a vstřebávání některých vitaminů a minerálů (např. vápníku).
Výzkumy z posledních let dokonce naznačují, že tlumí příznaky alergií, atopického ekzému a jsou dobrou prevencí v rámci boje proti infekcím močových cest a pohlavního ústrojí. Z výše uvedeného výčtu pozitiv je zřejmé, že konzumace vlákniny (tzv. prebiotik) je naprosto zásadní pro dobrou kondici sportujícího i sportovně méně založeného jedince.
Vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů!
Vláknina snižuje tzv. glykemický index (GI). Tento index udává rychlost využití glukózy z dané potraviny, což v praxi znamená, že zpomaluje vstřebávání cukrů, které je pak pozvolnější a rozloží se do delšího časového úseku. Jídlo s vysokým obsahem vlákniny navozuje pocit plnosti po delší časový úsek. Na to je užitečné pamatovat v případě, že se pokoušíte shodit nějaké to kilo a při tom neustále zápasíte s pocitem hladu.
Nicméně, nepřežeňte to! I vlákninou se lze „předávkovat“
Předávkování je v tomto případě možná příliš silné slovo. Nicméně určitě je nutné upozornit na určitá úskalí nadužívání vlákniny, ke kterému může dojít zvláště v případě, že kromě stravy bohaté na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, semínka atd.) konzumujete ještě nějaký doplněk stravy na bázi vlákniny (např. Psyllium a další volně prodejné přípravky). Nadbytečný příjem může způsobit zhoršenou absorpci některých vitamínů, minerálů (např. vápníku, železa atd.) a také léků! Pokud pravidelně užíváte léky, užívejte je raději s dostatečným časovým předstihem.
Doporučená denní dávka vlákniny se pohybuje okolo 30 g až 35 g, což je sice údaj jasně definovaný, ale hůře vystopovatelný. Je-li vaším zdrojem vlákniny výhradně strava, nemusíte se nadbytečného množství příliš obávat. Nadměrné dávky na sebe upozorňují zejména zažívacími problémy – nadýmáním a bolestivými kolikami. Pokud jste tedy do svého jídelníčku zařadili nějaký doplněk stravy s obsahem vlákniny a uvedené nepříjemné pocity se dostavily, snižte nejprve na obalu doporučenou dávku na polovinu a vyčkejte, až potíže ustoupí. Někdy si musí zlenivělé zažívání jen nějakou dobu zvyknout.
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Co vám dají cereální kaše?
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně